Wednesday, October 27

Fakta @ Auta: Kawasan Berhantu


Minggu lepas aku sudah memberikan sedikit pandangan berkenaan kemalangan ngeri yang membabitkan Bas Delima pada 10.10.10. Tragedi Oktober itu berlaku di KM223 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Plaza Tol Simpang Ampat. Banyak juga pihak yang memberikan respon masing-masing dan tak kurang juga mengatakan bahawa kawasan tersebut keras berhantu. Sejauh mana kebenaran kata-kata mereka? Jadi, aku pun mencari jawapan di forum carigold. Inilah sebahagian cerita mereka yang pernah melalui lebuh raya tersebut.


KISAH 1
Post by: nYum on July 22, 2009, 12:39:12 pm
kejadian berlaku pada hari jumaat mlm sabtu atau lebih tepat 2pagi sabtu...

Baru je balik dari melaka.cod helmet bersama mbcians hafizumi.borak2 xsedar jam sudah pukul 1.30 pagi.esok kerja.maka dgn mata terpisat2 macam nk pejam mengundurkan diri dari melaka.senyum sendiri poket berisi. keseorangan menunggang motor menuju ke bangi.purata kelajuan dlm 80-100km disebabkan mengantuk.lebih berhati2..

Dari kejauhan ternampak sebiji iswara putih sedan lembab je jalan.mungkin dia pun mengantuk sama.lingkungan 500meter dgn iswara putih tiba2 hidung bau seakan2 sesuatu.mengembangkan sdikit lubang hidung utk cam apa bau ini.rupanya...BAU BANGKAI!!.rasa seram mula slow nak masuk.mghilangkan rasa resah ahh..mungkin ada binatang mati tepi jalan.....membuntarkan mata takut trlanggar...

Semakin dekat iswara putih semakin kuat bau dia.bacaan selawat mula meniti dibibir.semakin dekat...10,9,8,7,6,5,4,3,2....1 signal ke kanan lalu memotong iswara putih.selari dgn iswara tersebut ku sipikan mata utk menjeling kereta tersebut...ALLAHUAKBAR!!!enjin remuk hancur!!....throttle dipulas maximum....

*pelbagai persoalan timbul
-ikutkn total loss tapi kenapa bergerak??
-bau bangkai or mayat??

masuk hari nie genap 4hari kejadian tersebut.genap jugak 4 hari demam aku xkebah2....
hati-hati semua...
km230 melaka-bangi



KISAH 2
Post by: anip- sama on July 22, 2009, 12:58:00 pm
aku biasa ride seremban melaka waktu malam tp x penah selepas kul 10..,
tp area pedas linggi mmg horror..,

2 bulan lepas officer aku kena kat area situ gak..,
kul 2@ 3 pagi..,
nak balik ke taiping..,
ada hal penting so x leh tunggu hari esok..,
time drive..,
ada sehelai kain putih melayang depan cermin kereta dier..,

takut punya pasal..,
dier berhenti kat seremban..,
pas subuh baru sambung drive..



KISAH 3
Post by: mira_buruk on July 22, 2009, 02:02:37 pm
Kalo KM 230dr melaka ke bangi... mungkin aku juga berani katakan betul
coz baru kena minggu lepas...
on the way balik semenyih...... dr Muar kul 11.30pm++

aku terkezut berok coz ade 'bende' seperti tercicir dr kereta depan
tak sempat elak...siap 2-2 kaki aku terangkat n menjerit masa den bawa kate
tp takde apa2 pun.... nak kata binatang ke, mesti ade bunyi....event kertas or plastik....
masa tu ingat lagi dlm KM 205+++

lebih kurang hadapan sedikit dlm KM 220++
member siap nampak 'bende' tu dok tepi jln sedang memerhatikan kita org....
yg pasti sah ' bende ' tu coz salah sorang dr kami ber 4 masa tu
mmg ade kelebihan ternampak 'benda2' macam tu..... cume den perserta tambahan pagi2 bute tu yg tenampak...

biasa ler setan, memang suka kacau kita...kena lak penakut macam den...



KISAH 4:
Post by: mimalif on July 22, 2009, 04:20:41 pm
masa diorg tgh tambah lorong dari 2 jd 3 ada berapa ramai da meninggal accident kat kwsn rehat pedas ..
yg paling den ingat, sebiji satria dgn 4 org gadis pelajar u.. maut.. sbb yg maut ada bau2 kuinin ngan wife den

mengikut pengalam den dan kengkawan masa jd peon anta brg.
gua tempurung jln nak naik bukit tu... superman test sprint kat sebelah.. sepupu kena.. balik kl jam 5 pagi.. sampai kl domam seminggu
pagoh antara tol dan hentian rehat ke selatan .. superman duk depan windscreen.. member 1 opis kena van terbabas ke tepi..



