Wednesday, September 8

Kuih Makmur And Hari Raya


Hari Raya is just around the corner. Today is my turn to write something here (thanks 100Penulis) so I would like to share about Kuih Makmur.

Kuih Makmur is a must have in Sabah during the Hari Raya celebration. Or in another words, Kuih Makmur and Hari Raya cannot be separated. There is no real recipe for this cookie, that’s why the taste is different with each baker. Some bakers like to add their own ingredient into the recipe, for example nestum and corn flakes.

The cookie is my favorite during Hari Raya and my spirit will go down if I didn’t see Kuih Makmur on the table, hahahaha. So, my dear friends please make sure you have that cookie if you invite me on your Hari Raya open house…just kidding! My sisters also love this cookie very much. We are not Muslim but sometimes we baked it together just for fun.

Makmur means prosperity in Malay and the cookies are named so because in those days, ghee the main ingredient for it is not that accessible to everyone and was very expensive. Serving this cookie therefore was considered a symbol of status.

Thanks for reading and please forgive my grammar :)
Interested to bake Kuih Makmur? Just click here. The cookie is easy to bake and of course you can add your own ingredient. 




Enjoy your holidays...
Drive carefully, remember your loves one.

18 comments:

kusut said...

i think i used to really like kuih makmur. then somehow it became a little hard to buy them (yeah my family dont make our own kuih).. and after a few years i kinda forgot about it. its nice to be reminded again

selamat hari raya to u too

^^

chenta said...

kuih makmur?sedapnya!tak tahu thn ni dpt mkn kuih tu ke tak..

selamat hari raya ^_^

KeCiK said...

This kuih makmur seems like similar with kuih habuk. Or just my imagination? NVM, Slamat Raya peeps!

p/s: Mine would be Semprit. Raya wouldn't as awesome as always without the awesomeness of Semprit.

Sumandak Kinabalu said...

Kusut, I am glad that my entry bring back the memory ;)

Chenta, takde jual kat kedai ke??

safizan said...

kuih makmur tu mcm kuih sugi bentuknya..... konfius aku kadang-kadang

anyss said...

Waaaaa kuih raya. Apa2 kuih tradisi memang sedap...lagi sedap kalau Sumandak Kinabalu belanja....free sebakul sorang hu hu hu

anyss said...

Waaaaa kuih raya. Apa2 kuih tradisi memang sedap...lagi sedap kalau Sumandak Kinabalu belanja....free sebakul sorang hu hu hu

nur.sa said...

eh, kalau yg ada tiga kaler tu pun kuih makmur jugakan? hijau, pink dan kuning jadi sebiji macam bola.. ke itu version moden..?

saya tak gemar kuih ni, tapi suka tengok kalau ada atas meja sebab kuih ni salah satu kuih raya tradisi kot. :)

suka dengar cerita sumandak buat kuih raya. hehe.

kata kila said...

heheh.kuih makmur skrg yg ade kaler2 tu ke?

kompius kompius

Leza said...

sedapnyaaaa nyum nyum hehe

Sumandak Kinabalu said...

Safizan and Kata Kila, memang konpius...tapi kuih tu memang dah berbagai versi sekarang ;)

Anyss, boleh sangat...tunjuk jer kat kedai, masing2 bayar yerr...hehehe

Nur, dia lah tu kot. Kuih makmur yang telah dimodenkan. Kuih nie memang tak berapa sesuai dimakan banyak2 sebab manis sangat ;)
Tapi kan kuih nie kegemaran sekeluarga, adik2 tengah buat kat rumah sekarang...saya tolong sponsor bahan jerr...hehehe

Leza, jum layan kuih makmur raya nie...nyum nyum

koshary said...

huih nampak sedap!=DD

thnx for the recipe! nnti nk cuba walaupun tngn ni takde pengalamn.=D

takpon kita terjah sabah ramai2 la!
100penulis sponsor. HEHE

cIk JanNah said...

kuih makmur?
opss..
I x suke.
=)
suke sgt2 tart nenas

Sumandak Kinabalu said...

Koshary, boleh boleh boleh...tiada masalah. Suruh bos 100Penulis sponsor tiket kapal...hahahahaha

Cik Jannah, tart nenas?? I like!
My mum selalu buat jem nenas...sangat2 lah sedap, lagi sedap dari buatan kedai ;)

Sumandak Kinabalu said...

Nizam, tau takpe...nie lah tolong promote nie..hehehe
Best kan Malaysia nie, banyak sangat jenis kuih muih sehingga ada yang kita langsung tak kenal ;)
Kuih arab tu macam mana ya??? hihihi...

humbleyat said...

selmat berhari raya sumandak..
jarang nak jumpa kuih makmur sekrg huhu..

Fina Sophie said...

sy tak berapa suka cookies. n yang saya benci makan kuih makmur ni bila maker dia buat besar sgt lepas tu kalau tepung dia melekat di lelangit dlm mulut atau habuk2 dia terkeluar sikit dr mulut. pengalaman *sigh*

makmur ni better buat kecil2 kan.. :P

sy suka kuih siput. lagi pedas lagi sedap. simple dan x menyusahkan. hehehe.

syazwani ahmad sibi said...

makmur is my fav...!! raya family wanie xakan lengkap kalu tade kuih tradisional dr mak!!hehe....

lg suka kiteorg ank beranak buat...,sbb kalu bli rasa lain sesangat...sbb mak kata may be pakai minyak sapi...