Tuesday, September 7

Yang Hampir PUPUS Bila Menjelang Hari Lebaran

Salam 1Bloggers,
Hari ni 8 September 2010 maka giliran G9 pula yang akan post entri dekat blog 100penulis ni. Ini adalah entri kedua saya selepas entri pengenalan saya baru-baru ni.

Hari ni saya nak berkongsi dengan anda semua tentang beberapa perkara yang kita secara tidak sedar yang boleh dikatakan hampir pupus. Sebenarnya ramai tak perasan apa ke menda yang dikatakan hampir pupus tersebut. Yang dimaksudkan hampir pupus tu ialah kemeriahan hari raya dulu dan sekarang yang mana terdapat perbezaan yang sangat ketara. Mungkin disebabkan perubahan zaman kot. Huhu...

  • KAD RAYA
Dulu pekerja pos terpaksa memngambil pekerja sementara untuk menguruskan kad raa yang banyak gila. Sekarang pekerja pos boleh reles sebab orang sekarang hantar ucapan melalui hujung jari je, SMS atau email.

  • PELITA
Dulu bila menjelang malam 7 likur keliling kampung dipenuhi cahaya pelita panjut, memang meriah sangat-sangat. Tapi sekarang ada gak pelita panjut tapi dah guna kuasa letrik. Senang cakap kat kampung atau bandar dah penuh dengan lampu lip lap berkelip-kelip.

  • KUIH-MUIH
Dulu menjelang raya kita asyik bercerita pasal kuih-kuih tradisional yang bakal kita buat menjelang raya tapi sekarang kita asyik bercerita pasal anak-anak kita tak kasi buat kuih raya tapi diorang belikan je kuih raya yang dah siap. Hingga nak sebut nama kuihnya pun payah sebab pelikpelik belaka.

  • KENDERAAN
Ingat tak dulu, sampai ada yang sanggup tidur kat stesen bas pasal takut kehabisan tiket bas dan tak dapat balik kampung. Terasa kemeriahannya nak sambut Hari Raya sambil diiringi dengan lagu-lagu raya. Tapi sekarang semua orang dah tak heran pasal nak beli tiket bas, masing-masing dah ada kereta atau motor sendiri.

  • BALIK KAMPUNG
Kalau yang dah kawin tu masing-masing berebut nak balik kampung sapa dulu tapi sekarang masing-masing tak nak balik tapi plan nak pergi melancong. Ada ke macam tu, kesian mak ayah yang menanti di kampung.

  • DUIT RAYA
Bebudak dulu kalau dapat seposen seronok bukan main tapi sekarang usahkan dapat seposen, dapat seringgit diorang kutuk kaw-kaw. Kata yang tukang beri tu kedekut sangat. Alahai.... dulu-dulu kemeriahan dan kemesraan serta berkenal-kenalan diutamakan.


Harap-harap raya tahun ni lebih terasa kemeriahannya nanti.

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua rakan bloggers (^_^)

17 comments:

KeCiK said...

Dulu pasang pelita sampai habis sumbu-sumbunya. Last2 bulu mop menjadi mangsa.

Minyak tanah lebih belasah buat jamung, takpun buat polong pakai paper. Gila awesome.

AuraFIza said...

Haah la kan. Benda tu semua dah hampir takde time2 raya camni. For me, raya dolu-dolu super duper meriah daripada raya sekarang ni.. Hurmm..

h A n Y S said...

setuju yg no.1. sekarang ramai pakai facebook, mengalahkan pakai hp pulak.. kalau yang takde FB tu kesianlah..takde wish..

ASaDa RyutaRo said...

zaman dulu tak dapat nak sama dgn sekarang. kemeriahan pun dah lain. tapi tetap meriah jugak.

orang ramai tak pasang pelita panjut sebab minyak mahal giler. dulu minyak murah, meriah seyh.. seluruh kampung penuh dengan cahaya pelita..

apa pun, Selamat Hari Raya.. hee =)

miss faten said...

