Monday, July 25

kenapa wanita sgt istimewa.

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...

susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah...tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...


ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...





Tetiba dengar suara papa...".. u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...


bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..


dgr suara papa lagi...".
.i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah ...


ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...


aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..


ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."..
.i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??


Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...
SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....banyak benda yg patut diselesaikan dulu... Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...renungkan lah..dan slmt b'aml, hek3x (^^,)

19 comments:

kata kila said...

eekekkke..betul betul.kadang kadang tengah baring nak tido, mate dah bengkak ngantuk, tetibe teringt ade keje tak complete. terus bangun

~iqbalhafifi~ said...

hehe..laki pon same je..byk tnggungjwb..

koshary said...

Ku akui kebenaranyya. hehe. Mmg bila tngk mak mmg mcm tu. Laki buat kerja tapi cara kita lain sikit, but all in all, kalau tkde wanita, kelam kabut jugak rumah keluarga.=D

kusut said...

hm.. aku suka pandang semua orang satu individu yg lain2. tak kisah laki ke wanita ke separuh2 ke.. masing2 unik dan berbeza. tak adil kalau kita pandang satu jantina tu lebih drpd the other IMHO

nur.sa said...

semua nya yang Allah jadikan adalah istimewa. saya berbangga menjadi wanita. :D

tapi, lelaki pun ada keistimewaan dia tersendiri.

R.K said...

tanpa wanita apa artinya menjadi lelaki ?

lainlah kalau gay .

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. betul2.. act si suami tu, jgn la duk nengok tv je.. tolong2 la jugak si isteri tu.. isk2..

*belum ada pengalaman jd suami org lg ni. tp, tak patut la biarkan isteri buat semua kerja. huhu =P

pandai cakap... lalala~

Raja Fiqri Fauwaz said...

A'ah kan. bile baca entry ni baru saya perasan, kalau saye balik rumah lewat. 98% yang bukak pintu rumah ialah mak saye.. em.. dah tidur pun kena kacau dengan anak lagi.. hehe..

Azza ShanShan said...

Betul..betul..betul..!!
Bile dikira keje satu persatu,
memang remeh. Tapi tuh lar yang dilakukan everysingleday oleh
wanita. Nampak biasabiasa jer,
tapi itu tggjwb mereka.
Harapharapnyer esok En. Hubby
tuluntulun lar sy neh :P

sYazY_dZaiMa said...

erm,suke entri nie tapi saya pernah terbaca 1 entri pasal lelaki jugak. so, tak kira laki ke pompuan, semua sama je. yg penting tahu tanggungjawab masing2 kan, so kalau dua2 jlnkan tanggungjawab dgn sebaiknya, mesti semua rasa adil & takdala rasa siapa yg lebih istimewa atau tidak,hehe >.<

humbleyat said...

baik lelaki mahu pun perempuan mereka saling lengkap melengkapi;-)

anyss said...

Salam,
Bukan soal lelaki atau perempuan, tetapi individu itu sendiri. Ada juga perempuan yang lebih hampeh dari lelaki. Lelaki pulak ada yang lagi kemas dan teliti dari pompuan...

Fina Sophie said...

satu sj sbnrnya. pmpuan ni kerja dia lebih detail. otak dia ikut sama bekerja waktu tgh buat kerja. sbb tu wktu tgh bat kerja yg ni, buat skali kerja yg lain. efisien lah katakannn. hehe. lelaki pula, mcm yg kita tahu, straight forward. kalau dia nak buat yg tu, itulah saja yang dia buat. kottt :D

straight forward pun straight forward juga. tgok la kiri kanan sikit lain kali kan heheh

chenta said...

dh byk kali juga baca ksh ni..tp mmg btl pun..perempuan ni, kalau dia tak settlekan perkara2 yg dirasa perlu tu, smpai tido dia terigt2..siap mimpi2 lg..bila dh buat semua, dh puas ati, br la dia ok..hehehe

100penulis said...

betul tu, perempuan memang detail.. kalau berleter pun detail jugak.. hehe jgn marah :D

kata kila said...

hahahaha.agak betul jugak 100 penulis punye komen tu

Aniza said...

mantap!!

sebab itu apabila menjadi isteri, kaum wanita ni lebih mudah dapat pahala kalau jalannya betul. tapi kaum lelaki pun sama2lah tolong menolong..........

CikGadis said...

kenapa wanita istimewa..?
sila jawab kaum lelaki. ;P

Miscellaneous Smiles said...

kau buat aku teringat dekat mak

=D