Monday, September 27

Kongsi Knowledge - fokus

oleh kusut, G4

kalau ada DSLR, boleh la main2 dgn focus ring tapi kalau guna compact camera kita mengharap pada auto-focus kamera kita la utk fokus pada subjek kita dlm gambar tu.

tapi kadang2 kita amik gambar berapa kali pun still subjek kita blur dan yg sharp nye adelah background atau objek lain selain berdekatan subjek kita. kan dah kurang cantik gambar tu..

auto-focus sebenarnye bukanlah satu gamble. ada cara nak kontrol dia. and the good news is, cara dia tak susah langsung. betul kan.. tak perlu DSLR pun boleh bergembira dengan fotografi!




konsep dia
ok ingat tak kongsi knowledge pasal macro shot minggu lepas? bila kita tekan butang 'capture' tu half-way, kamera tu pun mula berubah2 fokus dia. kita boleh nampak proses ni kat display kamera kita. bila dia berhenti, dalam bahasa fotografi, ni namanya 'focus lock' ('capture button' tu lak nama official dia 'shutter release')

bila kamera mencapai focus lock, titik fokus kamera tu takkan berubah selagi butang capture tu ditekan separuh (hold). masa ni, kita boleh alihkan dan betulkan komposisi gambar kita.

cara dia
1- acukan kamera pada subjek, dgn subjek betul2 kat tengah
2- tekan butang 'capture' tu separuh dan tunggu kamera fokus pada subjek (tunggu kamera utk fokus lock)
3- gerakkan kamera sikit utk dapatkan komposisi yg kita nak.
4- tekan butang capture tu sepenuhnye utk amik gambar.

contoh
ok ni projek contoh yg aku buat tadi utk illustrate point aku. macro shot earphone.
pandangan dari atas subjek yg aku nak snap

maaf tulisan aku yg kusut

hasilnye..


walaupun dlm contoh ni aplikasi focus lock ni guna dalam macro shot, tapi masa amik gambar biasa2 pun selalu akan ada masalah gambar subjek tak sharp (blur).. jadi, boleh buat camni utk dapat gambar yg lagi elok. to me, almost semua gambar yg aku amik memang aku buat camni.

simple je kan..?
aim pada subjek - fokus dan hold - betulkan komposisi - snap!

so macam biasa la.. siapa2 yg eksperimen dgn benda ni post la gambar kat blog masing2 ok? kita share experience kite :D



*note: kusut adalah sorang photographer amatur pemilik blog kusut-blogs visit blog tu utk info lain :D

28 comments:

kusut said...

off topik :P - lupe nak add tulis, kat blog aku ade satu quick poll pasal kartun (animasi). tolong jawab ek sesape yg blom jawab. thanks ^^

Ilidina.. said...

thanks for the tips..hehe

Cik Ayen said...

menarik!!
guna camera ape2 je pun bolh ke?
camera hp 5.0 bole? or digital je?

Cik Liz a.k.a Leza said...

cun.....suka macro shoot kiki

ztie said...

thanks!! nanti try tips ni ek. suka sangat nak amik gmbr ni

nur.sa said...

peh.. dah ada assignment baru lak dr kusut. haha. will try soon. selalu bila dah hold tu,ok. tp once dah snap, tak jadik fokus tuh. huhu.

.s.o.f.i.a. said...

i love photography tapi tadak seni......... tapi yang focus lock nie aku penah buat secara tak sengaja ngan my ayam-brand camera. memang hasil trerbaek ah!!!!

even guna hp kamera pun cantik kalau tekan button halfway camtu.....

CikGadis said...

wah. menarek2. tq 4 sharing.. sy mnat gla bnda2 cmni tp xmmpu nk bli dslr :(

kusut said...

@ilidina - no problem :D

@cik ayen - mungkin 99% kamera memang camni la cara guna dia. 5.0megapixel macam boleh kot. hp yg baru2 banyak dah boleh fokus camni.

@leza - main2 la dgn kamera amik gambar macro. best!

@ztie - nanti dah amik gambar upload la kat blog ek :D

@nur.sa - hehe bukan assignmen la. aktiviti menarik je :P

@s.o.f.i.a - yg penting have fun!.. tapi kalau perasan terer pun susah gak kan

@cikgadis - tak semestinye digital kamera biasa gambar jadik tak cantik. org DSLR pun ramai yg tak reti guna kamera dia

ASaDa RyutaRo said...

hohoho.. best! best! selalu gak buat, tp byk yg x jd dr yg jadi. hahaha..

