Thursday, October 7

Kadazan Dusun in Sabah.


Saya sepatutnya pass offer untuk isi kekosongan turn saya hari ini but since there's no confirmed takers (my bad, saya lewat buat pengumuman) saya kena isi juga slot saya ni. Ini saya ambil dari blog lama saya //sufilara.blogspot.com.

This happenned a year ago. Waktu tahun 2009. Waktu beli makanan kat cafe, time tu masih bergelar pelajar lagi dekat UUM Kedah. Saya ke cafe dan pesan Teh O Ais Limau – one of my favorite drinks. Then abang/pakcik (being me.. bad at guessing umur orang) tu bagi gelas berisi air yang saya order, dia tiba-tiba perhati betul-betul my face dan kemudian, dia tanya : “You’re a Malay or Chinese?”

Dalam hati, saya berkata .. ‘Wow dia speaking lah!’ Haha. Dan saya pun menjawab, “Not Malay, not Chinese.”

Dia macam tertarik nak tahu lebih lanjut. Boleh tau dari reaksi muka dia. “Are you a Mix?”

Dia betul-betul tengah study my face waktu tu. Duh malunya, kalau saya ni cukup cantik tak apalah jugak. Haha. Saya jawap, “No. Saya Dusun”. And smiled. Saja nak buat dia wonder.

“Dusun..?” He confused, I bet. Waktu tu saya perasan kawan dia lagi seorang (a cashier) tengah mengikuti perbualan dan pandang muka kami bersilih ganti sambil follow our conversation.

“From Sabah.”

Dia angguk-angguk lepas tu. “Muka macam chinese.”

“Ya ramai cakap.” I keep on smiling. For .. nothing. Tak salah senyum kan? Hehe. I berlalu leave them both after say thanks.

Let me explain, if you don’t know.

Kadazandusun merupakan gabungan dua nama dalam satu rumpun yang merupakan satu etnik terbesar dari berpuluh-puluh entnik di Sabah. Kadazan dan Dusun adalah sama saja. Satu rumpun. Macam Indonesia dan Malaysia, serumpun.

Tapi waktu dulu-dulu, suku kaum Kadazan lebih tertumpu di kawasan yang lebih maju dan suku kaum Dusun lebih tertumpu di kawasan perkampungan. Jadi loghat ada lain sikit, sebab kedudukan geografi (ikut daerah) .. tapi bahasa tetap sama. Budaya tetap sama. Cuma yang membezakan adalah lokasi dan loghat. Samalah macam dekat Semenanjung. Bahasa sama, tapi loghat berbeza ikut negeri. Disebabkan nowadays dah tak ada perbezaan dari segi ekonomi - terutamanya, Kadazan dan Dusun biasanya akan disebut secara beriringan. Tak ada beza sangat. I know lah, sebab waktu tinggal kat Telupid dulu, majoriti  di situ adalah Kadazan (still boleh cam Kadazan atau Dusun kalau dengar cara percakapan). Everything is the same kecuali loghat. Tadau Kaamatan pun tetap sambut sama-sama. Tidak kira Islam atau bukan Islam. Yang saya tahu, bangsa kadazandusun tak ramai yang Islam so I guess I'm among the lucky one to be born as a muslim :) Bukan saya seorang saja orang Sabah dekat 100Penulis ni jadi correct me if I'm wrong :P

Muka ala-ala chinese sikit - that's normal for us. Dan, di Sabah, jika he/she ada mix antara Kadazandusun dengan Chinese, we call him/her a Sino. Bukan gelaran ejekan (mind you), bukan gelaran sinikal. Tapi itu dah macam official title yang diberi di Sabah jika dia mix Chinese dengan Kadazandusun samada dari sebelah mak atau bapa.

Taken by me around 8.00 AM waktu on our way ke Kota Kinabalu. Mula-mula saya nak ambil gambar Gunung Kinabalu ni waktu kereta tengah bergerak, but then, Ayah berhentikan kereta kat tepi jalan sekejap dan allow me to take this picture. Sporting kan ayah saya? Haha.

Sabah Fits "One Malaysia" - Tuesday, 05 May 2009, New Sabah Times.

With more than 40 ethnic groups living harmoniously with each other, Sabah is the best module for implementing the One Malaysia concept, said Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak. “When we talk about One Malaysia, there is no other state that fits into this concept better than Sabah. There are roughly 45 ethnic and sub-ethnic groups in Sabah, making the State very, very colourful indeed. Here is where lays the best example of One Malaysia concept,” he said, speaking at the welcoming dinner in conjunction with his first visit to Sabah as the Prime Minister here last night.


Najib said the people have displayed the true essence of the One Malaysia concept as they do not only respect but also assimilates each other’s way of life to the extend that there were no barriers that separate them from each other.


In fact, he said, it is sometimes difficult to differentiate one Sabahan from another as they all appreciates and displays each others’ customs and culture.

I am just a proud Sabahan.
We all should proud of our own negeri. As a Malaysian, in whole. Be good to each other. Blog 100 Penulis pun boleh jadi blog 1Malaysia apa. Hehehe.

23 comments:

nur.sa said...

fina, maksudnya orang kadazan dan dusun masing-masing ada loghat sendiri? atau kadazandusun ada satu loghat dia pula..?

kusut said...

wah.. tak penah tau pun all this things. dulu blajar geografi memang fail la bile tanye pasal etnik2 sabah. ni yg berkobar nak pegi sabah/sarawak ni.. malu gak la orang malaysia tapi tak penah jejak kaki kat borneo

good post fina! thanks for the great post

Fina Sophie said...

