Tuesday, July 26

Apabila Pompuan Ajak Couple/Kahwin.. Apa???

Hah, zaman skarang nie, macam-macam dah berubah..
Dulu, main surat, skarang sms jer...

Dulu, jalan kaki jer, dari Borneo nak ke Semenanjung, hmm terpaksalah berenang, sebulan-dua sampai lar, hehe..

Dulu, pompuan duduk jer kat dapur, skarang da jadi menteri, tukang masaknya -lelaki..


Dulu, lelaki-lelaki, fuhh gagah perkasa, boleh cabut pokok lagi tu..
Hmm, tapi skarang, mengalahkan pompuan pun ader, ayu giler..

Dulu, pompuan ayu-ayu belaka..
Hmm, skarang, angkat kayu besi sampai 200kg, kuat giler, berketul-ketul lak tue..

Haaa yang ni lak, paling menarik...
Dulu, lelaki ajak dating, ajak tunang, ajak kahwin..
Sekarang dah terbalik..

Pompuan: "Jom keluar.."
Laki : "Kena tanya mak saya dulu, takut mak x bagi.."

Pompuan: "Jom kahwin, belanja dapur, biar saya uruskan.."
Laki : "Aaaa, boleh la kot.."(terketar-ketar)

Naaaa
Skarang, bayangkan kalo tetiba jer sorang pompuan datang ajak korang kapel ngan dia..
Lagi ekstrim...
Dia ajak awak kahwin ngan dia..
Apa reaksi korang??

17 comments:

kusut said...

eh salah ke?

dalam kes aku salah la sebab aku dah kawin. perang besar la kalau aku jawab ok kan.

tapi dlm isu ni, pada aku tak salah.. cuma kurang ideal. tapi kalau balak tu kurang guts, dan pulak tak reti baca hint kan.. (sebab org zaman dulu banyak guna hint) wajar lah straight to the point je terus.

cuma kene pastikan diri tu cukup matang tak utk tanya ajak orang couple atau kawin. this goes to both the boys and girls lah

Cik Liz a.k.a Leza said...

dasat,,,no komen bnyk2 la hehe

Sofia said...

ok aje kot klu perempuan yg ajak tunang n kawin...

klu sama2 dh suke n serasi bersama..

klu perempuan tnya kt lelaki tuh, kirenya perempuan itu dh ready la nk jadi seorang isteri dan ibu..

klu lelaki tuh pun setuju, boleh la lelaki hntr sesi meminang mcm biasa tu..

Raja Fiqri Fauwaz said...

keh keh keh.

buat malu laki je kalo pompuan ajak kawin.

kadang-kadang, family pompuan ni bising kalo kawan lama sangat dengan laki tu.

tu yang pompuan tak tahan. terus ajak je la.. hehe..

nur.sa said...

pernah terjadi kes, si lelaki sangat lah pemalu. nak tak nak, terpaksa perempuan yang memulakan, berkenalan, dan kemudian mereka couple sampailah akhirnya kahwin. tak salah kan? sebab kalau perempuan yang tak mulakan siapa lagi mahu start kan..?dah si lelaki terlebih pemalu. :)

cOnfuSeME said...

klu ajk kwin or 2nang ok la....bnde baik wtpe nk malu2...
at least yg ajk ni crius dlm hbngan tu..tul x...?huhu

Sofia said...

betul2..

setuju gn nur!! xde salahnye.. ajak kawin, benda baik lg!!

KeCiK said...

ajak kapel then terus kawen? dream come true dude. :)

koshary said...

yg kita laki2 macho ni kene lah rajin2 tak memalukan diri untuk bina masjid keluarga beriman. malu couple xpe jgn malu kawen!=D

tapi kalau ikut ration laki:perempuan skang ni, rasanya tk salah kalau wanita mulakn langkah.

personally, aku pun tak kesah. =P

Chip said...

Ishk...tak reti lah nak jawap apa pasal tak pernah ku lalui situasi sebegini. Maklumlah, takdelah henshem mana...

nur.sa said...

haaa..ikut kata koshary dia tak kisah. pernah jugak saya tanya soalan ni pada kawan lelaki. diaorang cakap diaorang pun tak kisah kalau perempuan mulakan dulu. sebab kadang-kadang dorang pun tak reti nak mulakan dulu. :P

koshary said...

nur.sa:
adalah diperakui kami ni mmg pemalu. HEHEHE =D

sYazY_dZaiMa said...

hurm,xslh kalau perempuan start dulu. saya pernah jugak buat camtu, xsangka bertepuk dua belah tgn,haha. yg penting hati betul2 ikhlas la, jgn sebab sesuatu perkara je nak suka2 ajak couple :)

Hdin Hafizuddin said...

ala..bergantung pada individu itu sendiri lah...nak bercinta cara macam mana...terpulang kepada hak masing-masing...semua orang ada hak kan?

kusut said...

betulbetulbetul.. semua ade hak. kalau nak, tanye lah

takut langgar adat? rasenye ajak kawin tu tak le salah besar sgt pun. bukannye perempuan yg hantar rombongan betunang pegi rumah laki2 kan?

Aniza said...

salam

tak salah pun kalau perempuan mulakan langkah cuma caranya biarlah bersopan sikit.

suka entry ni sebab boleh jadi motivator kepada lelaki yang pemalu dan satu bentuk sindiran kepada perempuan...

Fina Sophie said...

tak ada salah. sbb jujur, saya pun masuk kategori pmpuan berani mcm tu. pernah sekali kapel sbb saya yg minta haha tp kapel sajalah tak ajak tunang/kawen (- -") tak ada yg slh, cuma sbgai wanita timur, lebih digalakkan bnda2 mcm tu lelaki yg mula dulu. if pmpuan nak start dulu, biar dgn tata dan susila.

all around, for me, STILL, even mcmna independentnya dan beraninya perempuan tu, lebih macho dan sesuai kalau lelaki yang mula dulu. kalau malu sgt pun kena buang jauh2 juga perasaan tu sbb pmpuan suka lelaki yang dilihat boleh memimpin. ada karisma utk menjadi ketua keluarga. kalau pmpuan tu dah bagi respon positif baik punya tp si lelaki masih malu.. waduh, shame on you :)