Monday, October 11

The Awesomeness of My Mak

BUZZ without a sound for YM and NUDGE without a slight movement for MSN Messenger. Yang lain gua tak tau. Assalamualaikum and another Assalamualaikum if you do not notice the first Assalamualaikum. Thanks for replying my salam, senang-senang je dapat pahala kan? It's like killing two birds with one stone. But in this entry, they are no birds harmed by any stone. Enuff with this lame+oxymoron+boring introduction. Move on.

KeCiK is bek mengembek with his tendency using adjective awesome in any of his entry. My previous entry was about my Abah and I guess it is compulsory for me to post something about my Mak. Baru fair and square. Literally I'm not a son who always utter words like 'I love you mak' or 'terima kasih untuk segalanya, mak'. Physically I'm not a son who hugs and kisses my mak everytime we meet and separate. Rest assure mak, I dedicated this entry to show how grateful I am to have a Mak like you. This entry kinda sissy to most of you. Haha.



My mak is the first child in her family. She has two younger brothers which are my Pak Lang and Pak Su and her one and only younger sister, my Mak Ngah. My mak didn't have any higher education just like others. She only manage to complete her education till secondary school. Mak gua dulu atlit olahraga dan softball, no wonder all her pictures during that time are still slim-slim belaka.

When she was a child, she lived with her aunty because of private family matter. Actually tak jauh mana pon. Dekat je rumah family ngan sedara. My mak was a regular user of aspuri, asrama untuk perempuan. Kalau kena ragging dengan senior tu dah biasa sangat, basuh baju, iron baju, pinjam selipar (tak pulangkan balik) dah lumrah.

Mak, Pak Lang and Mak Ngah study mengaji dengan ada sorang Wak nih. Mak cakap kena tunggu Wak tu habis bersilat baru start mengaji. This is my favourite part. Tiap kali on the way balik rumah, mereka akan menggunakan formasi 1-1-1. My mom led the formation in front, pegang lampu suluh. My mak ngah will open the Quran and put it on her head. Lastly my Pak Lang will recite any surah that he knows and recite it as loud as possible. Mak kata this is one of the way to prevent any hantu or setan from disturbing them. Laluan balik lalu kebun getah, those days mana ada lampu. For sure laluan tu nampak horror, once mind set dah terfikir horror, segala macam visual hantu keluar dalam fikiran.

Mak is trembling in front, goyang takut tersuluh benda-benda yang tak patut di suluh.
Mak Ngah "Woi non (my Pak Lang's name is Shahnon), baca la kuat sikit, makin pelan lah!"
Pak Lang "Ni dah habis kuat aku baca nih, nak kuat mana lagi"

Antara perbualan yang pasti terpacul bila balik mengaji melalui route yang horror nih.

Mak cakap ada banyak kali Pak Lang tersasul baca surah. "Baca Al-Fatihah pon jadi lah Non" kata mak dengan tenang. Kononnya tenang.

Itu kronologi-kronologi sebelum gua lahir. Cekidout kronologi-kronologi masa gua kecik-kecik dan besar-besar till now.

Check out these awesome MOM.

Jangan jadi macam ni sudah.

Gua gengster. Gua taiko. Gua lelaki dewasa. Gua ganas. Gua bukan sissy. Gua lah skinhead, gua lah punk dah gua lah grunge. Tapi semua ego gua lebur di pagi Syawal baru-baru ni. Lepas gua mandi, makan dan bersiap-siap nak gi masjid, gua pergi dapur. Nak salam dengan mak, nak cakap selamat hari raya dan maaf zahir batin. Gua ingat macam tahun-tahun lepas, gua silap. Mak peluk. Mak cium. Gua pon peluk balik. Cium balik. It was pure love came from unique bond between a mother and her son. Gua dah lupa bila last gua peluk cium mak gua. Gua harap ini bukan kali terakhir gua dapat peluk cium mak gua.

It's not my mother's birthday and it's not Mother's Day. Gua peduli apa. My point is, there are many ways on loving someone. I have my own way to show how grateful I am to have them. So do you. Jangan tunggu certain days untuk appreciate what they have done to raise us. Proud of who they are. My mak is awesome binti awesomeness. So does your mom.

gif animator

p/s: You may say I have no one, to cover me under the sun, you only get it from your mom. Sheila on 7 - Just For My Mom. Ah, kantoi sudah gua layan SO7.

9 comments:

hentakbelipat said...

yup...pecah kepala mana sekali pu perangai aku, bila tang kena pasai mak tu..jadi orang baik duduk diam terus

Danial Ikhwan Jaafar said...

ah..cerita2 mak ayah masa diorang kecik paling best didengar. bed time story kata orang2 yang berbahasa inggeris.

.s.o.f.i.a. said...

ala..... ayat ujung2 tu sweet sangat......

nur.sa said...

Mak gua dulu atlit olahraga dan softball<--- eh sama ah dengan mak saya. atlit beb dulu.. :) anak dia ni je tak berapa nak atlit sangat..

Fina Sophie said...

i barely can remember the last time i hug n kiss my mother.. my family punya bond tak sekuat tu or maybe just, masing2 susah nak show sbb dah terbiasa hbgn yg mcm ada gap..

:)

ASaDa RyutaRo said...

best kalau dengar citer zaman kecik2 mak ayah ni. hihi.. jangan nangis2 owh kecik.. =P

humbleyat said...

pernah tak dengar selagi kita tak cium tangan ibu sendiri, tidak dihalalkan ats kita untuk mencium tgn org lain huhu..any idea?

KeCiK said...

@hentakbelipatlipat haha, se-gengster gengster kita, once mak dah buat certain facial expression kita dah tau yg kita dah buat something wrong.

@Danial yup, rare skali kita nak dengar cerita org dulu2. bedtime story masa gua kecik2 dulu lebih berunsur mistik dan horror supaya kami cepat tidur instead of bermain.

@sopia lirik lagu beb. u listen to it and it will be sweeter than any gula-gula u can find in 7 eleben.

@nur.sa wow! atlit lah! coincidence
yg pewit!

KeCiK said...

@Fina Sopi - Aisehman and woman, sounds gloomy je kak long. Smile lah and walk on. Ada 79 editors kat sini willing to walk wid u together-gether. Suka hati gua je assume mcm tu. haha.

@asada - ekcelly dah nak nangis tp lucky hanya mata berair je. cepat2 cover 'adoi la, terletak eyemo byk sgt lak'

@KakYat - betol kah kak? nasib baek dah cium byk kali dah..kongsi lah~~ kongsi lah~~ :)