Friday, October 29

18 Awesome Tools untuk Check Kelajuan dan Prestasi Website dan Blog!


DSC01385

Korang punya blog laju tak dia punye loading page? Haa...kalau slow, jangan buat tak tau je. Kenapa? Sebab Google sangat2 ambik berat pasal kelajuan loading page website kita untuk letak dalam ranking. Walaupun kadang2 kelajuan page untuk load ni takde la penting sangat, tapi bagi webmaster atau mereka yang pro dalam blogging, benda2 gini sangat penting. Kenapa? Haaa...lagi sekali kenapa. Sebab ada visitor blog kita ni yang rush dan dorang kompem takde mase nak tunggu blog yang fail untuk load.

Bahasa mudahnya, kalau blog kita slow, kita berisiko untuk kehilangan visitor. Kesannya, traffic blog kita pun kurang jugak. Maka, sangat pentinglah untuk kita mengetahui kelajuan dan prestasi blog kita sebelum kita buat improvement. Haha…hebat tak ayat aku tulis ni? Hahaha..

Ok jom kita review the tools.

 Web Services


Dengan Pingdom, korang dapat test semua loading time semua benda yang ada dalam blog korang. Contohnya, html, gambar, Javascript, css, iframes, dan lain2. Lepas Pingdom analisis blog korang, akan keluar la report pasal loading time blog, loading time setiap element tadi, saiz setiap element, dan jumlah element yang ada.

pingdom



GTmetrix ni adalah web service gabungan 2 Firefox add-on iaitu Yslow dan Google Page Speed. GTmetrix akan memberikan cadangan atau tips untuk improve kita punya website atau blog.

gtmetrix



Test prestasi kelajuan blog korang dan report akan dihantar ke email korang.
lightspeednow



Load Impact ni bagus untuk blog yang ada visitor beribu raban reban juta2 sehari. Tengok nama Load Impact pun dah tau. Dengan jumpah visitor yang banyak, benda ni akan analisis kesan dia kepada blog korang. Nanti keluar la graf2 dia. Korang cuba la by yourselves ye. Benda ni free of charge tapi kene upgrade ke premium untuk lebih banyak fungsi.

loadimpact



Dalam blog korang kan banyak benda dan file kan. Dengan Site-Perf ni korang akan dapat tau file mane yang load dulu dan berapa laju dia load. Site-Perf ni sangat berguna untuk korang kesan element mane yang korang perlu improve dalam blog korang. Senang cite, try jelah.

site-perf



Website timer. Guna untuk benchmark website dan blog dan test kelajuan connection blog.

webwait



Lebih kurang je macam web service kat atas tu..

gomeznetworks



Dengan OctaGate, korang boleh monitor berapa lama masa yang diambil oleh orang yang download benda2 dalam blog korang. Contoh, Pak Mat download lagu dari blog korang. Haaa…korang boleh la check berapa lama masa yang diambik oleh Pak Mat untuk download lagu tuh.

octagate



Bandingkan kelajuan blog korang dengan blog orang lain.

webslug



Check maklumat tentang saiz page, page loading time dengan kelajuan Internet visitor korang  yang berbeza, dan maklumat tentang Css, Javascript dan image dalam page tu.

webtoolhub



Bandingkan hingga 10 website dalam satu masa. Dan ada lain2 fungsi seperti boleh check homepage dan loading time setiap post.

iwebtool



Check berapa lama blog korang untuk load.

searchmetrics



Performance test.

browsermob

Applications


HTTP load tests yang penting untuk korang plan capacity, analisis, benchmarking dan macam2 lagi la.

pylot



Page Speed ni adelah open source add-on Firefox/Firebug. Webmaster ngn web developers selalu guna application ni untuk evaluate dorang punye web dan bagi cadangan untuk improve.

page speed



YSlow ni Yahoo punya application. Application ni akan analisis web pages dan bagi cadangan untuk tingkatkan prestasi website.

yslow



Plugin Internet Explorer.  Lebih kurang je macam application kat atas2 tu. Huhu..

pagetest



Open source untuk prestasi website dan test loading website.

multi-mechanize


sumber: hongkiat.com

15 comments:

nabilah_2908 said...

wah...meanrik....boleh cuba nih....thnks.. ;)

aTiKa aTeRkaH said...

sangat menarik...
thumbs up

Miss Kira said...

THANKZ 4 the info.. =)

Apis said...

ur welcome! ^^

ztie said...

wah! banyaknya method! baru ingt nak buat tadi. tiba2 dah tengok banyak sangat tak tau nak pilih mana. last2 terus tak jadi hehehe

nas said...

thx bro coz sharing bende2 yang mmg aku tercari2 selama ini :D


latest entri:

apabila karya photoshop serba tak menjadi!

nas said...

tapi aku da terbiase pakai iwebtool....nice n simple dr yg len..hehehe

Apis said...

huhu..rata2 sume lebih kurang je.mane2 pon bole.

kusut said...

banyak nye site. ahaha

Q said...

tq apis atas info

Apis said...

same2 Q... ^^

Kimmy Ai said...

huhuhu.. menarik2.. jom buat! ;DD

suziesanji said...

waahhh.. banyak je cara ek.. so, apa lagi, sila cek, dan buang benda2 tak berpaedah k..

Fina Sophie said...

wah semuanya tak familiar langsung T_T

CikGadis said...

banyak nyer... plih lar saya try pasni. lembap jer lptop nie sejak akhir2 nie