Monday, October 18

Dajal itu kacak (Part 1)


Tadi malam gua, Ijat serta Bun berbual mengenai Dajal. Semuanya bermula atas sebab bercerita mengenai hal 'boikot'.  Hal itu dikembangkan kepada tajuk Nabi-nabi. Kemudian dikembangkan lagi mengenai perang dunia. Dan akhir sekali sampai kepada cerita Dajal.

"Kau rasa camne rupa dajal tu ek?", Bun mengajukan soalan.

"Ntah, kata orang matanya satu", Ijat menyuarakan pendapat.

Macam ni kot yang ada dalam bayangan Ijat


"Aku rasa dia datang dengan rupa yang kacak", gua pun beri pendapat.

mungkin macam ni yang gua bayangkan

Suasana hening. Kedengaran bunyi burung tukang. Masing-masing menarik selimut.


p/s: Kadang kala ada betulnya juga idea-idea gua.

Saki baki mengenai penulis ini:
Pert Doherty, merupakan seorang anak jalanan, penulis picisan di ruang maya. Beliau juga bukanlah siapa-siapa. Tiada kelulusan bagus. Tiada ayat yang bagus dalam penulisan.  Dan tidak banyak yang diketahui mengenai penulis ini. Beliau juga merupakan penulis di blog utamanya iaitu Otak & Jantung, kemudian di YM Doodle Art. Beliau ada juga menulis di blog rakannya (Karim) iaitu Country 20 Class.

21 comments:

nas said...

dajal tue kacak?
wallahualam..hehehehe

kata kila said...

dajal tu.

susah sbenarnya aku nk terangkan. dalam al-quran ada terangkan.kalu aku yg komen, risau di salah ertikannn

Pert Doherty said...

hehe, kila cepat ar citer sikit.. aku sembang kosong je smlm ngn kwn2 aku..

.s.o.f.i.a. said...

tapi aku tak nah lak dengar dajal guna kecantikan paras rupa dia untuk menyesatkan manusia.......

hhmmmm............ =)
(buat2 gaya si bijak pandai sedang berfikir)

Pert Doherty said...

haha.. aku sembang je la tu. hahaha..

tp ada kemungkinan jugak.. hehe..

dia akan pancing macam tu..

sebab yg aku memang tahu dia pandai silap mata.. soooo... mungkin muka dia boleh hensem tiba2.. hehehe

(gua hentam je)

nur.sa said...

mak aii.takkan dajal takde jerawat..

huhu. saya pun taktahu dajal tu bentuk camne.

Pert Doherty said...

hahah.. betol xde sape tahu.. huhu

anyss said...

Salam,
Cian dengan orang kacak kan ;)

Fina Sophie said...

or mgkin di kalangan artis2 barat ke.. perghhh :D skrg ni ramai gila yg suka tergila2 dekat artis. especially pmpuan. dahla dnia ni mmg dah ramai perempuan.

just a silly thoughts of mine :P

kusut said...

baru je baca pasal dajjal ni kat wiki. aku tak pecaya la 100% source dr wiki ni bile berkait agama, tapi to find out dajjal ni ada equivalent dia dalam agama kristian & agama org yahudi.. agak sangat menakutkan gak la. especially bile sampai bab2 tanda2 kedatangan dajjal tu

hentakbelipat said...

kalau dajal kacak ...aku rasa dah nampak mase depan dajal tu camne

Pert Doherty said...

hahaha.. american idol musim 18 nti dajal ada join.. hahaha

Miss Kira said...

hahahaha

Chip said...

Tak salah andaian Pert tu. Dajal tu sememangnya huduh dan buruk tapi dengan kepakaran magic jahatnya, dia boleh menampakkan diri dia sebagai hensem atau lawa. Sedangkan artis yang tua pun boleh di mudakan menggunakan pembedahan plastik, dah tentu dajal boleh melawakan dirinya dengan skill-skill yang dia ada...

KeCiK said...

Gila best kawasan rumah lu ada burung tukang. Mesti feel serenade. Haha.

Raja Fiqri Fauwaz said...

kah kah kah..

Selalu juga aku dengar kawan2 cakap,

'celaka, sape wat dajal kat aku ni,'

dajal = aniaya, mengenakan org, wakenabeb!

Pert Doherty said...

hahaha... nantikan sambungannya pada minggu hadapan.. hohoho.. kita revealed 1 per 1 the untold story bout dajal.. hahaha

Chip said...

Adakah dajjal yang kau maskudkan tu gay?

fndrocka said...

??

Pert Doherty said...

sabar sayang.. hahaha

Unknown said...

Yup! Korang semua. Dajjal tu memang hensem. Sebab tu, pengikut dajjal yg plng ramai ialah kaum wanita. Huhuhu..sbb tu, kalau yg x reti nak jaga mata, asal tgk laki hensem, cair tu, wallahualam lah kalau nmpak dajjal. Hanya org yg beriman, BETUL-BETUL beriman, nampak 'كفر' pada dahi dajjal. Wallahua'lam...(boleh dikaitkan dengan K-POP)