KISAH 5
Post by: soul on July 23, 2009, 08:31:44 pm
Ok macam nie, benda ni berlaku kat Alternatif Melaka Johor ( AMJ )
bagi orang yang duduk melake/muar tau la jalan nie.
Time tu jalan ni baru siap rasanya.. jalan tu memang gelap. sampai sekarang gelap.

Aku nak balik rumah akak aku kat merlimau dari bukit beruang.
So aku decide nak balik lalu jalan baru siap tu. sbb tak pernah lalu situ lagi .. lagipun traffic lite pun tak byk..
Masa tu dlm pkol 12 mlm rasanya ..

Sepanjang jalan tu straingt jea...tak de masuk simpang mana2. .. dan gelap.
aku biasa jea.. tak kesah mana pun gelap nie.. balik kl dr mlk pun keluar highway dah gelap.. so no wonderlah boleh jea redah.
Perjalanan aku amek masa dalam setgh jam.. aku bawak half & full throttle... motor wave 100 je pun .. abeh kuat 100km/j std.
Jauh perjalanan start dari Semarbok dalam 22km ke Merlimau ..

Permulaannya semuanya berlancar... aku amek lorong kereta belah kiri skali.. nak elak dr paku ke apa bende jea yang tajam..
Malam tu ada jgak kete ..lori .. bus .. moto lalu .. mcm keadaan biasa ...

Tiba2 .. dah dlm 20 minit perjalan .. dalam 2 ke 3 kilometer sebelum smpai ke simpang Merlimau ada sebjik motor follow aku dari belakang ..
kenderaan lain memang tak de time tue .. side mirror gelap je melainkan lampu motor blakang aku tue..
aku pun fine la.. mcm ada org teman .. lagi berapa kilometer jea ...
Tapi yang peliknya .. dea mcm cucuk angin aku .. then bagi highbeam byk kali.. ...
aku tak berapa kesah sgt .. dah nak sampai simpang ke Merlimau dah pun (kalau dari Melaka , kita akan rapat ke kanan) ..
lagi 1km dah nmpak traffic light ... aku pun rapat ke kanan untuk masuk simpang ..
dalam masa aku nak rapat ke kanan tu ... aku toleh belakang dengan pandang belah kiri ... in order nak tgk la sapa yang cucuk angin & bagi highbeam td ...
anehnya ... takda apa pun .. memang jalan kat situ aku sorang jea .. bulu roma aku dah naik ... cepat2 aku bace ayat kursi .. selawat ..
kat traffic lite aku amek kanan .. lepastuh memang tak tgk side mirror lansung ..sampai la aku dah masuk town merlimau .. then sampai umah akak aku..


Persoalan
- sapa rider kat belakang aku & bagi high beam kat aku tu..
- then bile aku toleh belakang .. tak de apa pun..

Huhuhu aku bersyukur selamat gak sampai kat umah dalam pkol 12:45 tgh mlm..
aku fikir , kalau la rider tu td potong aku kat jalan mcm mana agaknya yea.
Lagi satu, lepas aku smpai umah..then story kat akak aku,.. rupanya akak aku ckp memang byk dah bende berlaku..
Nak tanya cerita2 lain kat situ .. tanya orang2 sana .. mungkin dorang lebih tau ..

Sorry guys .. story aku rojak2 .. tuh yang mcm karangan takde format.
thanks for read my story.




KISAH 6
Post by: podgie on September 22, 2010, 02:13:54 pm
kawan aku pernah disakat kat area tu...dia dok bawak van...dlm pukul 3-4pagi...biasa bertolak awal tapi haritu van ade prob

time tu ondaway nk gi race kat mimc...bulan 5-6 tahun ni xsilap aku

tidur kat alor gajah...

aku xtido sebab wat teman member aku sambil mkn kacang...

stat area km 200...aku asyik dok tgk tanda KM tepi hiway tu.....xsilap aku sampai area pedas linggi dlm km 224 gitu...tiba2 member aku mengelak dr lobang ke hape
...dlm hati ade rase kurang syok..mamai ke nampak antu mamat ni...sampai alor gajah,*sensored* plak melintas...byk betul makluk nk melintas pagi bute ni....nasib baik race menang..hehe

esoknye aku tnya...ade lubang ke kat hiway smalam?....dia ckp nampak orang naik basikal tepi hiway nk melintas ...ayoyooo.....tapi aku xnampak...meremang bulu roma den.

