Thursday, October 14

Bagaimana kalau wanita .............

. Kembali bersama Cik Ain lagi .
. Entry kali ni akan menjadi pendek sahaja .
. Tapi Perbincangan harap menjadi .
. Wanita diKAITkan dengan meMASAK .
. Wanita diGELAR dengan ISTERI .
. Wanita dinamakan SURI RUMAH .
. perSOALannya sekarang .
. Hye Lelaki yang Budiman disini .
. Boleh ain berTANYA sesuatu .
. IF wanita tak gheti nak meMASAK kan .
. korang amik kisah tak? .
. atau korang nak cakap .
. Wanita mesti pandai MASAK .
. Baru lah bahagia RumahTangga! .
. Wahai wanita yang jelita disini .
. ape KATA korang pulak? .

11 comments:

cKyN WaN said...

hmmmm kalau tahu memasak tu lagi bagus kot heheh
maybe la skang dah ramai guna khidmat orggaji
tapi sebab ak x biasa guna org gaji ni so dah mcm ter`set` lam kepala otak wanita kena pandai memasak hehehe

xrasa nak masak utk suami ke kalau dah kawen nanti}?

suziesanji said...

wanita kena masak tu tak wajib. Tapi kalau pandai masak, ada kelebihan la kiranya...

for me,
kalau nak saya pandai masak,
kamu (bakal suami) kena la mampu jadi imam kepada isteri dan anak-anak dulu. =)

pastu, kalau nak saya memasak, boleh je.. tapi sila la menolong di dapur, okai??

kusut said...

kalau tak reti masak silelah bagitau bakal suami ye. kasik clear. hehe

aku rase laki2 (yg muda la mostly) tak kisah sgt isteri terer masak ke tak. tapi mak ayah + bakal mentua yg buat dia jadik big deal

Miss Kira said...

klau pndai memasak tu kira satu anugerah...
xD
xp rsanya zaman skrg ni x kesah dah kot..xp demi menambat ati mak mentua..kenalah blajar masak..hehehe

cIk JanNah said...

saya tak pandai masak.
masak nasi pon x pandai.
jadi future husb kne terima seadanya.
tak pon dia handle bab memasak.
give and take la
tak kan pompuan msk lelaki tau mkn jer
lemak berkrim btol~~~

Fynn said...

its a bonus~
i think?hahah

koshary said...

kalau future wife tak tahu masak, bagitahu jek your future husband.
sebab mana lah tahu future husband yang akan tolong ajar masak ke. standard jamie oliver arhh!=D

maybe aku pun nak masak kat dapur sekali sekala bila dah kawen. maybe yeh maybe. sebab kawen pun belum so maybe. =D

humbleyat said...

hmm..pandai memasak itu satu bonus..
tapi biasanya kalau dah berkahwin, automatik kita akan pandai memasak atas dasar tanggungjawab, zaman Rasullullah s.a.w(baca selawat dulu), dahulu, Baginda sendiri yang memasak, dan membuktikan tugas memasak bukan lah tanggungjawab wanita totally.ramai yang silap faham tentang perkara ini;)kaum wanita jgn risau yerk..dlm Islam, jika wanita memasak untuk si suami, dia berhak meminta nafkah memasak dari si suami..;)mulia kan menjadi seorang wanita?

r.k said...

pandai dan boleh memasak adalah jauh berbeza ,

untuk seorang Isteri , luols dinasihatkan boleh memasak . Airtangan seorang isteri dan jika ada rezeki , seorang Ibu adalah sangat berharga . Baik hati yang memasaknya , baiklah nanti daging yang memakannya .

Jika makan diluar sahaja , mahupun menggunakan khidmat orang gaji , takut kang suami lari kawen dengan orang gaji ... keh keh keh

Raja Fiqri Fauwaz said...

setuju ngan r.k..

Tak pandai boleh belaja.. Buku besepah.. Kelas memasak pun ada.. Ape kes masuk u belajar tinggi2 msuk kelas memasak sejam dua hari minggu x bleh.?

Air tangan mak tu penting.. Sebab tu anak2 skang jadi anak endon bibik.. Minum susu lembu, jadi anak lembu.. Kurang ajar dengan mak..

Jenis suami urban tu tak ksah la, kopitiam ade, mamak ade, tomyam ade.. Kalo jenis laki nak makan sardin ke.. Ikan bilis goreng ke, takkan nak cari dekat tomyam jgk kan.?

:)

cik ain said...

Ini plak pandangn ain dalam bab masak2 nie.. Hurm, 1st nk sokong kate2 SUZIESANJI :) nk kami pndai masak maka sang suami pula kena pndai mainkan peranan dalam didikan Agama nye. hehe!

ain pun LESEN P je kalau bab memasak nie, ye mmg xmahir. TAPI alhamdulillah si Dia pulak mmg FULL LESEN dalam memasak ni.. hehe..

hehe xlah risau sngt nnt. dah kawen, dia boleh ajar masak, tolong masak sesama, harap2 mcm tu la