Thursday, October 28

iDea

idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea.










Apa itu idea? Kalau ikutkan, idea itu adalah sesuatu yang datang hasil
daripada pemikiran seseorang atas sesuatu perkara. (Pemahaman
berdasarkan ilham sendiri... Ada bantahan?)
Tengah mencari idea dan ilham untuk di postkan sebagai next entry
tiba2 pulak bleh teringat dengan perkataan KBKK.
Ingat tak KBKK? Sekarang kat sekolah masih ke guna word KBKK ek?



kBKK ni merupakan kemahiran berfikir secara kritis. Hmm.. Macam
membuat, mentafsir, menilai data, idea atau maklumat untuk mencari
makna atau menyelesaikan masalah. Kemahiran berfikir secara kreatif
pulak ialah kebolehan memperluas dan mengembangkan daya inovasi dan
kreativiti. Waiseh.. Sudah! Merapu.

yang aku nak nyatakan sebenarnya, bukan dengan IQ dan pendidikan yg
tinggi baru seseorang tu ble jadi kreatif. Kadang2 even takat pmr
mahupun spm pun. Dah mampu melahirkan seorang yang kreatif by heart.
Yg ada kelulusan tu  bukan tak kreatif, mereka juga kreatif dengan
lebih advantages.

Kreatif + idea + sijil
mudah nak dpt kerja. Tapi,tak jugaklah. Depends dengan qualification
dan kalau guna orang dalam lagi senang kan? Erk.. Semua benda sekarang
macam bias jer. Nak dpt kerja kalau takde orang dalam pun susah juga.
Kalau tak kerja lagilah susah. Nak bayar macam2 benda wajib, belum
lagi dengan keinginan sesuatu benda tu plak.

Macam mana pulak kalau tetiba takde idea ??? 



Kalau macamtu dah jadi macam akula sekarang ni. Aku belum ada idea untuk menulis mahupun melukis. Bos aku nak disuruh design dan design. Bila kita dah ketandusan idea. Bulat pun macam tak reti lukis. (Ni bos aku cakapla tadi, sebab dia kata bulat yang aku lukis macam ....er...takyahlah cakap)
erk.. Ok.point yang aku nak cakap ni sebenarnya.

Adik-adik, cuti sekolah dah dekat. Tak lama lagi ble enjoy dan belanja sakan.
Time cuti jangan lupa buat kerja sekolah, belajar, hantar kerja
sekolah, tolong mak bapak. Ngee...
Belajar rajin2. Cuti2 macam ni pergilah cari idea banyak2 untuk bagaimana nak isi masa lapang dengan perkara yang berfaedah dengan family or kawan2. Over all, semuanya terpulang dengan idea,idea, idea. Takda idea? 
Jangan berpeleseran ok. 



p/s Gambar dari enchek Google.. Terima kasih encik!

6 comments:

kusut said...

teringat zaman kanak2 dulu. time cuti skolah rendah.. amik beskal gi rumah kawan main nintendo. skolah menengah.. ajak member datang rumah main PS. dah masuk uni.. online, ajak member2 main RO tak pun kurung diri dlm rumah main PS2

those are the good old days^^
rosak sungguh aku ini. haha

anyss said...

Salam,
Ohhhhhhh! sungguh kusut hidup macam cara kusut itu kan? hu hu hu ampunkan daku, kusut!

Ztie: pi je lah jejalan kat blog2 memana, adakala idea tu mudah sangat datangnya. Saya selalu je dapat idea masa mandi hu huhu ----> sila mandi banyak kali sehari la la la

kusut said...

@anyss
hehe jgn sangka org yg duk main game je ni takde kejayaan :D. stereotype pelajar cemerlang dlm drama and novel memang jauh la dr fakta sebenar.

[z@ck] said...

mai time tadak idea memang otak jam teruih.kertas tenung aku, aku tenung kertas.last2 tido.hahaha

ztie said...

kusut:
memamg kaki game la kusut ni. Tapi kdg2 budak2 gamers ni mudah nak berjaya. Jawab teori guna teori game. Hahaha


anyss:
makaseh anyss..mmg slalu blogwalking. Tp idea yg dtg biasanya terlalu personal.lebih sesuai di blog sendiri. Ehehe.. Sila beri tunjuk ajar!
Tak ckp la maksudnya mandi 3x satu hari ni?

Zack:
hahaha pemandangan biasa utk seorang student. Bukan studeny jer.. Utk yg dah bekeja pun macam tu. Kalau dh xde idea. Termenung memanjang. Ehe

Fina Sophie said...

smua org akan cipta kejayaan diorang sndiri ikut kemampuan masing2.

hiks.