KISAH 7
Post by: sesiapa on October 11, 2010, 06:05:51 pm
aku nampak 4-5 bijik moto dr arah bertentangan (ke arah kl) tp sama jalan dgn aku (ke arah melaka). senang cite lawan arusla.. moto ex5, yg pelik nape plak dia nk lwn arus? pas2 leh ikut sma speed ngan keta aku plak tu (140kmh) laju tu ex5 boleh dapat speed 140km keta. aku toleh xlama coz aku takut benda2 ni nk pancing aku leka. yg pelik mak aku kat blkng xprasan pape pun. betul2 dekat2 km230-232 mcmtula..

Yang Menulis,







(Nota Hatie: Korang ade otak, fikirlah sendiri ye. Bukan nak menakutkan, cuma berkongsi. Semoga kisah pengalaman meraka ni dijadikan tauladan kepada pemandu agar berhati-hati di jalan raya. Ingat, malang tidak berbau tapi jika tercium bau  masa driving macam pelik je, bacalah ape yang patut. Berdoa sebelum memulakan perjalanan.)

15 comments:

iEra naDira said...

maka saya lebih senang duduk di seat belakang dan tidur nyenyak sementara ayah or ibu drive. hak5 :D

Clarky Afif said...

hm..aku ada lg satu lokasi berhantu.

masjid raub

aYaz said...

elakkan memandu pada waktu2 yg makhluk2 camtu berkeliaran..
senja2,tengah2 malam,pagi yg bawak ke subuh..

[z@ck] said...

tak berani nak baca sebab duduk sorang kat umah..huhuhuhu

ASaDa RyutaRo said...

apa pun.. berhati2 d jalan raya. jangan duk gelabah tak tentu pasal. ingatlah orang tersayang..

kalau ada pun makhluk camtu kaco. tak yah takut. dia tak leh buat apa.. yang penting semangat kena tinggi. hehe ;)

nas said...

erm.....takot gak cmnie...isk3...
nasib bek xpernah memandu malam..pernah...cuma xmemandu kat jalan2 jauh

humbleyat said...

hmm...biasalah tu untuk menumpang lalu..kawasan bandar pun banyak..

p/s:baru2 ni ada jiran tegur saya, sy bwa ramai kawan dalam keter, infact sy hanya berdua ngan kwn huhu..fakta!memandu dlm kwsn tgh bandar!

hentakbelipat said...

naik jgk bulu rome..nak lagi horror skolah SAMURA pun ganas jgk

kusut said...

sempena halloween ke ni? hehe
ape pun.. suke la cite hantu. post ni panjang sgt so aku baca 2 kisah je dulu :P. lain masa sambung!

arip lissukun said...

petikan dari cari.my

Kisah ni berlaku di rumah banglo makcik aku kat taping sekitar tahun 1990an...nama umah makcik aku ni 'Sangkuriang Villa'...
Makcik aku ni ada anak laki (sepupu aku) yang boleh nampak benda-benda aneh..kira sixsenth la..
Dari kecik lagi sepupu aku ni boleh nampak hantu & jin masa tinggal kat umah tu. Sampai sekarang dia still nampak lagi tapi tak selalulah mcm dulu.
Rumah makcik aku ni pulak bekas peninggalan masa zaman british yang menduduki taiping dulu..tahu je lah umah banglo zaman british dulu, bawah batu atas kayu. Ada tiang2 besar dan kat belakang umah makcik aku ni ade pokok ketapang tinggi yang dahan dia mencecah bumbung rumah. Suasana sekeliling redup & suram je.. (skarang ni rumah tu dah jadi opis tentera & makcik aku ni dah pindah tmpat lain). Kalau ade forumer kat sini berasal dari taiping mesti tahu rumah banglo lama sebelah asrama kem askar Taiping tu. Kalo dok kat area umah ni, bila time azan maghrib atau azan subuh je msti dengar bunyi anjing menyalak sayup2 je kt sekitar umah tu..bila kuar tengok takde pun kelibat anjing kat area situ..memang menyeramkan...


Setiap cuti sekolah hujung tahun je aku ngan family selalu datang umah diorang bermalam..so sepupu aku ni mula la bukak cerita...

