Thursday, September 16

pencarian mencari cinta

Ketupat Rendang dan lontong
Seronok sebenarnya walaupun bila dah tua-tua macam ni, waktu bersalam dengan pakcik makcik masih lagi terhulur sampul berisi duit raya atas alasan kita masih belum bekerja dan bujang. Malah isinya kadang-kadang tu lebih dari adik-adik kanak-kanak yang lain. Bagus jugak prinsip 'budak-budak tak boleh pegang duit banyak-banyak' ni. Dan bila dah hampir seminggu berhari-raya ni, baru diri nak beringat waktu makan lepas terseksa satu perjalanan balik dari kampung lepas tangkap diarrhea akibat makan ketupat rendang lontong nasi biryani tak tentu hala masa raya pertama. Orang makin naik badan sebab raya, kita jadi kurus keding (okey tipu) lepas hilang 3kg senang-senang. Fobia terus nak melantak waktu open house. Tapi dalam state of fobia tu licin jugak tiga empat pinggan. Nasib baik fobia, kalau tak. Highlight untuk raya setiap tahun adalah untuk alami sendiri perasaan selesa, warmth, bila bersama keluarga. dapat lihat mereka tersenyum, yang kanak-kanak berlari bermain kemudia menangis berebut ipod pun sudah boleh menjadi bekalan kenangan sepanjang hayat. Cukup menutup seksa diarrhea yang tidak sama sekali akan saya kongsikan pengalaman tersebut bersama anda semua.

special untuk korang korang la kiranya ni tau!

Dalam mencari cinta sejati

Susah kiranya kita nak cari cinta dan sayang sekarang ni, bukan saja cinta sayang untuk yang Adam dan Hawa, Romeo dan Juliet, Qays dan Laila. (berkata atas dasar pengalaman diri), tapi cinta kasih sayang mak dan anak pun dah makin pudar (kes buang anak) , cinta kasih sayang sesama keluarga pun dah makin tergugat (kes bunuh isteri tetak anak), cinta kasih sayang kepada Tuhan dan diri sendiri pun dah mula hilang. Apatah lagi kalau kita nak curahkan cinta dan kasih sayang pada tanah air tumpah darah air mata.

Dalam mencari cinta sejati, sempena Tarikh 16 September ni, jom mencari makna cinta kasih sayang. Mencari cinta abadi dengan Pencipta, cinta suci bersama pasangan, sayang akan keluarga dan kasih akan negara. Selamat Hari Malaysia buat warga 100 penulis.

Kita ni hebat juga kiranya
Pagi tadi tiba-tiba teringat kisah yang pernah dengar waktu sekolah dulu, kisah bagaimana orang Hutu membunuh orang Tutsi di Rwanda atas dasar perkauman dan perebutan kuasa. Hampir satu juta orang mati.
Kalau kita boleh bina negara kita hingga ke hari ni, tanpa ada kisah pahit sebegitu rupa, maka kita dah boleh berbangga. Tapi jangan berhenti, jom teruskan usaha!

jumpa lagi minggu depan di hari yang sama cuma waktu yang berbeza,
salam makan eh salam 100 penulis buat semua.
Koshary.

footnote: lari topik sikit, cuma nak tahu, adakah korang percaya akan cinta lepas berkahwin?

31 comments:

Miss Kira said...

cinta lepas kahwin...
percaya!!!
hahaha

SELAMAT HARI RAYA.. =)

~iqbalhafifi~ said...

alamak..belom kahwin..nnt da kawin saya bg jawapan k..hehe..
btw,,cinta sentiasa ade dlm diri setiap insan..hehe

Azza ShanShan said...

Pcaye cnta pas kawen.
Lagi best kot.
(:

Raja Fiqri Fauwaz said...

cinta lepas kawin, kadang2 jadi kadang2 tak. Kan? Hehe

Raja Fiqri Fauwaz said...

cinta lepas kawin, kadang2 jadi kadang2 tak. Kan? Hehe

Clarky Afif said...

despite aku kecoh2 pasal Mr. D, realitinya...

aku tak pernah bercinta dan tak pernah berkahwin seumur 23 tahun ini.

LOL.

kata kila said...

cantikk gambar :D

kata kila said...

cantikk gambar :D

Aida Ismail said...

jika diizinkan Allah, cikda mahu cinta selepas kahwin..hehe, auwww..gatai! =)

Chip said...

Aku fercaya konsep cinta lepas kawin. Memang ada. Kenapa pulak takde?

kusut said...

hmm.. mungkin yg paling ideal bercinta takde penghujung. kalau tak sempat sebelum.. semasa dan selepas kawin tu rajin2 la bercinta dengan pasangan

harap2 aku ni pun bile dah botak perut bulat nanti pun masih bercinta dengan wife aku. lantak la anak2 cucu nak muntah darah ke ape hehe

Malek Ku said...

holas

KeCiK said...

Rwanda tu mmg nanges la bang. Seyes. Total genocide.

No racist InsyaAllah all selamat. :)

anyss said...

Salam,
Fuyooooooo raya sakan tuh!

Slamat hari bercinta...ehhhh salah. Slamat ari Malaysia hu hu hu Jommmmm bercinta la la la

miss faten said...

Rasa macam sweet je kalau bercinta selepas kahwin, sebab lebih indah, dah ada ikatan, boleh macam saling mengenali dalam suasana yang lebih halal. InsyaALLAH ;))

koshary said...