@nur_sa kadazan dan dusun masing2 ada loghat dia. kalau dkt smnjung, samalah mcm melayu kelantan dan melayu d KL. sama2 tetap org melayu tp loghat beza sbb kedudukan geografi.

n d bawah dusun ada cabang2 yg lain, ikut geografi. d kota kinabalu byk guna bhsa dusun kadazan. d ranau guna dusun ranau & lobuh, d kuala penyu guna dusun tatana, di kinabatangan guna dusun labuk / keramuak. byk tmpt lagi. ini antara cth la ^^

perkataan/bangsa KADAZAN DUSUN (and actually kadang2 tulis KADAZAN DUSUN MURUT) ditulis seiring untuk menyatukan dan menyeragamkan pduduk2 d sabah even stiap bgsa tu ada suku kaum dia masing2. mcm juga d smjung. terengganu, johor, kedah dll tetap d bawah satu nama yg sama - MELAYU ^^

Fina Sophie said...

@kusut

well tnya la nur_sa. sy mmg suka sikit bebel pasal ni hahaha just utk buka sikit2 ttg sabah, as tak byk pndedahan ttg ni. but sarawak jgn tnya sy ya, sy tak pernah jejak sarawak lagi (- -") someday, someday. kita serbu asada. haha.

sabah awaits you!

thanks kusut ^^

100penulis said...

saya hanya tau sebut guminavo zou diau je :)

Fina boleh ajar bahasa Dusun di blog ni tak. Will be something new here.

fndrocka said...

Kisah aku lebih kurg sama mcm kau..tpi aku jd tukang tanua.hehe.kat kl beberp bulan lepas..ada waitreses lawa gilak...aku ushar..nak kata melayu tp mcm chinese..macam indonesian pun ada..aku oun tanyalah. Rupanya dia Iban.

Fina Sophie said...

@100penulis

saya sbnrnya tahu bahasa saya dusun ranau n sikit2 loghat kadazan sj. itupun utk perkataan2 mudah mcm 'dah makan?', 'i love u', 'slmt mlm', 'terima kasih' dll. fhm tu mmg faham, nak cakap tu yg tak fasih. mgkin sbb tdk dibiasakan dari kecil (- -") agak segan juga sbnrnya ni sbb sy lebih tahu bhsa inggeris berbanding bhsa ibunda sendiri.

kalo kwn2 d 100penulis nak bljr bhsa kadazandusun pun, sure diorang nak bljr dr org yg btul2 tahu apa yg diajar, even if just simple words ja :P

guminavo zou diau : i love you dalam kadazan.

Kyra said...

kak fina..ajar la loghat sna..nak belajar!

sYazY_dZaiMa said...

i've been to sabah last year tp mcm tak puas,hehe..kalau ckp sabah,sa pandai sikit2 tp kalau sudah mo cakap kadazan dusun, nda pandai sudah..tapi kalau blajar, bulih ba kalau kau,hehe :)

Chip said...

Very enlightening! Kalau tak boleh bagi lessons dalam KadazanDusun pun, ceritalah lagi pasal adat dan tradisi KadazanDusun ye?

anyss said...

Salam,
Mmmmmm bila la leh panjat Gunung tu...

Thanks, entri kali ni sangat menarik. Bukan semua orang tahu keunikan negara bangsa kita. Saya yang dah biasa ke Sabahpun hanya di KK je...belum berkesempatan xplore semua tempat dan budaya walaupun sangat teringin.

Nak pi jejalan umah Fina lah satu ari nanti -------> dengan muka tak malunya hu huh u

Fina Sophie said...

@fndrocka

ya sblh sana org kata cantik2. figure diorang pun cantik. tinggi lepas tu bdn lawa. pehh. if onlyyy. haha. but anyway, cntik tu sbjctive kan kan kan n it's actually very individual. kalau diikutkan smua bgsa pun cantik2 what. beauty lies on the eyes of the beholder :)

Fina Sophie said...

@Kyra

sure kyra, sometimes ^^

Fina Sophie said...

@sYazY_dZaiMa

how many months u've been in sabah? @_@ u seems fluent dgn loghat sbh okey haha. so comel :P bulih bha kalau kau haha!

Fina Sophie said...

@Chip

ya sure. great idea. nti sy kongsi yea. i have something in my mind rite now haha :D

Fina Sophie said...

@anyss

wassalam anyss.

kota kinabalu is a great place. a great bandaraya. dtg sbh wjb ke kk okey haha. tp if dtg dan dpt lihat dan rasa sndiri keindahan dan kelainan dan explore apa yg ada d sbh, itula kepuasan sbnr ;)

come! kk ke ranau just ambil taxi (4 pax) just rm30 sorg. sekitar dua jam perjalanan. i've no problem entertaining u guys n girls. roger je ;)


thanks :)

anyss said...

Fina dah bagi lampu ijau tu....jom kita mendarat di KK dan serang gunung kinabalu :D

Fina Sophie said...

@anyss

hahahaha jommmmmm! :D

h A n Y S said...

haaa..xpernah terpikir pon pasal ni..br tau..new info! btw, CANTIK view pd gambar tuh.. :)

ASaDa RyutaRo said...

oOo orang dusun.. ramai kawan dari sabah, mngkin ada yang berbangsa dusun gak kot. tapi belum pernah dengar bahasa dusun lagi rasanya.. ngeee :D

lawa seyh view kat sabah..

Fina Sophie said...

ops sorry for the late reply!

h A n Y S,
i'm glad i can share this with all of u ^^

Fina Sophie said...

ASaDa RyutaRo,
yeah saya bangsa dusun. smua tmpt pun byk view yg menarik, but for sure, jauh berjalan, luas pemandangan kan ;)

wong xing wen said...

Have your ever think were the kadazandusun came from?if you ever think that or know the answer,please let me know...hopefully your reply miss fina..:-)