Dari kecik dia boleh nampak & berkawan dengan jin, dia siap makan,minum & bermain sekali dengan jin tu. Tapi yang bestnye cuma dia je yang nampak tapi orang lain tak nampak. Pernah kitorang suruh dia lakarkan gambaran jin tu, rupa dia macam katun dalam citer casper tu..makcik aku ni pada mulanya takut jugak tengok keadaan anak dia ni...
Ada skali tu makcik aku dengar sepupu aku ni borak dengan seseorang kat buaian depan umah dia..bila makcik aku keluar tengok, takde orang lain cuma sepupu aku je kat situ..terus makcik aku tarik masuk dalam umah. Masa sepupu aku nak mandi pulak dia nampak ada tangan berbulu kat celah tingkap bilik mandi tu tengah lambai kat dia. Bila dia pandang balik benda tu dah takde..

Pernah terjadi masa aku dengan family datang tido kat umah dia. Family pakcik aku yang lain pun datang bermalam jugak..So petang tu hujan renyai2, kitorang dengan sepupu yang lain tak boleh kuar umah just main nyorok2 kat tingkat atas umah dia. Siap main baling2 bantal dan yang bestnye kitorang main baling-baling 1 teddy bear ni sampai tercabut mata dia sebelah. Alih2 tengok, teddy bear tu dah macam ngeri dah...
Pastu masa dekat maghrib tu pulak ade sekor kelawar hitam masuk umah dia. Kitorang pun halau la kelawar tu keluar. Ntah macamana sepupu aku ni pulak tersilap pukul klawar tu dengan penyapu sampai mati...
then mlm tu kitorang tido berhimpit2 kat tingkat atas tu..masing2 dah takut sebab teringat kelawar yang mati tu takut datang kacau kitorang..

Tengah malam tu...sepupu aku ni tiba2 terjaga. Dalam ramai2 tu dia tido tepi skali..masa tu dlm gelap..dia rasa ade orang mendengus kat sebelah dia (dari tepi dia yang takde org tu). Bila dia bukak mata je dia tengok ada sepasang mata merah terjegil tengah pandang dia macam orang tengah marah.
Apa lagi sepupu aku ni terperanjat terus bukak lampu & kejut sepupu2 aku yang lain. Kitorang semua bangun..pastu dalam dok kecoh2 tu...tiba-tiba ada sedara aku yang lain ni tunjuk ada kesan calar kat badan dia sampai luka2..kitorang pun tanya la kot2 dia kena apa2 masa tido..ntah dia cakap takde plak. Sedar2 je dah ade calar tu. Bila kitorng pikir balik agak2nye benda tu kacau sebab kitorang bunuh klawar petang tu kot...wallahualam...

Sepupu aku ni citer la lagi yang adik bongsu dia masa tu umo dalam lingkungan 4 - 5 tahun selalu menangis bila tengah malam.. tiap2 malam pukul 12 je mesti menangis macam ketakutan & nampak sesuatu. Ada ustaz yang dok area situ bagitau, kat atas bumbung umah dia ni ade puntianak bergayut, sebab umah dia ni kat atas bumbung tu penuh dengan pokok menjalar yg bersambung dengan dahan pokok ketapang tu..

maaf bersambung...

Atir Dana said...

arip lissukun, best citer tu..meremang bulu roma.ada lagi x sambungannya?

zahidah dihaz said...

seram jugak cerita ni...tapi nasib baik tak pernah jumpa benda pelik2 masa drive malam..



New Entry: Sibuk

Mike said...

seram giler citer ni..
aku baca gak kat cari.my

sambungan yg ni...


"Ni sepupu aku citer aper yang dia mimpi..dlm mimpi tu,dia tgh bermain sebelah umah dia..masa tgh bermain tu dia terpandang satu lembaga besar & tinggi berwarna hitam berdiri betul2 sebelah pokok ketapang blakang rumah dia tu.. lembaga hitam tu berbulu dan badannya tinggi melepasi dahan pokok ketapang tu. Ketika lembaga yg menakutkan tu cuba lalu sbelah pokok ketapang tu, tiba-tiba badan lembaga tersebut terkena dahan pokok lalu dahan tu patah...
Keesokannya, biler sepupu aku ni sedar dari tidonyer, dia try lah gi tengok kat belakang umah.. mmg betul2 dia nampak dahan pokok ketapang tu patah sama cam dlm mimpi dia...:funk: Aper lagi terkejut la sepupu aku ni...

