Wednesday, September 29

Ramadhan & tarawikh di Alexandria,Mesir:)



Salam Alaik!

Woot2..Salam perkenalan & Salam ukhwah semua:)
I'm a new member of 100 penulis and this is my first post.


Walaupun hari ni dah 20 Syawal,aku still nak cite pengalaman aku waktu bulan ramadhan kat Mesir ni.
Sape yg follow blog aku tau lah yg aku xbalik raya.
Puasa & raya semua kat sini.
Samalah macam Encik Asada.
Negara pun sama,cume tempat yg berlainan.
Aku sambut ramadhan & raye kat Alexandria.


Mule2 kan,bila kena puasa dan raye bukan dengan family,memang sedih la.
Tapi kan xdelah sesedih yang aku dan kawan2 aku bayangkan.
Rasa lagi best pun ada sebenarnya.
Yang paling bestnye,waktu bulan puasa.
Dan lagi spesifiknya,waktu solat terawikh & solat tahajjud kat sini.


Cube korg tengok gambar2 ni.
Syahdu tak syahdu la kalau korg de kat sini gua ckp sama lu
*opss terotai plak bahase*



Ramai kan?ramai kan? 
Ade org cakap kat aku suasana ni dah nak lebih kurg kat Mekah sana.
Nak gi umrah @ haji xmampu lagi.
I'Allah sebelum habis belajar kat sini aku akan pergi gak satu hari nanti.
Doa2kanlah ek^__^



Kadang2 rasa,bersyukur plak tak balik sebab bukan selalu dapat rasa pengalaman camni.
Aku tak balik,bukan sebab kena ulang paper ke ape ke.
Aku tak balik,sebab xde duit.
Pengakuan jujur ni..sobs3
I'Allah,ade rezeki,tahun depan aku balik..ho yeah!


Tapi dalam masa 5 thun aku kat sini,I'Allah akan ade tahun yg aku dengan rela
 hati untuk puasa dan beraya kat sini macam tahu ni.
Yelaa,kalau kat Malaysia,mesti banyak makan & melagho je lebih.
Masa yg diluangkan untuk buat
 banyak amalan,sikit je.
Kalau kat sini,xde benda yg nak,melaghokan sangat & makanan pun xbanyak yg sedap2.


Nahhhh korg...
tengoklah dgn penuh keinsafan dan rasa kagum!










Nak bace lagi pengalaman2 aku puasa & raya kat Mesir,
silalah beraya ke blog aku ek;)

JUMPE LAGI DI MINGGU HADAPAN:)
~JAGE DIRI,JAGE HATI~















11 comments:

ASaDa RyutaRo said...

sadis seyh x dapat balik.. tapi dalam kesadisan tu, ada jugak bestnya.. hehe =)

sizuka[Izzati] said...

pengalaman baru dekat tmpt orang kan.mesti best solat jemaah dekat sana.

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ said...

ASADA:yup2...sooooo true:)best pe pngalaman nih..heheh~

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ said...

SIZUKA:mmg best punnnn:)da ramai2 cmnii..syahdu n mnusuk hati gilerrrr..sobs3

kusut said...

ramai nye. mesti best kalau tarawikh ramai camtu. tambah best ramadhan ek

nur.sa said...

kita di malaysia ni pun patut ubah semua tu,kena utamakan ibadat, bukan buat kuih raya, g bazar aje yang dipentingkan..huhu.. insaf2. rasa ibadat diri sendiri masih kurang di bln ramadan.

Att Ashburn said...

best je raya oversea. sakan. meriah. open house byk betul haha.

KeCiK said...

And over here we have many mosques with airconditioning, yet they remain half empty....

.s.o.f.i.a. said...

mesti best!!!!!!

nak keychain!!!! =)

chenta said...

fuh~~kalau la kat Malaysia pun macam tu...

Fina Sophie said...

u guys yg tinggal/study dekat oversea sgt lucky sbb dpt tgok pemandangan2 mcm ni.. (envy) :P