Tuesday, October 19

Fynn: Stalking 101

Har- low Har-low!
Kabare semua?(still ter-affect dgn mixed friends of mine)

Okay,this time Fynn nak buat tutorial khas untuk korang. Sebab selalunya,orang asyik buat tutorial nak edit blog lah,nak edit gambar lah,nak pakai shawl lah,let us try something new,nak? I'm presenting to you the Stalking 101, Fynn's version!

Mula mula sekali,nak make sure semua orang tahu apa itu 

STALKING

Macam biasa, "Oh,Mr Google~~~"
[kelik untuk tumbesaran]


Korang boleh pakai cara ni,atau lagi senang 
direct translate terus!

Tak,stalk itu bukan batang(bunyi pelik),tangkai,atau pun mengekori.HAHA
It's sort of macam kita perhati,ambil tahu everything and terlampau asyik dengan seseorang itu dalam senyap.
Faham tak?Siapa tak tahu memang tipu lah.Nowadays everyone stalk each other!
Tapi,tak semua tahu cara yang betul,so...


Tactic # 1!- Identify your motive (Kenalpasti nawaitu)
Nak buat apa pun,nawaitu mesti betul,setuju?Tanya diri sendiri,'kenapa aku nak stalk minah atau mamat ni?'Motif ni macam-macam,

1.Sebab orang yang nak di stalk tu serial killer or government wanted.
   If mcm ni,sila blah.FBI/CIA boleh fikir sendiri how nak stalk orang kot.pffttt 

2.Nak pedajal prank orang tu and bikin kacau bilau 
  Yang ni,memang Fynn malas nak layan.Pergi ikut CIA!

3.Rasa cinta suka murni luhur and nak kenal seseorang tu dengan lebih rapat and nak buat sweet  
   surprise kat dia and show him/her yang anda care and ikhlas.

4.Crush semata-mata *winks*

5.Memang takde life :|

B stalk G.Budak tengah hanyalah hiasan semata.


Kalau niat korang 3/4/5,then korang berada di tempat yang betul.kahkahkah. Yang lain tu,jumpa Fynn secara personal,kita pergi hospital sesama~

Tactic #2- Name!Name!Name! (Nama,sayang oi)
Gerard Butler rawk!

Apa saja yang korang nak buat,even nak akad nikah sekalipun,real name itu penting!Orang cakap,from nama,kita boleh tahu macam macam tentang orang tu(Siapa cakap,i don't know).Tak percaya?Tak berapa lama dulu,masa Fynn nak tackle sorang mamat ni,ada perempuan ni cakap nama dia Aizat.So,Fynn memang percaya separuh mati.Last last,dapat tahu,nama dia @$!& *$#^ atau Mr A. Perempuan tu pun nak tackle Mr. A juga,kalau korang nak tahu.Hampeh tak?

Nak tahu nama,sila usaha sendiri.Tanya kawan dia ke,tengok nama kat buku dia masa dia tak ada ke(Fynn buat!) atau tanya je terus.Ingat,usaha tangga kejayaan!

Point dia kat sini,lepas tahu nama lah korang boleh proceed ke tactic ke 3!hehe

Tactic #3- Search di Facebook!

Zaman sekarang ni,siapa je yang tak guna FB kan?Ini lah salah satu faedah FB.Dah jumpa,terus add lah sebab now orang dah ramai buat private kan?which is good.Percaya atau tak,melalui FB seseorang, kita boleh tahu banyak tentang dia.

1 : Photo Album
Korang boleh tahu perangai sebenar orang,mana dia selalu melepak,siapa bestfriends dia dan banyak lagi melalui photo album,taw?Kalau penuh dengan gambar pergi clubbing je, memang terus batalkan lah niat korang. Family dia pun korang boleh kenal weh,serius! Kalau gambar dia macam gila gila, macam ni ke,

Yes,ini FYNN.
Venue : This kedai dekat Plaza Masalam.
meaning dia memang seorang yang fun to be around with and sporting lah(Cehhh.puji diri sendiri di situ).Kalau gambar setakat passport and etc, TAHNIAH lah, korang telah memilih a geek or a paranoia untuk di stalk.

2.Relationship <3
Perhati betul betul supaya korang tak tersalah meng-usha aweks or pakwes orang,yaw!Nanti tak pasal kena balun. Kalau Single,Alhamdulillah lah,kan?Kalau In relationship,takpe cuba lagi.Kalau In open relationship? Cari orang lain yang much better.Kalau it's complicated,memang complicated habis.Sama ada dia ni gay/lesbo atau malas nak fikir pasal semua ni atau memang tengah berperang laki bini.HAHA

Tengok juga lah,family dia,siblings~ 

3.Dinding (Wallpost)
Tengok apa beliau post dekat wall selalunya. Segala video,notes ke links yang dia post atau like.Usha semua, gerenti korang boleh predict kesukaan and kebencian beliau dengan hanya buat macam ni.See.simple,kan?

