Monday, September 6

Tips Web/Blog : Penjadualan

Apa caranya untuk mengkonsistenkan publishing blog hangpa? Mudah saja.

Ok, kalau hgpa rajin polo blog sesapa pun mesti letih kalau sehari ada dlm 16 entry baru dia post, dan katakan setiap satu mengecewakan. Kalau sehari kecewa sekali takpa lg kan.. hehe

So untuk mengecewakan pelawat hgpa sekali sehari instead of namblaih kali sehari, lalala, gunakan cara penjadualan. Cuma post 1 atau 2 entry hari ni dan tangguhkan selebihnya esok, lusa, tulat dan seterusnya. Untuk blogspot, sebelum hangpa tekan PUBLISH POST, tekan Post Options. Di situ akan ada 'Post date and time' so hgpa set untuk entry tu publish esok atau pada tarikh yg hangpa nak. Formatnya MM/DD/YY ok! Pastu baru tekan PUBLISH POST.


^^Gambarajah menunjukkan kat mana nak set. ^^


^^Ni plak lepas dah set, kat listing hgpa leh tau dah entry tadi dah berjaya dijadualkan. ^^


Gunalah cara ni kalau hgpa yakin akan ada hari yg menghalang hgpa online. So sebusy mana pun, blog hgpa tetap gerak. Be careful though, bila terlalu byk komen dari pelawat yg tidak dijawab, kecik ati depa.. Kah3

TIPS LAIN :

10 comments:

miss faten said...

Hoho bagus tips ni :)


But aku tak berapa meminati sgt schedule posts, sebab kalau macam tu habis semua benda aku nak dok bercerita. Muahaha.


Pepun, aku suka untuk menangguh kisah2 yang aku nak berkongsi dengan followers, tapi takdelah sampai lambat seminggu. At least 2,3 hari, insyaALLAH diupdate ;)

100penulis said...

@Miss Faten,
kalau macam tu kena biasakan lah buat scheduled post, sebab di sini ikut giliran :)

cIk JanNah said...

saya pon x suke buat schedule. tapi lpas nie kena blajo2 lah
;)

Raja Fiqri Fauwaz said...

Blog ini mempunyai penulis yang begitu ramai.

memang patut pun ada schedule, kalau tak dibuat schedule ni, akan ada entry penulis yang akan terlepas pandang oleh pembaca dan editor lain.

Saya pernah lalui perkara begini di komuniti penulis lain.. :)

humbleyat said...

betul3..setuju ngan hati tupai..kena wat schedule..bru sistematik dan lebih organized..so, hrp semua alert ngan schedule msing2..;-)

kata kila said...

hah.bagus bagus entry ni

LIKE

miss faten said...

Ahaaa ;)
Kalau kat Blog 100 Penulis mmg buat schedule boss :) Dun worry :DD

kusut said...

bagus posting ni.. sesuai sgt dgn timing n sbg rujukan la utk editor (khususnye).

pengurusan berkesan = kurus!

chenta said...

tak suke sgt schedule post ni sebab nak kena sesuaikan dgn hari..ayat pun kene betul..tak boleh nk ckp semalam ke, esok ke,lusa ke..hehehehe

bdw, nice tips ^_^

Fina Sophie said...

nyampuk jap, for nizam, admin ada satu je. guna nick 100penulis. yang lain itu semua editors. just like you :)