Wednesday, September 22

:: salah guna istilah ::


     ……SALAM SEJAHTERA SALAM PERKENALAN SALAM HARI RAYA…..semua!!
nie post pertama  AKU sebagai penulis blog 100penulis.com..hehe..sebelum ni ade peluang nk post tp salah tengok jadual pulak..hehe..
thanks to admin..
so..

::CERITA HARI NI::

SALAH GUNA ISTILAH
sebenarnye bende ni da lame AKU pikirkan..tp kali ni AKU cube nk kongsi ngn korang..
ni sume pandangan AKU semate2..berdasarkan pengalaman hidup selama 20tahun(mude lg..hehe)..
xde kene mengena dengan kajian ahli2 fizik or biology..haha..AKU nak cube huraikan pasal salah guna istilah dalam masyarakat kita terutama nye..
::here we go ::


1. bersyukur..
  -sebagai umat islam,kita memang di wajibkan untuk BERSYUKUR di atas semua nikmat dan rezeki yang kita dapat. kalau korg ckp korg tak BERSYUKUR, mesti ade yang marah korg..betul x??hehe..
tapi..masalahnya..BERSYUKUR tu mesti la pada TEMPATNYE!!..

    situasi : kau seorang tukang kebun dan kau selalu bekerja keras tapi tak pernah berusaha untuk tambah pendapatan dengan cara lain.dengan alasan gaji yang ade pon da cukup,janji halal!


pandangan AKU: sedangkan ALLAH itu suka kpd orang kaya(gaji halal) berbanding
                            orang miskin.sebab orang kaya selalunya orang yang berusaha..hehe
                              -selagi kita hidup,selagi itu kita sepatutnya ‘improve’kan diri kita.

pandangan korg::?????::

apa yang AKU nampak,kebanyakan org melayu terutamanye(terlalu baik dan sentiasa bersyukur),takut untuk melakukan perubahan..dan istilah bersyukur yang di salah gunakan selalunye berkaitan dengan duit. maybe sebab pandangan diorg,sape yang banyak duit ni selalu nye MATA DUITAN..
betul ke??pikir-pikirkan la..
eh..ade lagi..sebagai student,ape motif jangka masa panjang korang belajar bersungguh-sungguh??
jawapan: nak dapat kerja yang bagus dan yang UP ckit..mase AKU kecik2 pon parent AKU suh AKU jadi doctor or yang hebat2 la..tapi..sebenarnya…DUIT..haha..diorang nak kita hidup senang..
kalau kerja tukang kebun tu bergaji tinggi,kompom parent AKU da latih AKU menjadi seorang tukang kebun yang hebat sejak dari kecik lagi..hahaha..


2. MATA DUITAN..
-berdasarkan pengalaman AKU yang tak seberapa ni,setiap kali ayat yang berkaitan dengan MATA DUITAN  selalunye menjadi ayat NEGATIF..pernah tak kita dengar adik2 or memeber2 kita ckap diorang nk jadi MATA DUITAN bila besar nnt.kompom xde kan..sebab??kita telah di asuh dan di didik bahawa MATA DUITAN itu JAHAT..

pandangan AKU : kita pandang MATA DUITAN dari segi POSITIF..maybe dengan cari duit yang banyak tapi…
    1. dengan cara halal.
    2. tidak meninggalkan suruhan ALLAH.
    3. tidak menyakiti hati sesape.
    4. buat semua benda yang baik..hehe

pandangan korg ::??::

3. BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT!!
-ni salah satu peribahasa yang selalu AKU gune mase wat karangan time exam..
masalahnye adalah…peribahasa ni di salah ertikan lalu di amalkan..haha..

BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT..
pandangan AKU: maksudnye,,korang tak perlu amek risiko untuk mencapai sesuatu,tapi buat dengan cara yang mudah dan senang..senang cerita,buat je la ape yg ade..dengan cara ni la menyebabkan ramai orang terutama kaum melayu sentiasa di belakang..dengan alasan,BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT..

pandangan korang::??::

 that’s all..
next..pengenalan..

AKU:
AKU baru je nak berjinak-jinak dalam dunia blog-memblog ni..cam best je..leh la AKU tulis ape yang ade lam pale otak AKU ni..hehe..sekali lagi,thanks to admin 100penulis.com ni yang approve AKU jd  editor..best2..nak profile lbey ade kt blog AKU..bawah ni haa ade link..jemput la datang..


