Monday, September 27

; pengalaman mendewasakan kita.

assalamualaikum readers.

pengalaman mendewasakan kita. pengalaman mengajar kita.

dah lama dengar ungkapan ini. sejak kecil lagi. 

tapi kadangKADANG je amek kisah. banyak yang diabaikan.

sehinggalah bilamana terjadi satu benda; benda yang akhirnya membuka minda bahawa, benar, pengalaman itu akan mengajar kita supaya berfikir luar pada kotak. 


macam dulu, sewaktu pulang ke rumah dari kampus, singgah di satu shopping mall, berkenan dengan satu barang.

walhal duit di tangan memang tak cukup kalau nak beli. tapi dek kerana hati ber ia-ia nak beli, maka, 
terus amek. tak fikir panjang. 

guna kad bank. maybank card. cashier tu try 3 kali tapi dia cakap kad ada masalah. dalam hati berdebarDEBAR tahap cipan. sebab tak kan nak letak balik kot barang tu. maluuuuu. 

try jugak tapi tak berjaya. makanya hulur lah kad bank Islam. menjadi. dalam hati bersorak riang ria. sebab mengidam dah lama, akhirnya benda tu berada dalam tangan jugak akhirnya.

pastu timbul plak kepelikan. kenapa maybank card tu tak menjadi. nak kata tak de duit, baru minggu lepas top up kan. arghh, biar kan. asalkan dapat barang yang di idamkan sudah. 

tiga minggu kemudian, sewaktu nak keluarkan duit, terkejut! bilamana wang dalam maybank itu berkurangan. kurang sebanyak harga barang yang dibeli. termenung tak terkata. ketar tengan. bukan sikit.

cashier tu cakap card tak menjadi. tiga kali dia try depan mata. tapi kenapa duit ditolak?

kira macam dua kali ganda kena bayar harga barang tu.. wuwuwuwuuuuuu~ sedih.

lepas tu, haram kalau shopping bayar guna kad bank. baik bayar cash. senang. tak kena tipu.

see..! kan dah cakap. pengalaman mendewasakan kita. lepas tu memang tak buat dah.

9 comments:

Raja Fiqri Fauwaz said...

:)

jauh perjalanan luas pemandangan.

kusut said...

abis mane pegi duit tu? 0_o

pengalaman memang sangat berharga. benda yg tak boleh dibeli. pengalaman baik, buruk sama je mahal dia kan?

no pain no gain!

anyss said...

Salam,
Baguslah amik semua pengalaman buruk dari sudut positif. Tiap yang berlaku memang ada hikmahnya ;)

MuJE said...

aik? takkan dok diam jer? tak g repot balik ke?

.s.o.f.i.a. said...

ada hikmah tu............... =)

nur.sa said...

tak sama ke dengan kes bila kita keluarkan duit kat atm tiba2 duit tak keluar tapi bila check balik balance,duit dah kurang.

tapi nasib baik bila jadi camtu, buat report, dpat balik duit tu

dah biasa kena, so bila kena lg, cool aje lah. ahaha..

Miss Kira said...

betul2..
pengalaman mendewasakan kita..
=)

Cik Ayen said...

wooo!! xwat report ke?
orang lain fikir sape guna credit card, org tu kaya..
walhal yg guna credit card tu kire miskin sbb beli brg berhutang..

lagi kaya kite yg beli by cash kan! hehe

afifaa. said...

R. fiqri; HAHHA:D lari topik :P

kusut; melayang di bawa angin lalu ):

anyss; yess. agree. ada hikmah.

muje; tak sempat lagi nak balik sana buat report. lagipun benda ny dah lama.

sofia; (: yess.

nur. sa; lebih kurang sama je.kan?

miss kira; yea kan. biasanya bila dah kena baru nak fikir balik. hee.