KAD RAYA mmg sgt2 bersetuju. Haishh -__- And I'm one of them. Well thanks to FB, SMS, call plan semua, KAD RAYA telah diketepikan. Tapi betullah cakap anda, suasana itu dah kurang dan terasa lain bila ucapan yang diberi boleh didelete hanya dengan satu langkah sahaja :|


Apa2pun, Salam Aidilfitri :)
Semoga mendapat keberkatan di hari yg penuh berbahagia ini ~

ASaDa RyutaRo said...

tu satu yg tak best bila guna fb n sms.. benda tu tak nyata.. tp klu print, boleh jadi nyata.. hehe =P

ASaDa RyutaRo said...

adeh.. td tu lupa lak nak gtau, balas komen miss faten sbnrnya..

kusut said...

kalau print tak best lah.. macam takde sentuhan personal :P

betul la posting ni.. meriah raya dah lain. nak berpegang pada zaman dulu2 pun tak best jugak kan. nanti org kata kite ni tua sgt lak.. hehe

sYazY_dZaiMa said...

Ini semua adalah impak kemantapan teknologi dari hari ke hari. Kad raya pun versi elektronik. Pelita pun ada yang pakai suis je pon. Nasib baik takda bunga api elektronik kan, hihi >.<

chenta said...

sekarang makin canggih...guna FB je..upload foto raya, tag member ramai..ramai2 komen...

dulu boleh lumba siapa plng byk dpt kad raya. thn ni boleh lumba siapa dpt tag plng byk..hehehe

agaknya 30thn akan dtg, duit raya bank in je kot..dtg ziarah ke rumah takde dh..guna skype je..hehehehe

Sumandak Kinabalu said...

raya dulu dan sekarang memang berbeza, rasanya raya dulu lagi meriah...
jangankan hari raya...krismas, tahun baru cina, deepavali...makin lama makin kurang kehangatannya, tenggelam dek dunia yang makin maju dan manusia yang semakin sibuk...

apapun, selamat hari raya Azrul dan kepada semua warga 100Penulis...
bersama-samalah kita memeriahkan perayaan...
berhati-hati ketika memandu, ingatlah orang tersayang yang setia menanti dipintu rumah ;)

anyss said...

Salam,
Mmmmm raya dulu...dapat dua posen duit rayapun dah rasa macam KAYA. Sekarang ni, bagi singgit kat budak2, boleh depa kata "KEDOKUT!" Sib baik bagi tau...mintak balik kang! hu hu hu

nur.sa said...

zaman dah berubah, orangnya pun sama juga. apa-apapun, pada yang dah lebih suku abad macam saya, terasa bernasib baik dapat merasa kemeriahan raya dulu-dulu.. zaman buat pelita sendiri, main tanglung tin dengan abang2,hantar kad raya kat kawan-kawan & buat kuih raya guna cara tradisional.. sampai hitam kulit muka. hehe. balik kampung tu cuma merasa waktu study dulu dan skang sejak kerja, sebab kampung mak ayah dekat2 je ngan rumah kt kg. hahaa..

mai pakat kekalkan apa yg boleh. jom pasang pelita raya ni :D

kata kila said...

kannn..raya dulu lagi meriah.uhuhuh

slmt hri raya juga:)

cIk JanNah said...

eid tahun nie dapat 1 jer kad raya. 2 pon br tadi dpt. haish..kad semakin dilupakan.

Fina Sophie said...

for me, yang first and last point tu memang terasa sangat la. dulu ada juga dpt kad raya. skrg ni, siapa yang dapat dua tiga kad raya, dah kira hebat tu haha :P

n about duit raya tu, me even dpt 20sen je pun dulu seronok gila2 okey. haha

humbleyat said...

dulu masa kecil, asyik fikir duit raya , baju raya, jasut raya,
tp bila dah besar, sudah mengerti raya adalah lebih dari segalanya;-)