Thursday, October 7

Jangan Bezakan Tahap Pendidikan

kenape mesti malu nak mengaku Tahap Pendidikan kite? tak kisah lah korang belajar sampai SPM je ke, sampai sijil separuh jalan then berhenti belajar, atau setakat amik STPM then baru sambung Degree. Yela memang zaman sekarang ni orang sibuk nak bezakan Tahap Pendidikan kite dengan mereka. kawan2 belajar sampai Degree and Master tapi kite hanya lepasan SPM je, tu pun nak malu ke? LISTEN!!
Jangan pandang rendah pada mereka yang hanya punye pendidikan setakat SPM atau SIJIL. kelemahan dorang mungkin 1 hari nanti akan buat korang Respect pada mereka. orang yang macam nie sebenarnye akan membangunkan Ekonomi negara sebab dorang sedar bukan mudah nak dapatkan pekerjaan yang bergaji Tinggi, berpangkat besar dan dikelilingi kemewahan. Dorang la yang banyak bukak business sendiri, kerja sendiri and bina kerjaya sendiri dengan kemampuan yang dorang ade. Boleh jadi, dorang akan lebih berjaya dari orang yang berpendidikan Tinggi tau. Dorang mungkin lemah dalam pelajaran, malas untuk belajar TAPI dorang Rajin dalam bekerja, Usaha untuk berjaya, Bijak dalam menentukan masa depan dan Berani menghadapi risiko. Ingat tu!!
P/S - cik ain yang baru diploma ni pun kadang2 Give-up bile dapat esaimen menimbun. sampai xsabar nak tunggu habis belajar :p walaupun masih muda hehe!

21 comments:

fndrocka said...

Tak masuk universiti pu..banyak bende boleh belaja pakai internet, pengalaman, pemerhatian...

Mummy Nana said...

Betul... jgn pandang rendah kepada org yg tak berpelajaran dengan syarat org tu kena berusha tuk memajukan diri dlm bidang lain... xsemestinya org berpendidikan tinggi panda buat keja... mmm.... tapi kemampuan mereka berusha bersungguh sungguh tuk berjaya dlm bidang pelajaran telah terbukti... jadi ye kenalah respect lebih sikit kot... heheh...

r.k said...

seorang wakil rakyat yang memang rakyat pernah menjawab persoalan ' apakah penyelesaian pengangguran? ' di dalam satu majlis rakyat yang mana memang tiada liputan media langsung .

beliau berkata , " Beza antara graduan U dan graduan teknikal adalah , graduan U perlu menggunakan kemahiran 'U' mereka untuk membina ruang pekerjaan kepada graduan teknikal . dan masing-masing boleh bersama-sama mendapatkan pekerjaan . selesailah masalah pengangguran .

:)

d_tieah said...

Kan..
X semestinya org bljr u tu bijak sgt..
Kdg2 ade yg bljr takat spm n sbnrnye results punye la gempak, juz x b'kmmpuan utk smbg bljr..
Ade plak yg lps spm trud dpt kje elok, or gov..
So, mls lg nak bljr..
Aku ni dgn bangga ckp bljr smpai stpm je ek..
Sdg bkja n sdg mymbg pljrn di usm..
Tp amik pjj je..
Huhu..

nur.sa said...

tak ada beza. cuma yang rajin berusaha pasti berjaya. kalau berganding bahu lagi bagus majukan negara.

cIk JanNah said...

sometimes kalau kita tengok gologan yang 'kureng' pendidikan tinggi nie pekerjaan mereka lagi mantap dari graduan2 U atau golongan yg tinggi sket. sedangkan golongan graduan nie banyak yang menganggur. sampaikan malu nak jumpa member2 yang tak berpendidikan tggi.

.s.o.f.i.a. said...

setuju!!! aku yang ada degree pun kekadang refer yang berpendidikan SPM in certain kerja..... saling rely la kita nie kan???

Sofia said...

Emak sy pernah cakap pd sy.. Beliau tidak akan terlalu bangga jika anak2 nya belajar tinggi2 dan jauh mana sekalipun.. Tapi beliau akan bangga jika bila anak2 sampai umur yg sepatutnya (dalam 20an keatas)telah bekerja, mampu berdikari atas kaki sendiri, dan membalas jasa ibubapa..

Lagipun, bila kita umur 20an ke atas nnt, orang xakan bertanya kita belajar mana, tinggi mana, soalan pertama yg akan diorang tanya,''Kerja dimana?''

Jadi,berpendidikan tinggi/rendah bukan tiket utk dipandang tinggi oleh masyarakat....

Percayalah, sesiapa yang berusaha pasti berjaya.. Tak kisahlah insan istimewa ke, yang gagal SPM ke, yang masuk pusat serenti ke.. Semua orang ada hak utk berjaya, tp hanya bergantung pd usaha kita sahaja..

kusut said...

