Wednesday, August 3

Tips melayan kanak-kanak yang banyak soalan.


Setahun lepas (awat lama bebeno punya cerita ni Fina? : kata anda - -"), waktu tengah cuci piring (kalau dekat semenanjung, saya kena cakap "basuh pinggan" hehe), Dana (adik perempuan waktu tu dia 14 tahun) asked me :

"Nana, blog tu sesuai untuk perempuan ja kan? Kalau lelaki berblog, macam yang jenis lembut saja saya rasa". Maaf BM orang Sabah dalam berkomunikasi agak tunggang terbalik tapi kami tetap dapat A BM sila pandang tinggi sekarang.

And I said "Begini, tidak semestinya Dan. Ramai juga lelaki yang blogging. Ok ja."

Dana : "Tapi lain bha."


Kakak yang masih sibuk mencuci piring : "Orang yang berblog itu biasanya orang yang suka menulis dan berkongsi, yang rajin online."

Unfortunately, Dana only heard perkataan 'rajin online'. Dana said : "Macam si Pata (instead of calling him Fattah)? Tapi dia tidak aktif blog pun?"

Kakak : "Like what I've said before, blog tempat orang berkongsi apa yang diorang rasa, pendapat diorang. Tempat diorang bercerita tentang hidup diorang dan yang rajin menulis. Tiada beza lelaki dan perempuan. (masih dengan nada sopan santun penuh hemah melayan pertanyaan comel adik but don't make me speak in english heh siap kau hehe gila garang punya kakak T_T).

Dan saya nampak Dana paused macam sedang berfikir. Mungkin sedang memproses satu lagi perspektif baru. Lepas tu remain silent. Even it is just one simple explanation, but okeylah tu untuk pemahaman dia sekarang. She'll understand more things in life when she's growing up.

Tips is, jika anda ada anak kecil (now or later), anak saudara, or adik sendiri, anda patut tahu, waktu stage inilah diorang banyak benda yang diorang tak faham dan nak tahu. Sedangkan yang dah dewasa pun kadang-kadang masih banyak benda yang diorang tak faham, inikan pula kanak-kanak. Dalam otak mereka, ada banyak tanda tanya. Jadi orang dewasa yang dekat dengan mereka akan jadi sasaran pertanyaan-pertanyaan mereka. Do not ever ignore them atau bagi jawapan yang merapu (unless after you bergurau then baru you explain them things they want to know). Jawab soalan mereka sebaik mungkin walaupun mungkin mereka tak faham semua penjelasan anda dan maybe akan comes out with more questions and the conversation seems like will never end. Hehe. Hengat layan budak-budak ni senang? Situlah letaknya antara peranan orang-orang dewasa yang sepatutnya lebih bijak dan lebih banyak pengalaman macam kita. Eceh eceh.

Satu perkara saya tak faham, macamana-kah dia boleh fikir lelaki yang blogging itu adalah sissy? Tsk tsk no offence. She might saw or read something about it at somewhere lepas tu dia tanya. Me don't think so.

15 comments:

KeCiK said...

Darn, lelaki berblogging tu sissy?

nooooooo.......

kusut said...

blogger guys = sissies? hehe

maybe tu based on ape dia nampak la kot. i actually dont blame her sebab i do think banyak blog guys yg sikit 'bitchy' (pls excuse my language) entries dia.. and sometimes they dont even realize it

nur.sa said...

sorang adik dah banyak soalan. ramai adik lagi baaaaaanyak soalan. makanya, sebagai kakak yg baik, sa pun selalulah jadi tempat menjawab soalan dorang T__T

CT said...

Biarkan mereka bagi soalan..tu menunjukkan mereka bfikir...jwb secara logik dan mudah phm..

cik ain said...

suka budak kecik bg soalan :) kalau kite xdpt nk jwb, bg jwpn auta pun dorang percaya hehehe :p

MuJE said...

aku sisssy ke? nak tengok yg btol2 sissy silalah masuk silaserazwanali.blogspot.com ye.

Fina Sophie said...

KeCiK,
itu budak2 yg fikir. so dia cerna idea tu tp tak nampak apa yang sebenarnya. sbb tu kita kena explain elok2.

and no i dont think so haha. sy suka lelaki yg blogging what. there's something that's so special. paling utama, itu bermakna mereka ini sensitif ;)

Fina Sophie said...

kusut,
i'm pretty sure it's because she follows azwan ali's blog waktu tu haha. tak byk blog yg dia baca. yeah it's gud now she'd stop reading those kind of writings T_T

Fina Sophie said...

nur.sa,
dana selalu dtg dekat sy kalau nak tanya apa2. mybe sbb dia rapat dgn saya, plus kami berdua je pmpuan dlm adik beradik. so biasanya kalau ada apa2 she'll turn to me. mum not really answering questions yang merepek haha :D

adik beradik sa ramai pmpuan kan. lagi2 anak sulung. pheww hehe :)

Fina Sophie said...

CT,
yes agreed. sy tak berapa setuju para dewasa yg dah boleh fikir mcm kita ni tapi bg jawapan merapu dekat soalan budak2. sgt tak setuju. lainlah kalau kita gurau2 dulu at 1st, then lepas tu kita explain balik betul2, mcm yg saya ckp dekat atas tu. should not goreng budak2, cuz they'll believe. wktu budak2 nak membesar ni, diorang tak mampu lagi nak berfikir scra kritikal mcm kita. apa yg diorang baca, dengar dan nampak, diorang akan terima bulat2. so must be careful. apa yg diorang percaya wktu kecil, itu yg membentuk peribadi diorang nti ;)

Fina Sophie said...

cik ain,
me like too. sbb diorang biasanya percaya. lg2 kalau itu jwpn pertama yg diorang dgr utk soalan yg diorang ajukan utk pertama kali. tu yg best sgt tu kan? ;)

Cik Ayen said...

haha! betul tu fina, tp kite jgn la selalu auta dorang! mau salah pemahaman nnty :p

anyss said...

hu hu hu pertanyaan budak2 ni sungguh mencabar minda. Contohnya:

masa pergi ke satu hotspring, anak buah sekolah rendah tanya kenapa air sungai berasap. Saya jawab ada belerang, mineral bla bla bla yang buatkan air tu jadi panas n kluar asap. pas tu dia tanya lagi sekali: dah air tu panas, kenapa pokok tak mati?

hu hu hu hu mak cik dia ni cakap: tu kena tanya cikgu geografi kat skolah hu huhu tak tau dah nak jawab macam mana

Mummy Nana said...

Owhhh.. mmg mencabar minda menjawab soalan budak2 nie.. nak2 soalan trivia yang mmmm... kita pun kena pikir juta2 kali... pastu masih xpuas hati tanya lagi dan lagi.. dan lagi.... eheheh

fndrocka said...

Lelaki main blig sissy?hahah statement of the year.bolehbbuat entri khas tu