Thursday, October 14

adik angkat atau adik 'terangkat'???

saya 'sayang' adik angkat saya,.,amboihhh!!!
     Sering kali kita terdengar istilah abang angkat,kakak angkat dan adik angkat di kalangan masyarakat kita. perkara ini sudah menjadi sinonim dalam masyarakat dunia dan juga kita kerana kerap kali kita mendengar seseorang itu menjadi seorang budak itu menjadi adik angkat kepada seorang lelaki atau perempuan. Malah,pada zaman rasulullah juga pernah mengambil Zaid bin Harisah sebagai anak angkat baginda..Adik angkat, abang angkat, kakak angkat - semua ini hanya merupakan istilah yang sebenarnya menunjukkan perhubungan yang lebih rapat dari orang lain. Namun,adakah perbuatan ini semestinya positif sahaja????



sape yang tak suka ada adik angkat secomel justin bierber???? hu3
     Aku pernah selalu terdengar cerita di mana ada kes abang angkat 'bermukah' dengan adik angkat perempuannyanya apabila ayah dan mak dia tiada di rumah...ini disebabkan hubungan abang-adik yang rapat sehingga si adik sanggup menuruti kemahuan abangnya yang tersayang sehingga hubungan di atas 'katil'! Malah ada juga cerita yang sebaliknya iaitu abang angkat ada adik angkat yang juga sama jantina yang melakukan hubungan 'sumbang' dan 'songsang' di rumah abang angkat dia. Yelah lelaki sama lelaki...manalah orang nak curiga akan hubungan 'terlarang' mereka.. Malah tak hairanlah ketika mak ayah abang angkat itu tengah bersembang2 sambil tengok televisyen, abang dan adik angkat pula sudah 'tenggelam' di kamar asmara pula....(eh..berjiwang-jiwang pulak aku nie..hehehehe)
manjanya dan mesra sangat abang angkat sebegini!....mesti ramai 'jeles' huhu
(gambar hiasan...eh..tak kan korang tak kenal 'selebriti' nie? hehe)
     Banyak perkara yang kurang elok yang timbul apabila mengambil adik/abang angkat berbanding dengan kakak angkat....biasalah perempuan..jarang mengambil kesempatan ke atas lelaki atau perempuan....kalau ada pun sedikit sebab kakak nak kikis duit adik angkat..tapi amat jaranglah.....namun lelaki...faham-faham sajelah....diberi 9 akal dan 1 nafsu..tapi nafsu tue amatlah 'berkuasa' dan 'berbahaya'.....masakan mereka tak 'stim' melihat orang perempuan yang cantik,seksi,comel dan manja serta lelaki yang handsome,cute dan jambu(bagi yang gay atau bi).....pasti nak aje jadikan mereka sebagai adik angkat.Yang sadisnya,adik angkat juga suka melihat abang angkat dia yang hensem ataupun dia kesunyian ketiadaan abang untuk 'mendapatkan' kasih sayang kerana ibu bapa mereka sibuk sangat dengan hal-hal keduniaan....

      aku menyatakan tak salah mengambil seseorang sebagai abang angkat atau seumpamanya...tapi berpada-padalah...jaga batasan terutama sekali aurat.....tapi kalau rasa sukar melawan hawa nafsu tu,lupakan saja niat mengambil mereka sebagai adik angkat atau abang angkat...ingat...jadilah adik angkat yang baik..bukannya adik yang 'terangkat'..hehehehe

soksek-   al Fatihah buat pelakon veteran kita, M. Rajoli...moga2 roh beliau ditempatkan bersama orang yang beriman..aminn.....
reading

16 comments:

hentakbelipat said...

hahaha yelah dah kate adik bradik kn,kdg2 terlajak sikit still rase adik bradik..bab yang same jantina tu ngeri...peh!

kusut said...

aku admit la aku pun bile dengar adik abang akak angkat ni aku mula2 pikir negatif. padehal aku dulu pun ade akak angkat (yg aku saspek kes salah identiti). tapi aku rase kite ni selalu dengar yg buruk2 je sebab yg bagus atau yg biasa2 tu tak best nak borakkan (atau gossip kan)

fndrocka said...

Kat universiti kalau ada kakak angkat..boleh dpt buku free

z said...

mula2 men adik kakak abg angkat..lama2 terangkat...huhu~

chenta said...

dulu sekolah2 je ada adik angkat lelaki...sekarang takde dh..takde masa kot...heheh

Fina Sophie said...

prnh jumpa yg mcm ni. adik n kakak angkat. syg sgt smpai nak tdur pun satu katil pastu berpeluk. yg dorm mate yg lain dah pelik dah haha.. tp time tu sy form 1 or two. tak tau apa2 lagi. so naive hehe ;)

cEro said...

adik adik angkat ni kdg2 alasan nk tutup keinginan nk berhubungan..
ye laa, nk wat couple, dah ade pakwe/awek, so jadi laa dik angkat...

cik ain said...

kat asrama mmg selalu berangkat-angkat ..

tp nnt dh abis blaja, msti makin berangkat.. silap2, boleh jadi aweks pakwes

Danial Ikhwan Jaafar said...

haha, memang aku pandang slek sikit dengan mereka yang ada adik2 angkat ni, terutama sekali kalau laki yang ambik adik angkat, tak kira la laki ke perempuan adik angkat tu. lagi2 kalau laki tu dah bergf/bertunang/berkahwin.
tak leh caya sangat. XP

nas said...

hentak berlipat- tapi aku tengok sesama jantina cm biasa jerk...


kusut-maka,bukan semua konsep cmnie ader keburukan...ade gak kebaikannya...


fndrocka- yeker??? bestnyer..hehehhe


z- taw xper..hati2...


chenta- aku pon same..ader 1 pompuan..tp sat je kot....

nas said...

fina- sayang sangat kot sesama mereka tuh...siap peluk3 lagi tuh..hahahahhaa

cero- perh....setuju gak ngan pendapat kow...hehehe


cik ain- hehehe...perh..ramai gak asal dr asrama ek korang.....


danial ikhwan jaafar- memang pon..kene hati2...kadang2 lelaki ske amek kesempatan....

suziesanji said...

Masa form 3, ada la sorang senior ni, dalam masa sama, ada 2 orang kakak angkat. Pernah kantoi dengar diorang cakap2 kat fon.. huhu.. adik angkat je pun, macam cakap ngan awek... Pastu, ade 1 hari tu,

senior:awak nak jadi adik angkat saya tak?
suziesanji: owh.. maafla ye.. saya tak main angkat-angkat ni.. nanti terangkat.. haha..

entah-entah adik angkat dia pun ramai..

Miss Kira said...

kira x pnh ada adik angkat or abg angkat.. hehehe

koshary said...

masa sekolah dulu aku mmg xdek akak angkat sebab muka aku tak jambu.

abang angkat lagi lah mustahil, tapi kuli abang tolong cekang katil basuh baju. hah. yg tu mmg aku terbaik. =DD

Fynn said...

dulu kwn laki aku kate,
ssalah satu reason dorg amek this certain gal jadi adik angkat is to avoid jadi couple.
heh~

Amni said...

hee... ada gak dengar orang cakap macam fynn tu.. tapi biasanya yang adik beradik angkat ni la mudah nak terjebak jadi adik beradik terangkat... hohoo.. adik beradik kat umah pon tak terjaga.. tak kuasa den nak ada adik beradik angkat... lalalalala