@miss kira
percaya jugak!hehe.
ramai yg skeptic sebenarnya.
SELAMAT HARI RAYA juga!

@iqbal
jangan lupa report back tau!
we need to know, bila naek pelamin?=D

@azza
yup, ada kemungkinan lagi best! interesting challenge gitu.

@raja
yup. agree!
kalau kita dalam situasi tu kiranya kene banyak doa nih.

wanie m'nJ said...

sgt2 percaya psl cinta lps kahwin sbb mak bapak saya mengalaminya..*wink*
hhaha

koshary said...

@clarky
seriously clarky? kata watak adalah realiti, selindung selindung pulak nieh. hehe. =D

@kila
hehe.kita buat macam2 version la pulak lepas ni, nakkk?
and thanks!=D

@cikda
ameen cikda ameen. adikmu ini sentiasa mendoakan yang terbaik buat akak mithali. gagaga.=p

@chip
sama chip! setuju! cuma bila kita nak hadapinya tu terkadang terpikir jugak. tapi betul. percaya!

@kusut
betul!cinta tanpa penghujung sebelum mahupun selepas.

ameen. samalah jugak kita ni haa.=)

@malek
holla to you too!=D

koshary said...

@wanie
wahhhh!ada living prove lah!hehe.
then its not impossible to do la kan.=)

wanie m'nJ said...

ya2!!!haha,sy boleh buktikan bahagia b'cinta lps kawen bleh bahagia!!haha
buktinya:terhasilnya saya dan 4 beradik yg lain..keh3

Mummy Nana said...

Fulamak.. camna wat I Lap U guna bunga api tu... canggih...
Hmmm... cnta lepas kawin? Byk makna tu? Cinta dgn suami isteri kita lepas kawin ke? Or Dah kawin tapi gatal nak bercinta ngan org lain... hehehe... xde kena mengena dgn sesapa ye... saja jek nak bg specific sikit.. ngeee

nur.sa said...

wah. ramai setuju pasal cinta lepas kawen. :)

saya pun setuju macam tu. tapi orang sekarang mcm ramai bercinta dulu baru kawen jek. ehehe

tapi, berusahalah!

selamat hari malaysia semua.sama-sama menghayati perpaduan :)

kusut said...

@Mummy Nana eh betul gak ek. kene specifik sikit.

bercinta sblom, semasa ngan selepas kawin dengan pasangan yg sama. sile jgn sengaja salah paham lak ye :P

@nur.sa ok la jugak tu bercinta lepas tu kawin. yg bercinta macam dah kawin tapi tak kawin2 tu yg pening tu. hehe

koshary said...

betul jugak yeh mummy nana, hehe. eyh eyh semestinya lah yg dh kawen bercinta gatal2. xde2. =D

bercinta dgn suami isteri, mcm kata kusut, sebelum, semasa dn selepas.semestinya. =)

betul nur.sa, kalau nak pasangan yang baik, kita kena jadi baik dulu! kalau nak Fatimah Azzahra sebagai isteri, kenelah jadi mcm Ali RA dulu.
fuuhhhh, berat sbnarnya tuh. usaha!=)

betul kusut, yg bercinta mcm dh kawen smpai pngil mama papa tpi tk kawen2. misteri~=P

humbleyat said...

saLAM mALaySiA!
hmm..cinta lepas kawin rasanya subjektif, memng wujud tapi bergantung pada orang tu jugak.kalu cinta lepas kwin zaman dulu2 memnag terbukti, zaman sekrang sekrang cinta lepas kahwin dah jd minoriti!

Fina Sophie said...

entri sempena hari malaysia ke ni? memang kelasss lah haha.

soalan last tu, YES, i believe in it :)

koshary said...

@humbleyat
betul juga, cinta lps kawen dh jadi minoriti.kita bnyk dahulukan the fact yg kita kena kenal2 dulu dgn pasangan. itu betul tapi dah lari dari objektif.

@sophie
ya, entry 16spet.hehe.
wah,kesimpulanya.mmg ramai yg percaya!=D

Fina Sophie said...

yeap leh kata smua percaya. sbb kalau tak percaya, diorang tak kawen kan. hehe. tp mcm yg kos ckp la, ramai yg lebih dahulukan 'kenal2' pasangan dulu. means, bercinta2 dahulu, kawen kemudian. lepas tu bila dah kawen, dah tahu belang, kata pasangan dah berubah padahal sbnrnya wktu bercinta siapa yg nak tnjuk yg buruk2. lepas kawen je bru kau tahu belang dia mcmna.

so people should trust more in love after marriage. byk reason knpa sharusnya begitu :)

koshary said...

betul kata soph, bila baru kenal semut siap boleh terbang, bila dah kawen, harimau dibaham nya.=p

sy teringat satu buku ni,
love in a headscarf, karya shelina jan mohammad. cover die pink kiuut sangt!

okey out of context. situ dia cerita mcm mna arab british ni cari pasangn, siap interview view of life?family planning and so on.
haaah, tu baru cari pasangan hidup=)

cKyN WaN said...

xtahu sebab xkawen lagi. tp bercinta lepas kahwin ni mcm syok jugak kot haha.ntah.

Amni said...

sangat percaya cinta selepas kawen! =)