Wednesday, October 6

:: kawan baik ::

assalamualaikum...entry kali nie AKU nak berkongsi ckit pasal...KAWAN..bkn kawan AKU..tp siapa sebenarnye KAWAN..betul ke kawan kita semua kawan sejati..kawan dunia akhirat..atau kawan dunia sahaja..

ini semua berdasarkan pengalaman AKU..AKU jadikan dalam bntuk ni............



"dia pernah bagi kita pinjam duit, tapi dia tak pernah bagi pinjam ilmu agamanya untuk kita"
"dia pernah kongsi makanan, tapi dia tak pernah kongsi ilmu agamanya"
"dia selalu ingatkan supaya belajar rajin2,tapi dia tak ingatkan solat 5 rakaat"
"dia selalu buat kita gembira di dunia,sehinggakan lupa gembira di akhirat"
"dia selalu makan bersama,tapi solat tak pernah bersama"

kalau KAWAN anda memiliki ciri2 seperti :

1.suka tolong anda(pinjam duit,pinjam kereta,pinjam assignment)
2. berkongsi sesuatu dengan anda(makan,minum,psp,laptop)
3. pentingkan pelajaran anda
4. buat anda gembira(gelak,ketawa,hangout,overnight)
5. selalu makan bersama(kfc,mcd,mamak)

.....rasanya jika KAWAN anda memiliki ciri2 di atas..mesti anda rasa dia lah KAWAN terbaik pernah anda miliki...memang susah untuk melupakan budi baik KAWAN kita..lebih2 lagi kawan yang selalu bersama kita waktu senang dan susah...

TAPI...

ingatlah..

KAWAN yang baik.......

1..suka tolong anda untuk kebaikan di dunia dan akhirat..
2...berkongsi sesuatu tentang dunia dan akhirat
3..pentingkan ilmu dunia dan ilmu akhirat
4...buat anda gembira di dunia dan akhirat
5..buat sesuatu kebaikan bersama.

senang citer..carilah KAWAN untuk di dunia dan akhirat...sebab hidup kita untuk DUNIA dan AKHIRAT..
THANKS...
FUTURISMOTIX :: ::



  

10 comments:

Mummy Nana said...

Betul tu... tapi kadang manusia nie mudah lupa masa seronok mana nak cari kawan yg baik...kalau kita buat baik pulak... nanti di kata sibuk, kubur masing2 kan.. hmmm.. tapi kalau kita mmg kawan yg baik dan ikhlas.. biarlah apa nak dikatakan... asalkan terlaksana tanggungjawab kita..

Raja Fiqri Fauwaz said...

1 dalam 129 kawan saya pun tak ada lagi macam tu kot. Tapi kalau setakat pancit motor dekat genting sempah, ada lagi yang sanggup datang dari gombak nak tolong..

chenta said...

susah cakap pasal kawan ni...tp masa study dulu, ex-roomate tu la kawan dunia akhirat..sebab selalu ajak makan..selalu gak ingatkan solat..tp time subuh, i la tukang kejut dia...hehehehe

kusut said...

aku lebih appreciate sahabat yg treat aku macam adik beradik.. yg keeps me in check and tells me straight up when im out of line.

susah nye aku yg degil ni sebab tak suka org berleter.. maybe sebab tu aku tak ramai kawan kot. hehe

kata kila said...

susah senang dengan sahabat yang dianggap macma keluarga.kan kan

MuJE said...

saya ada kawan jugak

cik ain said...

sebut pasal kawan.. ain sngt2 mnjaga hati kawan, smpaikan hati sndri yg terluka.. tapi, dh bnyk kali kena dgn kawan, nangis pasal kawan, even mcm tu sekalipun, ain still pentingkan kawan and jaga hati kawan.. nape ek?? ishh aku nie!!

Miss Kira said...

entah la.. kdg2 kawan ada yg menyakitkan ati jgak..
dah pnt jga ati org..
skrg nk bersendirian skjp..

sYazY_dZaiMa said...

susah nak cari kawan camtu sekarang..tp alhamdulillah, kwn2 lama semuanya masih saling mengingati..so, marilah kita sesama kawan di 100penulis ini sama2 mengingati :))

fndrocka said...

Kawan aku bagi teladan menerusi perbuatan..hehe