Sunday, October 10

ketagihan kita

oleh kusut, G4


turn aku weekend ni utk post entry. heh.. ingatkan nk buat kongsi knowledge special 2 day edition (sebab besok pun turn aku lagi sekali), tapi aku rasa terlalu geeky lah cerita pasal kamera je. besok aku post kongsi knowledge k. harini kita borak2

kita take a moment to cermin diri kejap, buat satu analisa simple pasal diri kita.. try to be brutally honest pada diri sendiri ok? do ask -

1 - apa benda yg you have a hard time to say No to? rokok? kasut?

2 - apa benda yg kita buat secara excessive? facebook? work out kat gym?

mungkin kita rasa benda tu bukan addiction tapi through the eyes of others, it may be a little too much and to them, you are addicted to it. cuba try google 'addiction malaysia'.. aku jumpe beberapa artikel pasal ramai rakyat m'sia ketagih pada gula. aku rasa that is somewhat unexpected o_0



banyak perkataan2 baru cam workaholic, shopaholic, net junkie, are coined utk describe org2 yg ada addiction ni. ok mungkin guna word 'addiction' adelah siedikit harsh. tapi aku rasa mungkin it is necessary. perkataan2 cam tadi tu only proves that ketagihan zaman sekarang ni dah boleh apply pada apa2 benda pun.

aku dulu pun penah ade addiction aku sendiri. even sekarang ni pun, aku still kene jaga2 sebab kalau lalai, kejap je aku dah boleh balik ke habit lama aku. no, i did not have any drug problems or any kind of substance abuse. cuma addiction pada MMORPG (i plan to write my experience on my blog someday)

yg lucu nye, masa aku dalam zaman kuat gaming tu.. aku tak rasa benda tu terlebih pun. tak rasa hidup aku rosak pun. in fact aku sedar yg aku ade gaming addiction pun baru2 ni je.. masa aku dah berjaya kawal diri. bila dibaca perihal addiction ni, memang common la ape yg berlaku kat aku tu


so my friends, do ask yourself and see if you have some kind of addiction. mungkin ketagihan tu tak efek kesihatan atau life. as a matter of fact, ade ketagihan yg boleh menguntungkan.. boleh jadik career. blogging la contohnye.

aku rase seme orang ade addiction.. mungkin tak severe. tapi still ada. it is a very good idea to know what we like to do and what we do excessively

so agaknye, what's your addiction?

30 comments:

Raja Fiqri Fauwaz said...

rokok, internet, henfon, sms, nescafe o ais, nescafe mocha 240ml.. Berborak di mamak boleh.?

Eh.. Banyak jugak aku addict ek..

ASaDa RyutaRo said...

pernah gak mengalamai addict dengan game ni. sampai satu tahap, kalau tak duduk depan pc main game, hari terasa kosong!

pernah main game sampai tengah malam, then kepala sakit. kejutkan member suh picit2. dah oke, sambung balik main game! hahahaha..

ASaDa RyutaRo said...

uhh! ingatkan boleh 1st!! rupanya fiq lebih laju.. huhu..

nur.sa said...

err.. addiction? rasa macam tak ada je dalam hidup saya ni. hahaa. ok. satu je kot. membaca! itu la satu2nya sejak kecik sampai skang. hobi or addiction? rasa leh categorize as addiction jgk kot. makan nasi lemak leh je baca paper bungkus nasi lemak tu. kalau dok kat kedai tangan mesti capai atau mata mesti kerling magazine kat situ. kecik-kecik dulu mesti ada buku yang kena baca tiap hari. skang mata rajin membaca blog orang pulak.. ikut zaman. dulu-dulu baca novel dan buku. hoho. mmg tak leh larik dari suka membaca ni. game? tak minat sgt. lagu? kurang jgk layan..

kusut said...