Tactic #4 - Blog,Tumblr,Formspring, etcetera~

Ini untuk further informations lah.Melalui blog seseorang, kita boleh dengar luahan isi hati seseorang yang kita mungking tak pernah dengar dari mulut orang itu sendiri. Tumblr? Basically, semua rahsia orang tu korang boleh korek di situ,trust me.Tapi korang kena pandai la relate~ Formspring? Kalau ada kemusykilan kat mana mana,SILA TANYA. Anonymous lagi bagus,tapi jangan lah tanya soalan personal sangat,respect privacy orang :)  

Tactic # 5 - Last tactic toward stalking yang berjaya!
Approach atau dekati!

Nak tunggu apa lagi?Kalau korang sanggup buat semua ni semata nak kenal orang tu, dan terus diam membisu,bukan saja menyeramkan malah sia-sia je Fynn ajar korang semua ni.Aisehhh...TApi jangan terus beritahu yang korang tahu semua benda pasal dia. Sesetangah orang akan impress dan suka and fikir usaha kita tu sweet.Sesetengah orang might as well pergi buat report police terus,masuk court,file injunction.HAHA


Tahniahhh!
By this time,korang ada segala jurus stalking from Fynn herself!
I don't encourage outside of the web stalking.You know,sampai ikut orang tu pergi mana mana,intip dia 24/7?
Macam dalam movie Obsessed? Oh puhhleasseee..JANGAN.
Kalau orang cakap tak suka tu meaning tak suka lah,okai?
Sila gunakan ilmu ini untuk perkara yang baik baik sahaja.

Nah,tengok kucing stalker ni,Jangan stress stress,taw?
Senyum,sebab senyum itu berjangkit! ^^



Tinggalkan komen PLEASE untuk apa yang patut Fynn tulis for entri seterusnya!Thanx!
Final exam start minggu depan,jadi otak tak berapa nak berfungsi :)
Kelik like kalau suka!Muahhhx(cehhh.gedik~)
Doakan Fynn boleh jawab exam dgn baik *kelip kelip mata*

10 comments:

100penulis said...

nak stalk lagi best, follow twitter orang. ada yang update selang beberapa minit dan suka bagitau dia di mana, buat apa etc.

Miss Kira said...

suka gak stalk org guna fb..hahaha...

humbleyat said...

dats why la kita tak leh nak disclose sumer information kat fb..bhy..huhu..
confirm ada ramai stalker...

kusut said...

last step tu betul ke? aku ingat stalker biasenye tak bagitau mangsa dia. aku rase la hehe

kes stalker yg paling common aku rase ialah jadik stalker kepada Ex. senyap2 amik tau apa ex kita buat betul tak? mesti ramai pesalah2 kat sini hahaa

Fina Sophie said...

hahahahah gelak baca komen kusut. sy! sy! lol. tp dulu la. kbykn ex nyer fb ada dlm list sy. but since 3 months ago dah ignore dah. taknak la block/delete, bkn ada dendam apa pun, lgpun sng bila kawen nti jmput thru FB je wakaka.

sy tak stalk siapa2 rasanya selain ex2 dulu. dulu kena stalk juga oleh sorang 'stalker' ni, then now i stalk dia balik. so skrg saling stalk-menstalk.

so yah, bukan smua kerja stalking tu tak elok, n satu peringatan juga utk sy n utk smua, mcm yg humbleyat ckp, tak perlulah dedahkan smua perkara dekat laman sosial ni. ^^

Fynn said...

@100 penulis
mcm ade pengalaman jeh...
yg tu mcm dh thp too much kot?seram

@miss kira
semua org mcm tu,trust me.haha

@humbleyat
taw xpe,plus boleh kne jd mgse identity theft.we nvr knew

@kusut
aaaaaa...ini stalking berat sblah kpda niat2 murni saje XD
tats y yg last tuh kne ade.haha
ex?smpai skrg still buat.
nk make sure life dy trok.kahkahkah

@fina sophie
haha!saling menstalk?wow wow

nur.sa said...

saling stalk-menstalk?haha. fina oh fina.comel benar perkataan tu. :P

tapi ramai kot kan yg macam tu. cara betul nak elak dari di stalk di social networking tak yah la p add orang tak kenal. hehehe.

fndrocka said...

Aku dah habis baca entri ni..ada dpt sijil tak.

Rule yg paling penting...jangan kantoi.

Fynn said...

@nur.sa
ay,sesuatu di situ.haha
tp now org slalu je add org yg tak kenal en..

@fndrocka
haha!yehh mann ;D

Fina Sophie said...

@nursa

@_@ tp betul lah wahaha :P segan lak nak gtau siapa orgnya. recently slalu sebut dlm blog :D

larik!