Wednesday, October 6

ApaKah yang lagi kotor dari Jamban anda???

Aha... apa yek? Selalunya kalau kita melayar internet kadang kadang akan keluar artikel artikel yang kita rasa remeh tetapi sebenarnya fakta tu berkaitan dengan hidup kita seharian.

Tahukah anda apakah yang anda rasa lagi kotor dari Jamban anda?

Di ambil dari website ini tapi akak nak kongsi bersama sama 100penulis dan semua pembaca.



1. Berus gigi Anda

Imagine anda flush jamban anda tapi biarkan tutupnya terbuka. Dengan tak sedar air jamban yang di flush itu boleh merecik setinggi 6 kaki. Emmm selalu nya sink kat dalam bilik air kita berdekatan dengan jamban oleh itu habislah riwayat berus berus gigi kita akan terkenalah air air itu. So no matter what sentiasa tutup selepas digunakan.

2. Sink didapur/opis tandas awam

Hah ni peringatan untuk akak jugak, kuman kuman memang senang terperangkap dikawasan sink terutama sekali span basuh pinggan, papan pemotong kalau kat tempat awam pulak sabun sabun yg disediakan dan lain lain.

3. Laptop/ papan kekunci

Ini adalah yang paling kita gunakan sehari harian. Yelah sambil sambil kita menaip kita makan biskut ke roti ke, serdak serdak makanan tu habis jatuh dicelah celah bedah keyboard kita dan yang paling keji tak boleh tahan kita korek hidung sambil jentik jentik kekwasan berkaitan. Bayangkan kalau kita tak bersihkan selalu, benda benda tu semua terperangkap bertahun tahunlah kat situ. Berapa banyak kuman lah dah membiakkan? Kalau taknak bersihkan selalu pun terbalikan jek keyboard tu dan ketuk ketuk supaya habuk habuk kotor tu keluar.

4. Telepon bimbit/ Remote TV

Walaupun benda nie kecik tapi memang kita gunakan selalu. Telepon tu kita bawak kemana mana tanpa disedari kita biarkan terdedah ntah kita pun tak tahu mana dan apa yang ada. Sama jugaklah remote TV tu.  Sambil makan nak tukar rancangan TV kita pegang hujung jari tapi kita tak sedar walaupun sikit lama lama kuman tu tetap membiak dan membahayakan kesihatan kita juga.

Sentiasa bawa kemana mana ye kecik jek benda nie tapi amat berjasa

Banyak lagi sebenarnya yang lain lain. Tapi korangs baca lah sendiri artikel nie ye.. Contoh contoh di atas adalah benda2 yang kita pasti guna hari hari. Jadi berjaga jagalah. Lebih lebih lagi kalau bukan kita punya barang. Kita tak tahu apa yang mebiak disitu. Sentiasa lah menjaga kebersihan kalau boleh cuci tangan setiap kali kita pegang benda2 tu semua, kalau boleh disinfect benda benda tu semua selalu supaya terjamin kebersihannya. Bak kata pepatah Cegah sebelum Parah kan. Dalam Islam pun digalakkan kita menjaga kebersihan. Macam macam penyakit yang timbul sekarang nie. Semoga kita dijauhkan. Amin.

Apa kata korangs? Sedar ke dengan situasi nie atau tahu tapi takpelah... kalau nak sakit nak buat camna...

27 comments:

kata kila said...

grrr.jamban lah paling penting nak dijaga sbb semua benda kotor buat kat situ,grrr

.s.o.f.i.a. said...

emmmmm........... betoi gak no???? tak penah terpikir lak....

kusut said...

0_o

kotor

teringat keyboard masa zaman uni dulu. kalau owner dia smoker, bila angkat keyboard tu pastu tebalikkan.. nanti salji pun turun haha. salji abu rokok

MuJE said...

haha... takleh blah ayat korek hidung smbil jentik2 tuu..adoiii..