@fiq banyak nye! haha ajak gi mamak tu, addicted to mamak ke? kitorang dulu kalau selalu sgt lepak kat mamak yg sama kitorang saspek mamak tu guna dadah kasik kitorang addicted kat makanan dia. kesian mamak tu kene tuduh hahaha

@asada gaming addiction ni sebenarnye bahaya kan? kalau kat china ke korea tak ingat dah tapi diorang dah start hantar orang pegi rehab utk gamers. rehab tuuu! @_@

@nur.sa tu la addiction tak semestinye benda buruk.

and good point pasal addiction atau hobi. agaknye hobi tu satu form of addiction yg di channelkan jadik benda positif.. kot

Raja Fiqri Fauwaz said...

@asada
every minute online. Besalah.. Hehe.. Mase tido je ofline.. Tak tau la cemane kalo tak intenet ni..

@kusut
mamak ni kalo lepak bukan makan sangat. Kadang tu lepak je beborak sampai pat lima jam.. Kalo tak lepak rasa macam tak lengkap kehidupan seharian.. Hehe..

Fina Sophie said...

nak ckp pasal addiction tu, saya rasa sy interested in most everything in life (- -") addicted towards new things, maybe? haha.

kalau ckp pasal excessive, sy pernah addict pada kfc smpailah naik 6kg dlm kurang stahun. saya suka driving, n sy jarang say no (- -"), dan gila pd traditonal dance, trun train tgh mlm mcm takda hal. prnh addict main game the sims1-3 juga haha. byk lagi, luckily tak last longer. tp still suka driving. and not sure if in my case ini semua addiction or what.. urm ya addict kot kan? :P

anyss said...

Salam,
Kalau poket kosong, saya kena jauhi kedai buku hu hu hu

fndrocka said...

Satu-satunya perkara yg aku addict internet lah kut.tp kalau dikaji gaya hidup masyarakat skrg..rasanya internetbdah macam budaya..bukan lg ketagihan..tiap hr online tu pkara biasa. Lain2 pkara dpt dikawal dgn baik..aku rasaalah.

paan said...

addiction dgn internet + laptop.. tapi xbercadang plak nak kurangkan..haha

Entri terbaru -> 10 tips menulis entri menarik

KeCiK said...

Addiction to draw. pantang ada pen/pensel, habis sume benda gua 'renovate'. for instance, 90% lecture note dah di-renovate.

Addiction to game. kunter strike & dota. dpt ultra-kill baru puas.

Addiction to bola. Tak dpt main at least dpt juggle sepam dua dah ok.

Masukkan kan skali slurpee. Yg kaler biru.

:)

d_tieah said...

Aku skr ketagihan mengumpul jacket, sweater dan caldigan yg semakin byk di pasrn dgn design yg baru..
Smpaikan aku rela x kuar weekend..
Huhu..

Danial Ikhwan Jaafar said...

aku punya addiction bermusim. yang tak bermusim blogging je.

macam main game, kalau keluar game best2, baru nampak macam addicted. la psp dah rosak haram nak main. LOL

workout kat gym, tak addicted ah, workout secara sihat, 3 kali seminggu ja dulu2.

oh, satu lagi addiction yang terbaru sejak dok kat rumah ni -
MAKANGG
hehehehe

Miss Kira said...

ketagihan dkt novel, komik, on9, shopping n blog.. hahahaha..

kdg2 kalo x da tenet..tido aja..

hentakbelipat said...

yelah..zaman sekarang kalau tak addict utk smtg org kata poser pula kn...jadi benda ini bagi pada rang-orang sana pikir lah...nak addict for smtg good or jahanam kn diri...

macam aku addcit aku pada kumpul lagu setan..bukan puja setan oi..setan in terms of semua kata dia setan jadi setan lah..padahal dengar lagu AF lagi menyetankan bagi aku..kehkehkeh

kusut said...

@fiq lama nye lepak kat mamak! haha

@fina KFC? hehe orang kurus takyah risau sgt pasal makan fast food. sebab aku rasa it makes u gain weight and bile dah sedah (good for you btw) bleh usaha nk turunkan balik

@anyss ironically, books yg selalunye a good thing, bleh buat hidup merana dgn hutang. read this story pasal this writer (John Merlyn) yg sangat cintakan buku. hidup susah tapi bile ade duit dia buat beli buku lagi.

