Tuesday, September 21

Pengalaman beraya di perantauan


Ramai yang nak tahu bagaimana perasaan beraya kat perantauan. Serius aku cakap, awal-awal tu memang rasa macam tak best sebab jauh dari family.Tipu la kalau tak meleleh pagi raya.Teringat suasana kat kampung.Itu memang tak dapat dinafikan la. Tapi sebenarnya kat sini pun meriah juga.Lagi meriah dari Malaysia (bagi aku la) sebab aku yang style jarang nak beraya rumah orang.Tunggu orang datang rumah je.Demand terlebih.Hahaha.




Sambutan Aidilifitri di Rumah Malaysia, Khandallah, New Zealand.

Kat sini, setiap hari bersusun jadual open house.Memang minggu pertama raya tak payah susah-susah nak fikir memasak kat rumah.Attend je open house.Siapa kata kami tak dapat makan rendang? Ada tau. Nasi impit, kuah kacang, satay...you name it.Semua ada.Terasa macam kat Malaysia.Satu yang seronoknya bila raya kat sini, skill memasak makin mantop.Tak pernah-pernah aku rajin nak buat kuih raya.Datang sini, bukan main ligat lagi guna oven.Meleleh air mata tok aku kalau dengaq ni.


Menunggu bas yang tak kunjung tiba.

Kesimpulannya, raya kat mana pun sama. Its a matter of how are we going to celebrate it.Bak kata one of my friend, dulu kawan sekarang keluarga. In my case, dengan kawan-kawan la kita nak rasa macam one big happy family bila duduk oversea ni. =)

Eh..for those yang tak join lagi Raya Sakan Contest, bolehlah join.Tak susah pun you'olls.

5 comments:

sYazY_dZaiMa said...

Betul,kalau kat mana pun tetap sama.. Rindu memang rindu dengan kampung halaman tapi kita pasti akan merindui setiap tempat kita pernah meraikannya,hehe :)

[z@ck] said...

syazy_dZaima..
yup..betul..hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri =)

nur.sa said...

kenangan waktu tua nanti. belek balik album musti senyum je tengok gambar raya kat negeri orang :D

kusut said...

meriah sungguh NZ ek. tah bile la aku nak menjejak kaki ke sana

kata kila said...

nak pegi NZ.sobb sobb