Monday, September 13

Aaaaah, raya :)

Salam eberybody :) So it's time for me, Faten Kiminggo to write again :D

So eberybody, how's your raya guys? Meriah? Atau sekadar suam - suam kuku sahaja, langsung tidak extravaganza seperti yang diharapkan? ;)

Secara jujurnya aku bercakap, raya aku pada tahun ini adalah biasa - biasa sahaja. Langsung tak terasa meriahnya suasana yang bagai gilang - gemilang itu. Mungkin teruja yes, sebab dapat sambut raya untuk kali yang ke-19 setelah hidup selama 19 tahun but rasanya itu sahaja kot -__- Since aku memang sejak awal bulan Ramadhan lagi dah tak terasa nak sambut raya. Entah, tetiba rasa diri ini tua sekali, macam dah umur 91 tahun, like aku dah lalui semuanya, macam dah tak kisah pun raya ke tidak. Eh paham dok? (-__-")


Namun begitu, walau hati ini tidak seteruja zaman dahulu, but still raya tetap raya kan? So nak tak nak memang kena sambut jugak, ahha :D Makanya dalam musim perayaan ini ada tiga perkara yang selalu buat aku jatuh cinta again and again dengan Aidilfitri dan tanpa melengahkan masa aku ingin menyenaraikan mereka *jeng jeng jeng*;
  1. MAKANAN ! Yes, setiap kali musim perayaan mesti aku ingat makan jep. Haha. Bukan selalu dapat makan lomang, ketupat palas, kuih - muih, rendang, serunding, and so on so on :) Walaupun aku tahu dengan makan tanpa batasan pada musim perayaan boleh menambah ukuran lilit pinggang aku but who cares, ini kan musim raya, so urm, makanlah selagi termampu :B BUT THEN, aku memang dah berazam dah after raya memang nak go on a diet, like super duper crazy diet supaya yeah boleh hilangkan lomak - lomak yang terkumpul ketika musim raya ini. Oyyeah ;)
  2. PELUANG UNTUK BERCANTIK - CANTIK:D Ini selalunya untuk men"cat" muka sendiri *ketawa*. Memanglah hari - hari biasa pun aku ada make - up, walaupun tidak selalu tapi macam musim raya inilah aku melipat gandakan usaha aku untuk bercantik - cantik, sebab manalah tahu ada peluang jumpa jodoh or what time tengah sibuk kunjung - mengunjungi kan *cough cough* -__- And ye, bila dah make - up mungkin akan rasa lebih konfiden dengan diri sendiri kot, ececeh ;)
  3. Last but not least, DUIT RAYA! However, since sejak masuk universiti neh, orang ramai macam dah anggap aku tak layak dapat duit raya, hoyt apakah? >:) Tak patut sungguh sebab setahu aku lah kan kan kan, budak - budak universiti masih layak untuk dapat duit raya, since kitorang belum kerja lagi, dan kami *cough* sudah tahu menghargai dan menilaikan wang itu sendiri, so apalah salahnya duit raya masih diberikan kepada kami ini? Wahaha ;D Namun begitu, aku mengakulah tahun ini seakan menjadi titik tolak aku tak dapat duit raya sangat. Mungkin sebab fizikal tubuh badan dah macam layak jadi menantu orang kot, sebab tu orang taknak bagi aku duit raya T___T
Okay, dengan tersenarainya tiga list ini, maka berakhirlah sudah bebelan ku untuk Blog 100 Penulis ini. Maaf sebab tak berapa nak membebel kat sini since I think it's better untuk aku bercakap hanya serba sedikit di sini, dan serba sebanyak biarlah di dalam blog sendiri sahaja haha ;) Till now, buhbye (>___<)

P.S: jemput beraya kat blog I nyah at http://kiminggo-rahman.blogspot.com :)

P.P.S: shoot! time menulis entry baruku sedar anting - antingku hilang sebelah T___T waa, cemana nak khabar kat ibuku ini akan kehilangan encik anting - anting? Y___Y"

13 comments:

kata kila said...

samalah.makin umar naik raya macam dah biasa biasa je +____+

fndrocka said...

biasalh tu...kemeriahan turun-naik...utk aku lak tahun ni meriah skit dri tahun lepas.