@fndrocka btul gak tu.. internet dh jadik necessity hari2 mcm air, letrik, etc. so kalau addiction tu lebih spesifik cam facebook, err facebook.. facebook lagi. owh atau online gaming

@paan haha laptop+internet.. jiwa raga blogger :P. owh tapi ade blogger yg prefer desktop

@kecik godlike!!! hehehe
suke lukis? tampal la contengan2 tu kat blog. best gak nengok orang lukis2

@d_tieah eh rugi la all those sweaters n jackets simpan dlm rumah je. aumtumn skang kan? bawak la jeket2 tu keluar jalan2. nanti dah winter terlalu sejuk lak nak keluar hehe

@danial fuhhh makan!!! especially kalau dah duk merantau jauh2. nasik lemak pun rase special

@miss kira fuh kalau takde internet rasa kosongg je hidup kan? hehe

@hentakbelipat haha no we dont want people to think we're posers now right? passion with the right dose tu yg paling best kot


fuh ramainye komennnnn ^_____________^

cik ain said...

ngee! paling addict dgn GAME! serius kalau mengadap ssh nk berhenti. sampai makan pun depan lappy..

Jejaka Terhangat said...

addict kat lptop..my laptop is my 1st wife..erkkk..

Ilidina.. said...

rasenye addiction saye facebook! hehe

kusut said...

@cik ain ramai jugak kaki game sini ek. hehe bleh lan party satu hari ni :P

@jejaka terhangat addicted pada laptop? yg rosak pun masuk kategori ke? hehe

@ilidina fesbuk memang dasat gak penangan dia. sekarang hp seme dah intergrate dgn fesbuk lagi la masyuk XD

Fina Sophie said...

@kusut. btul juga. dulu tak risau pun sbb bdn maintain je bawah 49. lepas tu hambik kau naik ke 55kg. itu overweight dah tu utk org tinggi mcm sy. lepas tu baru sedar diri trus insaf (- -")

koshary said...

ada satu term yg sesuai untuk ak nyer addiction. adrenaline junky.

rasa tak senang jek kalau kat satu tempat tu ada extreme rides ke, ultra loop corkscrew ke, terjun bangunan ke, mesti rasa cuak gila tapi nak buat jgk. paling kurang pun cikai cikai gaduh ngn driver taxi sbb dia tipu kita. adrenaline laju woh. jantung dubdabdubdab.
heyh. teruk.

dulu ak ada FAD, facebook addiction disorder. tapi dah masuk rehab dah. =P

kusut said...

@fina addiction ni kadang2 ubat dia is to just know that we're addicted to it (whatever 'it' is) kan? bile dah sedar tu mula la rasa something wrong. kalau yg tak sedar2 tu bahaya

@kosyari adrenaline junkie macam bella masa new moon tu? hehe buat benda2 thrilling utk dpt tengok muka kekasih hati eh?

Miss Kira said...

yup2.. rsa x bermaya ja..asek nk tido ja kalo x da tenet..
huhuhu

humbleyat said...

saya addicted majalah and buku2..tiap2 bulan mesti ada bajet khas untuk buku dan majalah2 yg berinformasi ni;)tak sempat baca pun tak ape..asal ada untuk tambah collection..

humbleyat said...

kesannya..dah ada mini library sendiri kat rumah!;)

Mummy Nana said...

Suka tido tu kategori ketagih ke?? hehehe.. mmmm.. tulah byk menda nak ketagih mcm internet nie.. rasa mcm tak.. tapi kalau sehari tiba2 xde line boleh tension jugaklah... coklat.. manisan pencuci mulut...mmmm.. kalau xmakan rasa cam lapar jek.. ketagih kah itu..??

kusut said...

@humbleyat bagusnye banyak beli buku. kat msia buku dah la mahal. kalau la ade culture jual beli buku terpakai yg meluas kan best

@mummy nana tido tu bukan addicted kot.. tabiat kot :P. tapi coklat.. gula.. bleh jadik la. susah nye nak kurangkan makan coklat ><

cik ain said...

1 day kite leh wat party "kaki game" kat sini yea kusut! kompem punyee!

kusut said...

best gak tu.. tapi sims tak reti main la :P