Saturday, September 25

Malaysian Pasar Malam in Trafalgar Square,London!

semalam bersamaan 24 Sept 2010 merupakan Malaysian Night di Trafalgar Square London..Perjalanan bermula dari pukul 9 pagi dari Canterbury menaiki train..mengambil mase 2 jam tuk sampai London...sampai2 je,kami pegi berjalan2 dlu sebab Pasar Malam nih start berniaga pukul 3 ptg smpai 10 malam..

bila kami sampai di Trafalgar Square, dah pukul 4 leih and orang dah ramai..orang Malaysia dan juge Locals London..



Banyak jugak gerai yang dibuka..de yg jual makanan de yg jual barang2 runcit dari Malaysia..seperti Milo,Sos cili Maggi..hehe..Suasana memang sangat meriah kat Trfalgar Square tp agak sejuk and berangin..kami jalan2 mengigil..Ade orang main kompang,nyanyi lagu tradisional Malaysia..and yang paling best gamelan dimainkan oleh mat saleeh bukan orang malaysia..tujuan malaysian night nih tuk mendedahkan locals di uk dengan budaya and makanan Malaysia. kat bawah nih ade sikit gambar..semalam banyak amek gambar suasane dari gambar kawan2..hehe..



milo 2 kg = 10pounds..mahal2..

menikmati makanan Malaysia

the melon man

salah satu menu..gerai tk ingat..hehe..dapur dessert kot

ade local news tengah rakam owg masak satay

rojak buah

menu satay house

penat abang nih melayan customer

MAS katenye ade offer murah balik Malaysia..akan di survey

Gamelan dimainkan oleh locals

Rendang kambing and beriani Satay House..sedap!!

penat tunggu ayah beratur beli makanan

menu lagi

mat salleh makan and bersembang..

p/s: silalah ke blog saye kalau rajin..hehe..klik

15 comments:

si conget berbicara said...

banggany sy klau ad di situ..sbb ngara org mghargai bdya kita..dan diorang bleyh terima cara kita..
Proud to be Malaysian..:)

maharam said...

Salam,
berita tengahari tadi keluar cerita tentang ni...tahniah Malaysia! Kagum tengok kesesakan manusia kat situ...

Sharinginfoz said...

mesti seronok betul

sYazY_dZaiMa said...

wow, ramainya org pergi kat situ..mesti happening kan. bangganya jd malaysian. at least kita punya budaya kita dah expose all over the world! :)

Ilidina.. said...

conget berbicara: sy pun bangge tgk mat salleh mkn mknn malaysia!

maharam: mmg sesak..ramai nk beli mknn

syazy: hehe..tahniah pd tourism malaysia..=)

Ilidina.. said...

sharinginfo: mmg seronok..=)

.s.o.f.i.a. said...

is it a weekly bazaar ka caner????

Ilidina.. said...

sofia: nope..once je..tk sure if next year ade lg ke tk..

humbleyat said...

Baru kejap tadi ada liputan berita pasal ni..hehe;-)

Sofia said...

betul2...

baru aje kuar kt Tv..

Bgs.. Boleh promote Malaysia....

anyss said...

Salam,
Malaysia memang belanjakan banyak fulus untuk promosi pelancongan kita. Sebab tu dunia lebih kenali malaysia apabila dikaitkan dengan macam-macam kesenian dan kraftangan macam wayang kulit, batik, dikir barat...mulalah ada orang jeles kata kita curi depa punya hu hu hu ....

Itu yang kita bangga jadi rakyat Malaysia ni...penuh daya usaha untuk maju

kusut said...

actually kan.. sangat banyak org yg tak pernah dengar nama malaysia. diorang lebih tau singapore, bali, and even borneo. effort mcm ni bagus la utk promote nama negara kita walaupun just in london

anyhow, jelesnye ade pasar malam kat sanaaaa T_T

Ilidina.. said...

humblehayat and sofia: de muke sy tk?hehe

anyss: btol2!

kusut: sekali nih je de pasar malam..huhu..tk tau la once a year dowg nk bt ke or once in a lifetime..hehe

MuJE said...

setuju dengan kusut tu. aku belajar sejarah dulu cikgu aku cakap omputih ni, sebesar-besar semenanjung ni dorang tak nampak tapi seciput-ciput singapore kat bawah tu dorang kenal. huhu.... wah, senang la nanti nak jalan-jalan. dah ada port makanan malay! hoyeh!

Ilidina.. said...

muje: kt london byk restaurant malaysia..hehe..tp yg pasar mlm nih die bt hari jumaat ari tuh je..tuk tourism msia