'street smart' vs 'book smart'
debate yg tak berpenghujung

kat malaysia kita ni dibesarkan dlm komuniti and sistem yg sangat education driven. memang tak salah utk jadik street smart. tapi aku rase, selagi kita tinggal kat msia, aku rase tinggi kebarangkalian diorang tengok education level dulu bila kita nak apply keje atau mintak position yg lebih bagus adelah tinggi

aku rase siape yg ade peluang nk keje bagus awal2, lebih baik. sebab experience tu sangat berharga. tapi bila ada peluang sambung belajar, kene tackle.. part-time sekalipun

KeCiK said...

By hook or by crook this thing called pendidikan is a must.

Sistem dah brainwashed kita, nak kerja lagi power? get urself a higher level of education. So indirectly org dah set mentality 'oh, mamat ni spm je, mesti kerja tak power'

Terpulang kat diri sendiri.

Ada org tahap SPM tapi berlagak mcm ada PhD.
Ada org tahap PhD tapi humble macam baru lepas SPM.

Macam Macam Ada!

Raja Fiqri Fauwaz said...

aku spm je pun.. Ade aku kisah.?

cik ain said...

kawan ain ade cerita tentang rakan dia, yang mane rakan dia tu hanya lepasan SPM je. pastu amik kemahiran pasal IT. sekarang gaji sebulan dah hampir cecah 5k, selalu merantau g singapore la, indonesia la, sane sini..

psstt: dimana ade kemahuan distu ade highway haha!! means nak berjaya ade usaha, adelah kejayaan nya :)

Omu Rice said...

xkesah la...kalau belajar takat mana pun...sume komen2 korang mmg masuk akal...omu setuju sgt2....pendidikan xke mana yg penting cara pemikiran kita dan percakapan kita yg menggambarkan identiti kita....kalau belajar tinggi tp ckp kosong wtpe gak,anti dipandang cam org xbelajar tggi....

anyss said...

Salam,

Apa yang penting tahu buat keja. Ada sijil penuh dinding rumahpun, kalau beli tak guna juga. Bila dapat kerja, habuk pun tak reti nak buat...tu lagi payah nak ajar dari orang yang sedar dia tak tahu kemudian nak belajar.

Sekarang ni dunia pentingkan kemahiran. Kalau rasa tak berapa nak boleh belajar sangat bila kena baca buku timbun-timbun, pilihlah bidang yang utamakan kemahiran seperti chef, teknikal, jururawal, malah baiki ekonpun. mereka yang ada kemahiran ni tetap boleh dapat kerja walau dunia gawat macam manapun.

Encik MT said...

keke! saya setuju sangat! ramai orang2,ahli perniagaan dan ceo dari syarikat2 yang besar takdak pengajian yang tinggi!

cik ain said...

dunia skrg mcm2 perangai ade. bukan nk salahkan sesape atau menyakti hati orang lain.. Tapi kalau kite tgok scara realitinye, mmg ade orang yg :-

belajar xtinggi mane pun, tapi kerja memilih nak gaji besar. ade!

even belajar sekerat jalan tapi rajin, xkesah kerja ape asal dpt pendapatan yg halal.ade!

belajr tinggi2, alahai brlagak plak tu kalu berjwatan besar, gaji lumayan. adoi.. ade!

belajr tinggi, hati budi pun baik sng2, xmmperkecilkan orang lain pndek kata merendah diri la. ade!

sYazY_dZaiMa said...

betul tue, kadang2 yang lemah dalam pendidikan ni ada kemahiran tersendiri..dorang kalau asah kemahiran, memang akan berjaya jugak..kalau lebih rajin, dapatlah lebih..

namun, tak dinafikan kepentingan pendidikan.sememangnya, ada kebaikan kita belajar lebih tinggi untuk meningkatkan nilai diri kita.tapi,jangan lupa diri sudah,hihi :)

kusut said...

mana pun jalan yg dipilih, buat pilihan yg bijak la. org2 yg takde pendidikan tinggi tapi berjaya tu salah satu trait dia adelah 'bijak'

^^

cik ain said...

kesimpulannya, jangan pandang rendah pada kemampuan orang lain. kalau nk pandang rendah kat orang lain, cermin dulu diri sndiri..

Allah kurniakan Kelebihan dan Kekurangan untuk kite semua. maka, guna lah dengan sebaik mungkin..

yang Pandai, bijak, perlulah membantu mereka2 yg lain. jangan smbong dgn bangga dengan apa yg ade, miliki.

mereka yg lemah dalam pndidikan, TAPI Rajin dalam semua prkara, insyaallah korang pun akan berjaya..

jangan malu dengan kelemahan kite.
jangan bangga dengan kelebihan kite.

peace!

chenta said...

terus terang sy ckp sy belajar degree separuh jln, pastu benti..

now keje yg sepatutnya dibuat oleh org yg bergred degree..tp still dpt gaji dgn gred yg biasa...relaks je.. heheheh ^_^

cik ain said...

xpe chenta, tinggi mane kite belajar bukn ukurannye.. yang pnting ilmu yg kite dpt kan :)

wish u Good Luck.. :)