Monday, September 6

Biskut sesedap rase

Setiap hari raya pasti ade jer biskut raya baru muncul di pasaran. Nak tulis nama satu persatu biskut raya baru kat dalam blog nie kang xpasal ade orang yang meminta resepi ataupun orang nak order biskut...xkuasa aku gitu...hehehe.

Aku terfikir...xde ker orang lain wat biskut raye yang agak unik sikit? Kalau setakat nama jer unik tapi rase biskut cam sama jer dah banyak kali aku kena. Contohnye...biskut semperit, biskut dahlia dan biskut kembang cina adalah biskut yang mempunyai rasa yang sama cume bentuk jer lain.

Kali ini aku nak share idea sikit tentang biskut raya. Mana laa tau idea aku nie akan diterima pakai oleh pembuat2 biskut...bak kate pepatah sharing is caring oii...hehehe. Kat bawah nie adalah list idea aku berdasarkan nama dan kandungan biskut. Jangan praktik nanti merana badan...aku xtanggung.

Senarai biskut mengikut idea aku:
  1. Almond Gold: Biskut yang asalnye bernama almond london. Kali ini isinye tidak menggunakan kacang tetapi mengantikannye dengan jering. Biskut tersebut tidak dicelup dengan coklat tetapi sebalikknye dicelup dengan tempoyak kuning keemasan.
  2. Tart masyuuukk: tart ini asalnye adalah tart nenas. Memandangkan harga nenas agak mahal, jem nenas tersebut digantikan dengan jem mengkudu. Perghhh...memang masyuk bila dikunyah dan ditelan.
  3. Biskut sarang tebuan: Oleh kerana ramai yang komplen biskut sarang semut nie kecik dan mudah rapuh maka elokklah biskut 2 dibentukkan sebesar sarang tebuan yang ori punye. Konfem orang yang datang beraya cepat kenyang dan dikejar tebuan.
  4. Biskut budu chip: Masih menggunakan teori pembuatan biskut coklat chip cumenye coklat digantikan dengan budu dan chipnye digantikan dengan petai.
Sebenarnye banyak lagi idea yang ingin aku kongsikan tetapi...aku sebenarnye malas nak menaip...hehehe. Kalau korang cube praktikkan idea aku kat atas nie memang aku tabik...ahaks. Silap2 hari bulan orang akan kate anda gile sebab buat biskut yang pelik2.

36 comments:

Cik Jannah said...

haha
bernas sungguh idea nieh.
pas tuh kompom lau buat bisnes, bsnes lingkup.

(lucu ok)

Anonymous said...

Oh gosh kau membuatkan nafsuku nak makan kueh raya mati HAHAHA XD Jgn hancurkan keinginan ku :D

100penulis said...

gila itu unik ok..

musti dicuba ;)

ZAIDAHTUL AKMAL said...

sedap'y rase...huhu

Cikgu Q said...

kuih batang baik ade? huhuhu

kusut said...

aku cadangkan kalau hidang biskut budu chip tu disertakan dengan bandung colgate sekali. kasik hilang bau petai!

Khairul27 said...

@ cik jannah
boleh suruh semua raja lawak wat pertandingan makan biskut 2...hehehe

Khairul27 said...

@ miss faten
biskut 2 bagus untuk mengawal nafsu makan bila dah start raye...huhuhu

Khairul27 said...

@ 100penulis
aku setuju sgt2...

Khairul27 said...

@ Zyash
hehehe...boleh try..

Khairul27 said...

@ Q
huhuhu...idea baik 2...

Khairul27 said...

@ kusut
minuman istimewa 2...boleh kasi hilang semua lemak dalam badan...hehehehe

Malek Ku said...

buleh thn gak biskutnyer...nyum3

nur.sa said...

tapi kenapa petai? adakah tu makanan feberet? hehe

tak sanggup rs nak makan kuih berunsur semua tu. :P

Anonymous said...

ok, tak mau cakap banyak tapi kan kreatif la !! hehe, thumbs up =)nice entry-

Zahra said...

Waah!
tamau tamau.
Itu bukan beskut da,
itu menganiayai tu :P

AuraFIza said...

Err.. Bau pun ku tak sanggup..
Makan lagi la, awal-awal tolak tepi..
Huhuhu..

kata kila said...

laku.untuk letak kat muzium.wahahaa

Khairul27 said...

@ nur.sa
petai 2 kalernye hijau...boleh menambah selera bg yg melihatnye...hihihi

Khairul27 said...

@ aida ismail
thanks...~wee..

Khairul27 said...

@ azza shan shan
biskut 2 boleh masuk kt rancangan fear factor edisi raya...boleh aniaya peserta..hehehe

Khairul27 said...

@ malek ku
boleh try biskut tu kat pasaran haram...huhuhu

Khairul27 said...

@ AuraFIza
baunye sodap..hehehe

Anonymous said...

K. Beyazid, bagus jugak dapat kawal nafsu makan :PP Kurus aku camtu nnt -__- Hehe ~

Anonymous said...

untuk mkluman, hehe, aida ismail adalah cikda..hehe =)

Pert Doherty said...

Biskut budu chip.. hahaha masin dok..

Raja Fiqri Fauwaz said...

kah kah kah.

biskut 1malaysia tak ada lagi ni.

saya tengah tunggu-tunggu keluar TV cerita pasal biskut ni.

fara said...

klo ko wat biskut tempoyak patin.
konpem aku order!
weeeeeeeeeee~

Khairul27 said...

@ miss faten

btl 2...tak payah pakai losyen mustajab pati belacan

Khairul27 said...

@ cikda

orait cikda...hehehe

Khairul27 said...

@ raja fiqri fauwaz

aku pun tengah tertunggu biskut tu...adoy..hehehe

Khairul27 said...

@ fara

biskut 2 special edition...mahal ooo...hihihi

chenta said...

kecewa sungguh kalau ckp psl biskut raya ni!

Fina Sophie said...

biskut pelik2 tp SEDAP takpe weh haha

Khairul27 said...

@ fina sophie - Errr...sedap ker agak2nye?...huhuhu

cikpia said...

kalau buat biskut cornflake tapi cornflake tu ganti ngan kepingan petai superb gak!!! i loveeeeeeee petai!!!! =)