Thursday, September 2

:: tips beraya ke rumah awek ::

Eheemmmm… lagi beberapa hari saja lagi kita akan melangkah ke bulan syawal. tak sabar rasanya nak sambut hari raya. korang sumer dah beli barang raya ker....??? aku sudah (sambil joget gedik2).

hari raya tahun nie korang diajak si dia beraya ke rumahnya? pergh!!!! mesti ramai yang menunggu detik ini, kan? Hari demi hari dihitung dengan penuh debaran….. Perasaan gembira, panik, gelabah, seronok, nak kincit semua bercampur menjadi satu.... ha ha......

baju apa nak pakai....??? kasut ka slipar....??? arghhhh, pening!!!!! festaim nak jumpak family bakal mertua wei, bukan main2!!!!! silap sket, membujang la sampai ke tua.... =)

so kat sini aku nak bagi few tips yang bley dipraktikkan time nak pi beraya umah awek (atau awek2) korang di hari lebaran nanti........

Tip 1 : Jaga Penampilan - Pakai baju yang macam baju
Fikirkan pakaian yang sesuai untuk dipakai pada hari tersebut. Lagi bagus kalau ko buat persediaan awal (kalau nenek aku cakap EARLY PREPARATION) supaya tak kelam-kabut pada hari yang dijanjikan itu. Pastikan pakaian ko kemas dan sedap mata memandang. Takkan sekadar T-shirt dan ‘jeans’ sahaja, kot! Alangkah segaknya si jejaka kalau pi bertandang umah awek dengan berbaju Melayu. Mesti cair la parents dia tengok ko!!!! tapi tak payah la nak over2 pi beli set blazer plak...... nie bukan zaman pramlee pakai baju coat putih bro!!!!! nie raya ok!!!!


Tip 2 : Bawa Teman - Teman yang bleh dipercayai (bukan teman yang ber'tanduk' dua)
Elok la kalo ko bawak teman ke rumah si dia. Barulah hilang sedikit perasaan segan kalau ke sana keseorangan. Lagipun, ko mesti nak kaber2 line bagi tak obvious sangat ko ada hubungan sulit ngan anak diaorang kan..... Seorang dua peneman rasanya sudah memadai. jangan plak ko angkut satu kampung dengan alasan ko darah gemuruh, awek pun malu nak ajak ko masuk umah bro!!!!!


Tip 3 : Kenali Ahli Keluarganya - Lepas ni jangan plak buat2 tak kenal bila jumpa kat pekan
Awek ko takkan tak nah citer pasal family dia kat ko.... try ingat nama diaorang so that ko tak cuak giler babeng sangat time kat umah diaorang nanti. Tunjukkan ko betoi2 nak mengenali diaorg... (Kalo ko tak betoi2 pun sila berlakon dengan gaya paling tak plastik). untung2 kalau kuarga dia nampak keikhlasan ko tu, bapak dia senang2 suh ko bawak anak dia pi tengok wayang petang raya.... =)


Tip 4 : Jaga Adab Sopan - Makan sikit je walaupun tengah lapor tak makan seminggu
‘First impression’ tu penting bro!!!!! jaga sket adab supan especially depan bakal mertua ko tu... (itupun kalau ko betoi2 nak bermertuakan diaorang). jangan lupa salam, tu tanda hormat. segarang2 bapak akupun kalau orang laki datang umah salam ngan dia berbunga2 gak wei.....so ingat, BERADAB DAN BERSOPAN!!!


Tip 5 : Bersikap Ramah Mesra - Ramah tapi tak mesra pon bleh kalau rasa korang main2 je dlm hubungan ni
Mulakan dengan bismillah perbualan dengan bertanya khabar. Mungkin tentang ahli keluarga atau kerjaya ibu bapa awek ko tu (walaupun ko dah tau, buat2 blur dan tatau apa2). Jangan sembang kosong, nanti ko merapu dan nampak bongok tahap cipan. dan jangan over excited, nanti ko tersilap cakap, abes!!!!!


Tip 6 : Murahkan Senyuman - Bukan kena bayor pun kalau ko senyum
Jangan panik. Tingkatkan ko nyer keyakinan dengan memberikan senyuman. Takkan ko nak kena cop sombong kot...... lagipun bila ko senyum, bley la cover sikap malu dan pendiam ko tu..... Tapi jangan la dok tersengih2 macam kerang busuk plak!


Tip 7 : Sediakan Buah Tangan - buah2 lain tak payah
Adab menziarah, hulur la buah tangan sket...... tu tanda hormat dan penghargaan kat tuan umah. mak pak aku pun suka ‘bakal menantu’ yang bersikap pemurah. he he...... BONUS POINT : kalau ko sediakan dwet raya untuk bakal2 adik ipar. he he....

p/s : nie tips untuk beraya kat umah awek ker tips nak beraya kat umah aku....?? ha ha.... ooopps!!! 

9 comments:

Pert Doherty said...

gua datang da byk kali.. tp msih segan.. cilak tol.. hahaha

.s.o.f.i.a. said...

tu tanda2 ko masih ada sifat ketimuran..... he he......

Pert Doherty said...

haha.. tp tips no 2 mmg best.. aku berjaya praktikkan..

kata kila said...

hahaha.bagus entry ni bagus.

.s.o.f.i.a. said...

@pert doherty : he he.... pemalu yer..... =)

kusut said...

fuh kalau la aku came across tips ni zaman bujang dulu kan.. mesti mak mentua sayang lebih sikit lagi.

.s.o.f.i.a. said...

@kata kila : hang memang..... tu yang aku sayang kat hang tu......

.s.o.f.i.a. said...

@kusut : dia terima hang jadik menantu tu makna dia sayang la tu..... nak lebey2 plak!!!

CikGadis said...

nie kena sruh pakwe sndiri baca nie.. ngah3