Tuesday, October 19

Being alone or being left alone



being alone (sendirian)

OR (atau)

being left alone (ditinggalkan sendirian)

photo from en.Google.




Anda ada kawan-kawan, maksudnya ramai la kan. Ada la dalam 7,8 orang camtu. Tapi diorang ni jenis yang buat hal sendiri. Selalunya yang jenis ada 'advantage'. Contohnya, ada kenderaan sendiri. Nak kemana-mana sahaja pun senang. 
Anda lak takde 'advantage' yang diorang ada tu. Contohnya, tiada kenderaan. Kalau lapar, pergi beli makanan, jalan kaki sahaja. Kedai yang dekat ada je, tapi makanan tak sedap, jadi rela berjalan 15 minit, di bawah panas mentari nak pergi bungkus makanan. 

Kalau di hujung minggu, ada je rancangan diorang kemana-mana. Tuup-tuupp, "hey kitorang nak kuar, mau follow?" "owhh.. follow sahaja kah?" Sekiranya anda bosan, mungkin anda akan ikut. Kadang-kadang, bangun je dari tidur "ohmaigod, awat sunyi sepi je rumah ni" "allooo...aloooo...anybody home?" Sedar-sedar, anda sendirian.

Jadi, bayangkan anda ditempat budak ni, yang selalu ditinggalkan, mana satu yang anda pilih:

1) Ikut sahaja

picture from google

Kalau diorang ajak, ikut je la.. Kalau diorang taknak ajak, rileks je la.. Tapi risikonya disini, diorang mungkin menganggap anda sebagai penyibuk, ataupun pengisi tempat kosong sahaja. "hey, keter ada kosong, mau ikut?" instead of " jom kita kuar lepak-lepak mapley, nak?"

2) Buat hal sendiri
picture from google

Bila diorang ajak, pikir-pikirkan "nak kuar tak ek? ermm... ada nak beli pape tak? ada nak buat pa pe tak?" maksudnya hanya join bila bosan gila takde kawan atau bila ada kepentingan. kalau tak, "taknak ikut la".  

3) cari kawan baru
Tak perlu nak sakit-sakit kepala pikirkan hal mereka.


sendirian itu membosankan,
tetapi
ditinggalkan bersendirian itu sangat menyakitkan!!


Rasa sangat loser bila tulis pasal ni, tapi bab kata pepatah "bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor". Tak perlu la nak stuck in the middle of those who actually does not care about u at all.. And instead of them, I have other friends who care about me..


Saya pilih untuk buat hal sendiri atau just being alone. And spend my time with my other friends.. =)



suziesanji

14 comments:

Aoi@riena said...

oooyeah.. kita se'geng' la camni.. ada gak org rasa mende yang sama cam aku rasa... diorg ade 2 advantages (kenderaan n 'partner')..haha

Fynn said...

Sayang,
kita jgn stick dgn certain2 group of people ni sgt,
sbb ape?
nanti kita akan miss ramai lg kawan yg baik kat luar sana :)


Kawan dgn Fynn,meh!haha

suziesanji said...

hehe.. tapi masalahnya da stuck.. huhu.. tapi memang nak lari da..

Fynn said...

Takpe,ini lah asam garam hidop ;]
Peringatan jugak supy kita tak buat org lain mcm ni,sbb kita dh pernah kena,kan?

suziesanji said...

iya dong =)

iEra naDira said...

tak tau nak komen pea.. heee~

nur.sa said...

biar dorang la. kita buat hal sendiri lagi bahagia kot dari ikut geng camtu.hoho.

Miss Kira said...

berkawan dgn org yg ikhlas berkawan..hahahaha...

humbleyat said...

sokong miss kira..klu org tu tak ikhlas, jgn buat kawan...;)

kusut said...

aku rase kes2 camni masa uni/kolej/skolah banyak la kot. nanti bile start keje mula la falling out. masa tu la miss kawan2 rapat mase kolej/uni. takde dah pilih to be alone ke left alone

aku rase kawan masa kerja tak selalu bleh jadik cam kawan masa belajar. kadang-kadangg

chenta said...

sy jenis suka bersendirian..tak ksh sgt pun takde kwn...sy pun ada kenderaan sendiri..so bila rasa nk kuar tu, kuar sorg pun takpe.. ^_^

Fina Sophie said...

being alone doesnt mean u are lonely ;)

dekat uni dulu i have bunch of friends actually, kwn satu batch/kos, kawan jog, haha, kawan lepak2. smua lain2. tp lebih tertumpu dkt satu group'orgnsasi ni sbb kami pegang jawatan yg sama dekat kolej. mula2 dpt jwtn tu, tak kenal pun ngan diorg then sbb kerja slalu wat sama2 so everything buat sama2. dr buat projek sama2, end up siap apply jadi rumet la, sahur sama2, smbil urus projek smbil outing dll, ..damn, miss them so much! *sigh*

i got car wktu study dulu, sewa ikut semester, ada advantage dekat situ, well. tp ahli orgnsasi yg sy join tu mmg ramai yg ada keter or bleh drive, sbb itu advntge kalau jadi pgg jwtn dkt kolej, boleh apply sticker kereta uni. kalau left alone, who cares, i bleh pergi sendiri kalau ai nak. ihiks. kita kena independent, tp kena juga ada kwn. cuma, jgn terlalu bergantung dkt kawan. :)

fndrocka said...

Aku selalu je gi tgk wayg sorg2..kalau nak set dgn kawan2 macam lambat..aku suka spontan.hehe.

kompashailmey said...

AS6
halo kawan.. dtg lepak sini baca bacaan.
latest entry :http://www.100penulis.com/2010/10/angin-kata.html