Nsyzwni said...

alorh dear ! kecik sgt la tulisan tu :)
btw , selamat hari raya !
wani pun tak seronok raye , cz takde nenek n atok T_T

humbleyat said...

wah..slmat hari raya..biasala tu dah besar2 mana ada duit raya..tapi kita akan lebih menghargai ramadhan dari duit raya.;-)

Azza ShanShan said...

Hye, sempat lagi tinjau 100 penulis jap. Uhmm raya kali neh pon mcm trase takbrapanakbest gak. mcm boring sket an. Pepun, ttp ada manisnya!
Salam lebaran kat faten yer(:

sYazY_dZaiMa said...

makanan mmg ranking 1st akak jugak,weee~ tapi, duit raya akak mcm bolehlah tahun ni walaupun ramai dah berpaling tadah tapi still masih dapat (tepuk2 kelegaan) :P

Clarky Afif said...

memang tak meriah.

nak main meriam buluh!! wuuuu! T_T

Sumandak Kinabalu said...

Best sangat! Raya pertama di Kota Marudu...
100KM something from Kota Kinabalu, 2 hours drive...
nasib baik my fiance sudi jadi pemandu...hahaha

kusut said...

bukan raya yg kurang meriah kot.. masing2 dah makin dewasa so raya dah tak macam dulu lagi la.

nanti bile dah kawin feeling raya berubah lagi. in my case, lebih meriah lah

ASaDa RyutaRo said...

betul tu.. selayaknya saya juga perlu dapat duit raya sbb saya belum beristeri. lain la klu dh berkeluarga, org yg berkeluarga la yg kena bg duit raya..

uhh.. sangat kecewa bila raya ni tak dpt duit raya.. sadis sungguh.

wlupun dpt mkn sepuasnya. tak setanding bila mkn n dpt duit raya.. =P

syukur.. syukur..

miss faten said...

@Kata Kila: hoho ye kan?? takpelah tunggu kahwin dulu baru tambah best kot :BB


@Fndrocka: Hoho tahniah sebab raya anda lebih meriah :DD Wee ~


@Nsyzwni: sorry sorry :) tak selalu settings okay je, maybe tertekan smallest kot, instead or smaller -__- maafkan saya ye. btw, selamat hari raya jugak ;) and tabah ye, setiap yg hidup pasti akan pergi :')


@Humbleyat: oh yeah betul tu. biasanya bila dah besar tumpuan lebih kepada Ramadhan, insyaALLAH :)


@AzzaShanShan: Itulah raya, walau rasa mcm takberanapanakbest tapi manis dia akan tetap terasa :)) Pepun Salam Lebaran jugak >___<


@Syazy_Dzaima: hehe akak neh, makanan kan penting :P kalau tak makan tak leh nak gerak beraya :DD ahaha, yeah tahniah sebab ada dapat duit raya lagi, ewah :D


@Clarky: peh berani seyh main nak meriam buluh. aku bajet main pop pop aja. wahaha XD


@Sumandak Kinabalu: Alhamdulillah raya kali ini best buat anda :DD Semoga ia kekal best sampai 30 Syawal, amin :))


@Kusut: Haahlah. Yang enjoy raya sakan terlebih semua adik2 sedara jep -__- Haha tak sabar nak kahwin, boring neh beraya sebagai anak dara jep :PP


@Asada: Belum beristeri, tapi sudahkan anda berkerja?? ahhha ;) itu yg ingin kita tahu :P hee tapi betullah selagi kita diberi peluang dpt duit raya, kita akan masih menghargainya :) insyaALLAH. tapi kalau dapat makan pun best jugak :> jgn la asyik makan kuih je. hahah demand la saya ini :DD








BY THE WAY sorry font kecik. lain kali insyaALLAH tak buat lagi :)

kusut said...

ahahaha tak sabar kawin ye? kalau dah ade calon silelah suruh dia baca comment itu tadi ye.

nur.sa said...

bab makanan tu lah yang paling saya suka. hehehe. makan banyak-banyak dan banyak. tak mahu risau pasal naik sebab kalau naik, kita turunkan la balik lepas ni :D