Thursday, September 23

Tips meringankan blog dan loading page

Salam...aku rasa dan memang xpayah rasa sebab info ni sanggat sanggat berguna untuk para blogger macam ai kekeek...layan zaaassssssss!!!!

Seperti yang kita semua maklum (cewahhhhhh formal gitu), punca utama kenapa blog kita menjadi berat dan loading menjadi lambat adalah disebabkan oleh penggunaan widget ataupun plugin yang banyak dan tidak praktikal yang kita letakkan pada sidebar. Paparan jumlah entri di frontpage(muka depan) juga merupakan punca utama kenapa blog tersebut menjadi berat.

Tip bagaimana untuk mengurangkan beban pada blog dengan mengurangkan jumlah entri pada front page supaya blog tersebut dapat loading dengan lebih cepat dan pantas. 

Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan mengira bebanan blog anda di SINI


Blog aku punyer berat...kiki~







#
 Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1sharingland-lyza.blogspot.com142.6 KB0.62 seconds0 seconds


http://sharingland-lyza.blogspot.com/2010/09/tips-meringankan-blog-dan-loading-page.html

9 comments:

kusut said...

cool jugak benda ni. thanks for sharing.

hehe nak menambah lagi :P.. selain widget/plugin n entry kat page home kan, satu lagi punca ialah gambar. gambar yg terlalu banyak, gambar yg resolution terlalu besar(mcm nak suruh semua org print), atau dua2 sekali.

Encik MT said...

haha,bertukar-tukar plak result akuh nie...tak berpendirian tol lah...kekekeke

Sofia said...

speed 0.03saat..kire berat la jgk ek.. ssh nk loading

cIk JanNah said...

saya punya
size : 192.2 kb
load time : 1.91 second

berat nya?

koshary said...

speed 0.02s/kb
load time 5.3s!!
hohoho. ni mesti sbb widget plus gambar nieh. lama tuh 5s!

thnx for sharing!nnti nk consider bring out widgets lah..=)

Hdin Hafizuddin said...

wah, perkongsian maklumat yang berguna (:

sYazY_dZaiMa said...

size:123.94KB
load time:2.03sec
avg speed per KB: 0.02 sec

aiyoo~dah mcm berat jugak ni. ritu dah buang widget n plugin yg xpakai. maybe gambar kot,hehe :)

anyway, thanx for sharing >.<

chenta said...

saya punye plak

size : 82.34kb
load time : 0.18seconds
average : 0seconds

ringankan? ^_^

nur.sa said...

ringan-ringankan blog anda. nanti readers larik sebab lambat loading. hehe.