Malam ke-2 pulak...
Masa spupu aku ni tengah sedap tido kat bilik dia, tiba-tiba dia terjaga tapi dalam keadaan mamai... Dia nampak ader 2 orang datang dekat katil dia. Sorang tu lelaki, dan sorang lagi pompuan berpakaian seperti pembesar zaman kesultanan melayu dulu2, datang ke arah spupu aku yg tengah mamai ni dan laki tu bagitahu yang dia minta maaf kat sepupu aku coz semalam ada penghulu/org2nya lalu kat belakang umah tu dengan tak sengaja dah terpatahkan dahan pokok ketapang tu.. Beberapa ketika kemudian spupu aku ni terjaga & dia terbau wangi seluruh bilik tido dia tu...
Keesokanyer sepupu aku ni citer la kat mak dia aper yg dia alami mlm tadi.. so mak dia ckp kemungkinan org tu adalah org bunian yg tinggal kat blakang umah dia tu..."

mike said...

dn_vision posted at 30-6-2010 03:0273 #
Post Last Edit by dn_vision at 12-7-2010 23:36

Reply 72# juliajie80



jai09 & juliajie80, bc citer korang, teringat aku dgn citer member aku yg kena kcau masa shooting kat umah JKR94 tu..:funk:

meh aku citer…

Member aku ni 1 group datang shooting kat taiping untuk siapkan 1 dokumentari ni berkenaan dengan bangunan2 lama kat taiping ni..

Petang tu sekitar jam 5, diorang singgah la kat area umah makcik aku ni kononnya nak amik gambar umah2 lama kat area situ. Salah 1 umah yang diorang amik gambar ni ialah umah nombor JKR94 tu. Masa diorang amik gambar umah tu.. kebetulan lalu sorang abg askar ni, bagitahu diorang supaya jangan masuk umah no ‘JKR94’ tu memandangkan hari dah hampir senja. So diorang ni amik la gambar umah tu dari luar je..

Setelah selesai amik gambar tu diorang ni berkemas2 la nak balik. Sebelum balik tu abg askar siap pesan lagi suruh diorang bersihkan diri dengan baca apa2 yg patut bagi mengelakkan ada benda ikut balik umah... Waktu tu jam menunjukkan hampir pukul 7 malam…



Tengah diorang bersiap2 nak naik keta tu, tiba-tiba muncul 1 pompuan ni naik motor dengan anak dia menuju ke arah keta diorang. Pompuan tu berhentikan motor dia betul2 sebelah pintu driver. Driver diorang yang tengah terkejut tu buka la tingkap tanya pompuan tu kenapa... mane la tahu kot2 pompuan tu dalam kesusahan ke ape...

Masa tu diorang yang lain semua tak syak apa2 pun pasal pompuan tu. Cuma nampak air muka pompuan tu keruh sket & berpeluh2 macam dalam kesusahan.. So pompuan tu citer la yang suami dia ni dah tinggalkan dia, then dia perlukan sket bantuan kewangan dari orang lain.

“Tadi akak dah pergi mintak tolong kat orang2 masjid depan tuu..tapi diorang wat tak endah je..pastu akak cuba mintak tolong dengan askar2 kat situ, sama jugak langsung buat-buat tak nampak akak..” akak tu bgtahu sambil tangannya menunjuk2 ke arah kem tersebut.

“Sekarang ni akak tak tahu nak mintak tolong kat mana lagi dah..." Diorang ni tanya la akak tu tinggal mana.. so akak tu jawab,

"Sekarang ni akak tinggal sementara dengan tuan akak kat umah banglo atas bukit tuu yang dekat dengan tasik taiping...”

Masa tu member aku ni dah rasa tak sedap hati…dah la masa tu kawasan tu dah gelap..jam dah dekat 7 lebih.. masa tu bunyi anjing dah mula menyalak kat sekitar umah tu sayup2 je...

kemudian akak tu bagitau lagi…
“Akak amik upah tolong tuan akak tu jaga umah dia & bersihkan taman2 kat situ..tapi akak masih x mampu nak bayar sewa umah...”

Masa tu member aku yang duduk kat blakang seat driver ni dah rasa tak sedap hati & perasan yang anak akak atas motor tu pandang dia semacam je.. dia tengok mata budak tu bersinar sket & menggerunkan.. Member aku ni dah mula berdebar, pastu dia try la jenguk kat luar tingkap nak tanya akak tu.. tiba-tiba member aku ni terperasan sesuatu… -bersambung-

sumber:
http://eforum6.cari.com.my/mobile/?tid-491946-page-3.html

samsudinismail Samsudin1980 said...

Seram