                                           http://futurismotix.blogspot.com

blog AKU:
http://futurismotix.blogspot.com …blog ni byk pasal cerita AKU sbgai seorang student,sebagai seorang insan,pasal cara hidup AKU and everything around me..yang best dan xbest nye..blog yang AKU tulis gune English..eh..silap!!..broken English actually..haha..lagi pon memang blogging ni tempat AKU nk improve English AKU yang xseberapa ni..so kalau ade kesalahan2  grammar tu biasa la..hehe
jemput2 la datang..and jadi la follower(maybe first or first top ten follower..sebab xde follower lg pon…hahaha)

:: see yaa.. ::
assalamualaikum..

13 comments:

nur.sa said...

yep. kalau semua pandang secara positif sesuatu benda tu jadilah positif.

contoh mata duitan tu. sebut je dah terus terbayang orang yg materialistik. hoho.camne nak positif,kita terus je tuduh orang tu gile nak kaya. persepsi kot.

.s.o.f.i.a. said...

lain orang lain pandangan....... tapi kalau semua dok pandang negatif ja, susah la.....

ASaDa RyutaRo said...

bukan istilah 'biar lambat asa selamat' tu untuk pemandu2 di jalan raya je ke? hehe.. klu buat kerja lambat, kan kurang elok tu..

sebenarnya bersyukur sangatlah bagus, syukur mengelak dr sifat takbur. klu kaya pun kita patut bersyukur.. ada dengan caranya kita bersyukur..

klu hidup miskin pulak ada dengan caranya bersyukur..

bukanlah dengan maksud bersyukur tu kita lalu terus berada di takuk yg sama.. redha tanpa berusaha.. tu kan salah :)

soalnya.. di mana kita letak usaha kita..

amira said...

be positive and optimist..!! I see

~iqbalhafifi~ said...

nur.sa..btul2..asal org kaya je sume mata duitan..pdhal diorg berusaha..

.s.o.f.i.a...yup..setiap org ade cara pemikiran sndri..

ASaDa RyutaRo..btul2..sebab setiap org kena sntiasa improve wlaupon da berjaya..sama mcm improve iman kite.

amira...setuju!

sYazY_dZaiMa said...

sangat setuju dgn bersyukur tue..yang penting jgn sesekali merasa kehidupan ini 1 yang negatif, mesti fikir positif supaya hidup lebih happy & bahagia :)

Mummy Nana said...

Betul..betul..betul... tapi biasalah melayu semua nak pikir negatif.. kalau orang ckp atas dasar nak bagi nasihat di kata perli kalau orang ckp untuk motivasi diri di katakan berlagak... mmmm.. kena buang atitude tu semua baru lah kita boleh maju... betul tak.. AKak kompem semua orang Mata duitan.. sapa tak nak kan??? Tapi tulah kalau kita ngaku camtu.. mesti org ingat kita nie teruks..... haish...

kusut said...

@Akak -
'Greed, for lack of a better word, is good.' Gordon Gecko, Wall Street (1987)

hehe

~iqbalhafifi~ said...

hehe..ape lg..jom tukar pemikiran kita..maju setapak ke hadapan..hehe

humbleyat said...

wah rancaknye ek.tak kisah la apa pandangan pada istilah tersebut. yg penting bagi kita yang berfikiran positif ni perlu membimbing mereka yang berfikiran negatif. Kan dijadikan akal supaya kita berkongsi pendapat sesama insan.Usahlah menyalahkan mereka.Kesian tau.Punya pandangan yang bernas tapi tak mampu nak membimbing fikiran mereka.Hmm Mcm mana tu..

~iqbalhafifi~ said...

btul..skrg xtau ape jln terbaik nk bimbing mnusia yg berfikiran negatif..msih mencari jalan.hehe

humbleyat said...

iqbal:senang jer.kenali org tu, dan mcm mana cara paling bagus untuk diteguri,bg situasi kat dia, masa die mengadu masalah, masa tu kita approach untuk "being positive". lenturkan hati die..tak percaya cuba, saya sudah berjaya!sebab sy suka motivate kwn2..

~iqbalhafifi~ said...

kdg2 org pling rpat or pling kite kenal lg susah nk tegur sbb tkut di pndng negtive..,