Monday, September 20

Pelayar web yang "muncul" di gerbang internet Malaysia


Assalamualaikum,

Pada awal kemunculan internet untuk kegunaan umum, hanya ada dua pelayar internet / web atau "web browser" yang ada serta terkenal iaitu Netscape Navigator (Communications) dan Internet Explore.  Namun, mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa Netscape Navigator adalah web browser yang pertama dicipta sebelum penguasaannya dipintas oleh Internet Explore untuk beberapa dekad yang lalu.


Kini, dengan kecemerlangan teknologi yang semakin baik, kita menyaksikan suatu "ketamadunan internet" yang meriah dengan syarikat-syarikat berteraskan IT berlumba-lumba mengeluarkan produk bagi pelayar internet yang terbaik sebagai strategi pemasaran masing-masing.  Ada juga pelayar web sedia ada telah diambil alih (dibeli) oleh syarikat-syarikat besar dan diberi kualiti serta penjenamaan baru yang lebih segar serta baik.

Berikut adalah senarai jenama pelayar web yang muncul di arena internet pengguna di Malaysia, setakat yang dapat saya "ketahuan", sama ada untuk kegunaan sistem pengoperasian berasaskan Windows,Linux dan Mac :
  • Opera
  • SimplePie
  • K-Meleon
  • Safari
  • Mozilla Firefox
  • Google Chrome
  • Internet Explore
  • Netscape Navigator
  • Camino
  • SeaMonkey
  • iCab
  • Amaya
  • Galeon
  • Maxthon Browser
  • Flock
  • Konqueror
  • Midori
  • UZBL
  • Voyager
  • Dillo Web Browser
  • Slim Browser
  • KidRocket
  • GNU IceCat
  • PhaseOut web browser
  • OmniWeb
  • Crazy Browser
  • ShenziBrowser
  • Swiftweasel
  • Shiira
  • Avant Browser
  • xB Browser
  • Sleipnir
  • Space Time
  • Browser3D
  • 3B Room
  • Bitty Browser
  • Lobo Java Web Broser
  • Elinks Text
  • Epiphany
  • Grail
  • IBrowse
  • Lynx

5 comments:

Raja Fiqri Fauwaz said...

banyak rupanya web browser yang ade ek. hehe.

baru saya tau.. :)

kusut said...

oh teringat zaman mula2 kenal intenet. website semua flat colour background dgn font yg limited. sekitar tahun 96 kot mase tu.

pastu ejek kawan2 yg guna internet explorer sebab tak oldskool.

haha kat diri sendiri sebab kecik2 dah geek!

maCy said...

the best yang mana ye~

koshary said...

browser paling pelik penah ak guna selain ie,chrome,firefox,safari adalah opera jek. tu pun kira yg common la jgk.

yg lain2 ni ada user ke?curious pulak.=D

Fina Sophie said...

eh tak cukup bnyk lagi ni... more to come lg tuu ;)