MuJE said...

yeah! hidup digital camera! *padahal takde duit nk beli dslr...huhu*

humbleyat said...

wah..beznya nak cuba r nnti..kita share yek..

chenta said...

kusut ni saje je tau..nak buat i post entry gmbr byk2 la ni..hahahaha

yg teknik macro tu je, smpai dua entry i buat semata2 nak letak gambar hasil teknik macro tu..sampaikan ada member buat entry, letak gambar, siap kata dia punya gambar tak cantik mcm gambar i..hahhaha..tak tahu la dia perli ke apa...hahaha

nnt i try k..kalau jadi, mcm biasa la...heheheh :P

kusut said...

@asada - tak jadik takpe.. zaman sekarang kalau tak jadik delete je hehe. try search contoh macro shots (bukan extreme macro tau) and cube buat apa org lain buat. lama2 dah biasa amik gambar macro, idea tu datang sendiri je

@muje - takyah DSLR pun takpe. kadang2 DSLR tu buat berat je. lagipun fotografer professional pun dalam poket dia sure ade satu compact camera gak

@humbleyat - share tau. nak tengok :D

@chenta - gambar kat ur blog yg 2nd time amik tu dah banyak improvement. tengok contoh2 macro shots kat intenet n cube tiru yg benda2 basic tu utk asah skill. good work lah!

chenta said...

kusut!org dh try dh gune teknik atas ni...tapi kan...mcm same je dgn macro haritu..malu nk publish.. :P


kusut, thanks tau!

anyss said...

Salam,
Yang lepas pun blom sempat buat lagi duhai kanda kusut...dah timbul assigment baru hu huhu tapi memang best memain kamera macam ni...sedar2 abis bateri, gambar tak jadi2 gak hu huhu

kusut said...

minggu ni nye tips memang banyak guna dlm macro shot, especially bile kita taknak subjek tu kat tengah2 gambar.

tapi kalau dah biasakan diri guna focus-lock ni everytime amik gambar, kita tau la camne nak amik gambar subjek kita (yg bukan kat tengah2 gambar) utk jadik sharp.

kusut said...

@anyss - fuh semangat tu main kamera! bagus ni.. makin banyak guna kamera tu makin 'kenal' kamera tu n perangai dia. nanti bile dah kenal lagi laju amik gambar. teruskan amik gambar ek

chenta said...

kusut, yang 2nd pictures org kat blog tu byk yg tak sharp benda tgh pun..so nk kira cmne tu?haish, mcm ssh plak yg kali ni...dh try byk kali ni...huuu

kusut said...

macro shot biasenye ada satu je titik yg sharp. benda lain memang jadik blur. kalau nak banyak2 benda jadik sharp, dekat2kan benda2 tu. kalau takleh nak gerakkan, memang susah la

ada satu lagi cara tapi advance la. nak kene ade program khas, gune teknik focus stacking tapi tu takyah la.. terlalu spesifik

Q said...

puyyo...tq for the info. lepas ni boleh blagak dengan orang kampung. hahahah

chenta said...

oooo..takpela..lepas ni sy try guna compact camera..selama ni try guna hp je..hehehe.. :)

kusut said...

@Q - ntah2 orang kat kampung pun DSLR gedabak hehe

@chenta - tiap2 kamera (even cameraphone) lain limit dia. kadang2 ada yg boleh sangat dekat ada yg kene jauh sikit. kene kenal kamera tu :D

Sumandak Kinabalu said...

always looking forward for your entry, tapi kali nie lambat sikit baca...hehehe
anyway, good info...
simple and easy to learn...
thanks for sharing Kusut ;)

Fina Sophie said...

ini using macro shot kan?

kusut said...

@sumandak kinabalu - pleasure to share. hehe

@Fina - kalau utk prektis, guna macro shot paling efektif la pada aku. (lagipun gambar macro cantik :P) tapi bile dah jadikkan habit utk fokus dulu sblum snap, dalam semua situation pun boleh guna.

Fina Sophie said...

@kusut

oh okey fhm dah. confuse sikit td. anyway, share lagi byk2. looking forward!

kusut said...

@will do. kalau ade request ape2 sile inform ye. thx! ^^