Wednesday, September 22

Doing Macro With CANON Power Shot AS1000

Doing Macro With CANON Power Shot AS1000
Regarding to Kusut entry...Fungsi Macro, tak perlu DSLR pun boleh bergembira dengan fotografi. Very true, you don't have to own DSLR to take a great picture. Tips, tricks, how to use features in your camera and of course creativity...that's all we need.
Actually I have no idea what to write today, just a few pictures to share. All pictures were taken by me using Macro Mode.
My friend said, patut fokus pada air atas daun but tak terfikir pula masa ambil gambar nie...
  
Thanks for stopping by. Have a great day everyone ^ ^

27 comments:

nur.sa said...

a'ah. kalau u focus kat air tu lagi cantik gambar tu. nanti nk try jenjalan amik macro pic jugak. kat ofis tak best. tak banyak benda boleh snap. hihi.

kusut said...

cantik! betul ke gune compact camera ni? hehe jkjk

nanti bile dah selalu amik gambar macro tau la angle and focus point yg menarik. practise makes perfect ^^

@nur.sa kat ofis pun banyak yg menarik ape. 'on' button pada laptop yg menyala.. warning tag pada cable yg serabut.. even tulisan tangan sendiri. tu antara idea lah

sizuka[Izzati] said...

super-awesome!hehe sy pun penah ajar kwn gne compact kamera amek gmbr macro mcm ni.tp girls kan.fokus byk dkt bunga2 lah.kakaka.tp memang menjadi kot.actually function kamera kbnyakan sama.antara kite sedar atau tak je.hehehe~

nur.sa said...

saya suka kalau leh fokus pada lalang, bunga-bunga kecik dan pasir2 gitu. haha. ok.ok. sy try snap yg kusut suggest tu. nanti leh saya post kat blog sendiri wat entry.

Cik Liz a.k.a Leza said...

i loike macro shoot hehe...

chenta said...

yg penting kene kreatif dan melihat sesuatu benda tu dgn sudut n pandangan yg berbeza..kan? ^_^

chenta said...

dah try dah guna hp! ^_^

koshary said...

thumbs up!!

macro gmbar tulisan sendri mmg best,
boleh buat jiwang jiwang gitu pastu post kat tumblr. heheh

Sumandak Kinabalu said...

nur.sa, mcm Kusut cakap tu. banyak benda blh snap, asal jgn snap org tgh curi tidur...hehehe

Kusut, thanks for the compliment ^ ^
betul larr, saya ni mana mampu beli DSLR...kalau mampu beli pun tak reti nak pakai, sama jugak...

Sizuka, thanks. saya pun selalu fokus on plants. benda bergerak ni susah sikit, penat kejar and adjust...hahaha

Cik Liz, me too. tak payah susah2 nak edit. rasanya itu kelebihan function macro kot...

Chenta, setuju!

Koshary, makaseh ;)
mesti bangga dengan hasil tangan sendiri. kadang2 tu siap puji diri sendiri (tp dalam hati lah...hahaha)

ASaDa RyutaRo said...

hoOo yeah! dlu selalu gak buat ni.. lawa!
gambar 1st tu bukan daun ulam pegaga ke? hihi =P

kusut said...

gambar2 ni pun dah ala2 dslr quality ni. org yg ade dslr pun tak tentu pandai guna functions dia

@nur.sa nanti dah post kat blog bitau ek. nak tengok

@chenta post gambar tu kat blog tak?

Sumandak Kinabalu said...

Asada, salah sama skali!
itu pokok strawberi ^ ^

Fina Sophie said...

woh! i spotted mary kay product tuuu! pehhh haha :D

amira said...

keep up those great work.. mira poon tak berapa nak pandai sangat kamera ni..

MuJE said...

wow! aku suke orang yang sama minat ngan aku...hehe tapi minat jela, nk beli dslr tak mampu...huhu digital camera je la jawabnya...

MuJE said...
This comment has been removed by the author.
sYazY_dZaiMa said...

wow wow wow!!me pun sangat minat benda camni. rasa puas bila tgk gambar jd clear, cantik je kn. ni lg semangat kumpol duit beli dslr..ada sapa-sapa nak sponsor?kah3!! ^_^

chenta said...

kusut : belum post kat blog lagi..baru je post kat fb and dah terima beberapa komen..hehehe

abis barang atas meja opis menjadi mangsa ^_^

esok sy akan pastikan sy post gmbr2 tu kat blog k...tengok esok k ^_^

Raja Fiqri Fauwaz said...

sudah try amik gambar pakai macro.. gune henfon je.. hihi..

kusut said...

@chenta - roger!

@amira @MuJE @Syazy - gambar2 ni tak gune dslr pun. compact camera (a.k.a digicam a.k.a point and shoot camera) je cukup. stengah2 hp pun apparently boleh amik gambar camni

humbleyat said...

betul2 tu.kalu kita pandai guna segala function digicam, pandai shoot angle yg ctik, kalah dslr..hehe jimat duit!

nur.sa said...

ok. entry pasal macro piccas dah siap! :) mahu tengok dipersilakan-lah. :)

http://duniasakinna.blogspot.com

chenta said...

dah siap dh entry sy psl macro...

http://sukasukisya.blogspot.com/2010/09/gambar-guna-teknik-macro.html

kusut said...

fuh tak sangka hp punya pic kualiti dah tinggi gile. 3 4 tahun lepas (mase last beli fon) kamera dia still sangat2 grainy lagi utk kamera mahal pun

best la tengok gambar macro korang! :D

chenta said...

kusut : nnt share ilmu best lg ye! ^_^

tpkan hp sy tu 3.2megapixel je pun...

kusut said...

will do chenta. kalau ade request tips ape2 bitau ye

chenta said...

terima kasih ^_^