Wednesday, October 20

20102010

MunzirShafie dot Com


Selamat sejahtera kepada semua pembaca blog 100penulis ni.

Wah, sedar tak sedar dah masuk 4 minggu aku bersama dengan 100Penulis ni. *Tepuk sikit untuk diri sendiri* hehehe... Actually tajuk sebenar post ni ialah "Nama-nama domain yang kena hack baik punya!" tapi sebab hari ni bertarikh sangat-sangatlah cantik maka aku pon letak 20102010...hehehe *ramai lagi kawen hari ni* =)

Oklah, tanpa buang masa kita teruskan dengan post aku untuk kali ni. Kalau tengok tajuk sebenar tu, mesti dalam kepala korang dok fikir domain-domain yang kena hack dengan hackers je kan? Tambah-tambah pulak baru-baru ni mostly domain yang ada akhiran .my habis kena hack dengan hackers Indonesia yang still tak puas hati dengan Malaysia tanah air ku ni.


Tak, bukan itu yang aku nak cakap, yang aku nak cakap is, ada certain people yang bergeliga otaknya mempermainkan akhiran domain negara-negara. Contohnya, .as, .it, .me, .us, .co (American Samoa, Italy, Montenegro, United States, Colombia). Setakat ni korang masih faham kan?

Kalau ikut sejarah peradaban internet ni, inter.net telah didaftarkan pada 23 November 1992. Pastu pla.net pulak. Pastu pada Jumaat, 3 May 2002, icio.us telah didaftarkan yang kemudian dorang tambah subdomain untuk jadikan del.icio.us which is salah satu social bookmarking yang famous sampai sekarang. [Baca lebih lanjut pasal domain hack]

Bijak kan mereka-mereka yang terfikir benda ni kan? Baru-baru ni pulak Google baru release website URL Shortener dorang sendiri iaitu goo.gl dimana .gl ialah akhiran domain untuk Greenland. Lagi domain hack:

01. blo.gs
02. sear.ch
03. b.uy
04. tel.ly
05. beach.es
06. justcurio.us
07. designm.ag
08. podca.st
09. foot.ie ( Footie is a slang word for football in the UK)
10. ta.gs
11. lu.st
13. sco.tt
14. win.gs
15. mov.ie
[Sumber]

Kalau korang yang berblogging pakai wordpress, mesti korang kagum dengan Bapa Wordpress korang ni, Matt namanya sebab beliau juga ada domain hack sendiri. Nak tahu apa dia? ma.tt

Haha, aku tahu korang pon akan salute dengan domain ni. Smart gile kan? Jadi aku pon start gila jugak nak domain macam ni and berita baiknya, mu.je available! Hoyeh! Tapi aku tak tahu nak beli macam mana sebab tu akhiran domain untuk Jersey yang aku pon tak tahu kat mana. huhuhu...[Check domain hack untuk nama korang or apa-apa aje]


Written by MuJE
G12 @ 20 Oktober 2010, 10.00 AM
Powered by 100Penulis

6 comments:

Sumandak Kinabalu said...

Masih kebaruan pasal blog ni, kalau kawan saya riuh cakap pasal blog...saya hanya mampu memandang dengan mulut ternganga...hahahaha
Domain ni apatah lagi...BUTA :)
Tapi makaseh kerana sudi menurunkan ilmu ^ ^
Jangan malu untuk belajar dan bertanya. Diri sendiri juga yang rugi :)
Apapun memang gempak entry 20102010 tu...kreatif amat!

Fina Sophie said...

ya didnt know about this either. kena baca dua kali baru faham. lembab juga eyh sy ni @_@ :P

.my ada tak

gloo.my
rem.my
mum.my

hehehehe

Fina Sophie said...

oya. i bleh amik domain http://soph.ie

haha.. okey bye. XD

kusut said...

nice! penah la perasan url2 camtu tapi tak terpikir lak diorang actually guna domain negara2 utk buat nama. cool ek
...and witty

MuJE said...

kalau kat Malaysia ni domain .my la senang nak beli. and aku bet semua domain yang smart2 dorang dah pow siap2 dahh... tapi kalau dapat mmg smart gile!

mum.my
gum.my
suhai.my
fah.my
re.my
dum.my
a.my
yum.my

wah, smart2..

nur.sa said...

bunyi yum.my tuh best. haha.