Saturday, September 4

Rumah Selamat Tak Musim Raya Ni?

Dah Sabtu kan? Semua orang tengah sibuk buat persiapan akhir untuk raya hujung minggu hadapan.

Kalau ke mana-mana pusat beli belah, ada dua perkara yang buatkan hilang sabar sikit. Pertama susah nak parking. Kalau kawasan beli belah tu dekat dengan pengakutan awam seperti bas, lrt, komuter dan teksi, bolehlah gunakan pengakutan alternatif. Kalau susah nak dapat teksi atau pengangkutan awam ni, cari bala pulak kalau guna kan. Apalagi nak angkut barang yang dibeli...sebab tu ramai juga yang memandu bila nak pergi beli belah. Susah nak angkut, apalagi kalau beli barang buat kuih. Berat tu!



Kedua, orang ramai. Nak tengok barangpun tak nampak. Kalau pasaraya itu dingin suhunya macam di Sogo ke, Jusco ke, Alamanda ka...boleh tahan lagi. Tapi kalau kedai0kedai kecil yang tak ada pendingin hawa tu, rasa macam nak buat piket dan tunjuk perasaan sahaja. Itu belum campur lagi dengan kerenah manusia yang lain; orang potong Q, terlanggar sana langgar sini, pendek kata macam-macamlah.

Kalaupun sibuk buat persiapan raya dan balik kampung nanti, jangan lupa pula dengan keselamatan rumah yang ditinggalkan tak berpenghuni tu. Ikuti tips keselamatan rumah pada musim perayaan di sini

11 comments:

100penulis said...

IKLAN :
Bg yang belum daftar akses ke EDITOR'S AREA diharap cepat2 baca sticky post sy : dashboard > edit posts > ---EDITOR'S AREA---

anyss said...

Haippppp!

K. Beyazid said...

pagar satu umah pakai rantai kapal...hehehe

Fina Sophie said...

insya-ALLAH selamat. umah kat kampung jerrr... hehehe

Aida Ismail said...

hye Anyss, in the same group as mine. G16 =)

humbleyat said...

semasa kunci rumah, baca surah 3qul dan ayat qursi and letakkan perasaan tawakkal kepada Allah 100% ..Insya Allah selamat...;-)itu yg selalu sy amalkan

anyss said...

Biyazid: kat mana nak beli rantai tu ye? la la la

anyss said...

Fina Sophie: InsyaAllah. Apapun...kena juga sediakan payung sebelum salji turun ;) la la la

anyss said...

Aida: yuppppp! haiiii Aida...nanti boleh saling kunjung mengunjung blog berhari raya

anyss said...

Humbleyat: Yup...beetul tu. Selain usaha secara fizikal, kena juga usaha secara minda dan jiwa. Percaya dan yakin Allah akan jaga harga kita selepas dah "tambat unta" ;)

Terima kasih, tips Final tu tak tersenarai. Nak cepat dan pendek entri, sampai tertinggal segala...

anyss said...

Nizam: bro eh? mmmmmm slamat kunci rumah ya ;)