[z@ck] said...

penah tgok keyboard laptop kwn aku..kuning bukan main.sambil main game, sambil makan..huhuhu

cik ain said...

erkk!! alahai, dlm xsedar kite sbnrnye mmg terdedah pada kotoran dan kuman.. Gunakan DETTOL!! hahaha

nur.sa said...

laptop? huhu. nasib baik jenis suka lap laptop sendiri, meja2 habis semua kulapkan.

tapi ada hari2nya sampai berabuk2 gila jgak. T_____T

rasanya korek hidung dan jentik2 tu tak ada laa.. hoho. kotor tuh...

100penulis said...

mouse pun.. macam2 pegang lepas tu sentuh.. siap dengan daki lagi. Kalau kat cc? Eii :P

chenta said...

pernah nak betulkan satu pc kat opis ni..tetiba nak pegang mouse dia..eee..geli..cmne nk pegang ni..huuu

thanks 4 da info..sangat berguna!
^_^

cik ain said...

cc? naseb bek dh langsng xgi cc :p
bayangkan mcm2 tngan yg pgg.. haa! byg kan lagi kalau terbesin, pehh nak cover baik punye, terus pegang mouse! grrr

Encik MT said...

akan ku hati2 ya!

Chip said...

Soalan: ApaKah yang lagi kotor dari Jamban anda???

Jawapan: Jamban awaklah.

Lawak sajjjaaaa...ahaks! Thanks for the info.

KeCiK said...

buku second hand - kalo perasan kat bwh on the lower edge of the page ada kesan kering air liur. Warghhhh !!!

apsal org baca buku kena pki air liur? selak je lah!

sYazY_dZaiMa said...

memang selalu bawak hand sanitizer kat mana,ngeee.. :)

cik ain said...

kalau la kuman boleh nmpk :p

Mummy Nana said...

@Kata kila: Betul tu... tapi psl kita tahu Jamban paling kotor tu lah kita selalu pastikan bersih tapi kita lupa benda2 yg lain...

Mummy Nana said...

@Sofia: Tulah pasal kan.. heheh... selalu guna jek... tapi kita xterpikir.. dah terbaca baru sedar... hehehe xpe.. bagus artkel tu tuk panduan kta bersama...

Mummy Nana said...

@kusut: emmm zaman hasben akak hisap rokok dulu2 camtu jugak kot... err.. lupalah.. tapi rasa nya ye kot.. hehehe

Mummy Nana said...

@MuJE: Hahaha.... bukan akak tau... selalu tgk org buat.. hahaha... Ada mengalaminya ke???

Mummy Nana said...

@zack & cik ain : ewww.. kuning??? tulah... bahaya kan sebenarnya... gunalah detol tanpa was was.. heheh

Mummy Nana said...

@nur.sa:Tulah sejak akak ada anak 3 nie lagi lah kena keja keras lap laptop... budak2 nie asal boleh jek.. melekit lekit kadang laptop akak tu... ngan air liu baby leleh leleh.. ewwwww... hehhehehe..

Mummy Nana said...

@100penulis: MMg betul.. mouse tu sama lah jugak cam keyboard.. dah lah kita asik pegang jekkan..

Mummy Nana said...

@chenta: samalah bayangkan pegang mouse mat salleh nie... ntah apa dia makan.. pastu ada sekali tu terpaksa pinjam dia nya mouse rasa lekit2... ewwwwwwwww.... mmg info yg sgt berguna.. untuk kebaikan kita bersama... no worries..

@cik ain: Xmoh imagine plissssssssss

@Encik MT: Berhati hatilah di jalan Raya.. Ahaks....

@Chip: Jamban Awakkah????

Mummy Nana said...

@kecik: errrr... tulah buku library magazine kat dentist ke kat klinik ke.... alamak....

@syazy: Samalah akak pun bawak kemana mana dgn baby wipes sekali...

@cik ain: kalau nampak memang sudak ku pijak pijak.. hahahaha

humbleyat said...

peringatan yg bgus mummy nana...ni yang terasa nak bawak hand sanitizer ke mana2 nih...

fndrocka said...

Peh..entri ni membuka mata dan minda.

fndrocka said...

Tayar kereta lagi kotor