Wednesday, September 22

43 kotak baru cukup

salam.. ini adalah entry pertama mira di 100penulis ini~~
============================================
mira tak ingat umur berapa sudah tahu nama sendiri.. tak ingat juga bila tahu nak menulisnya..
psssttt... korang ingat ke???
yang paling mira ingat.. setiap kali nak isi borang...mira mesti gelabah..
tak tahu nak tulis... risau, seriau.. takut-takut salah tulis... nanti jadi tak valid pulak..
lagi-lagi borang rasmi.. asyik suruh mak tolong isi sampai 
mak terpaksa beli pen mahal untuk mira bagi ada feel isi borang sendiri...hyperbola of course!





paling ingat sekali waktu nak isi borang SPM..
gelabah weh.. SPM kan orang kata 'penentu' masa depan
dok angkat tangan la kat cikgu tu... macam mana nak isi nih....tak cukup kotak nih.. seriau!
nama penuh mira kena ada 43 kotak kosong sekurang-kurangnya... susah dibuatnya..
nama ayah selalu jadi mangsa... haih la..

lepas tu terpaksa lah singkatkan binti jadi bt je..
tak valid tak ikut ic.. paham?

tapi.. bila masuk kampus ni.. masalah pulak lain pulak..
tak ikut nama macam IC nanti tak valid la degree sebab dah singkatkan binti tu..
haiyyyaaa... itu hari sudah kasi betul maa...tapi nama still salah juga..sakit jiwa camni..

masalah-masalah ni buat mira terfikir nak tanya..kenapa parents mira letak nama macam ini..jadi waktu mira muda-muda dulu pernah tanya mak
mak kata: 
"ayah tak kisah nak letak nama apa-apa pun (yang baik2 la ok) tapi Nasution tu nak kena ada jugak!"
patutlah namaku panjang... dua lagi nama sebelum Nasution tu,..tak campur nama ayah lagi..
sudah boleh buat teka susun silang kata nih!

tapi selama mana hidup ini.. terasa jugak yang mempunyai nama panjang itu juga best:
1. senang nak cari nama dalam list. (tengok je yang nama mana paling panjang)
2. nama terletak di senarai teratas sebab nama mula huruf A (top list konon)
3. duduk kat dewan waktu exam mesti area depan sekali.. (tak sesat punya nak cari kerusi meja)
4. nama yang jarang orang dengar dan orang mesti ingat punya>nasution
5. ada banyak pilihan nak buat panggilan nama..(yang merepek tak layan)

ingat best aje... tak best pon ader..:
1. gabra kalau pembentangan/tugasan ikut turutan senarai nama.. (bencilah awal-awal sangat ni)
2. ruangan untuk tulis nama kecik..(rasa nak wacchhhaaa sape yang buat borang,huhu)
3. bila buat sesi perkenalan.. mesti orang tu tanya balik.. "ha... apa...ulang lagi sekali".. haiyyaaaa~~
4. waktu exam, mira perlukan 20 saat untuk tulis nama dan IC padahal orang lain 10 saat je.. (membuang masa kat situ)

itu je lah rasanya yang boleh fikir (ilham lewat malam) pasal nama yang perlukan 43 kotak ni
dah lama pendam semua ni.. rasa lega je ibarat lepaskan kentut,.. opsss

p/s: ada ke yang nak baca dan komen entri ini?? huhu.. panjang bebeno rasanya buat permulaan.. mari berkenalan dengan mira di sini.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

jom follow 100penulis.. nak jadi editor pon boleh.. ada kosong lagi.

22 comments:

nur.sa said...

mak aii. panajng jugak tu nama kalo dah nak kena guna 43 kotak. saya nama pendek tapi ayah ada dua nama. so tetap jadi panjang kalau nak isi form rasmi. kalau emel kat ofis, saya letak nama ayah satu aje lah. mudah sket.

KeCiK said...

dulu ter-isi borang apply matrik pki pen itam. member tegur "ko gila apa isi form pki pen,pki pensel 2B lah"

last2 borang submit kat tong sampah je. hopeless.

amira said...

huhu,,, susah lah.. asyik tak valid sebab tak ikut IC

.s.o.f.i.a. said...

nama aku cukup2 kotak jer selalunya....... sebab nama sendiri 3 'perkataan' bt nama ayah 3 'perkataan'. tapi kira tak pernah bermasalah la.......

nasution tu macam keturunan kan...??? time aku blajar dulu ada sorang member nama nasution gak...... apa nama dia ek????? lupa la plak!!

amira said...

haah.. keturunan dari indonesia..~~
kg mira still ader kat sana lagi...

Fina Sophie said...

ape ur full name? nasution mcm ejaan bhsa inggris pula hehe :) me pun nama agak pjg. hehe wktu budak2 dulu biasanya my name paling pjg, but bila dah besar ni, my name dah tak jadi luar biasa pjgnya. :D org2 skrg ni suka letak nama anak pjg2 kan :)

kusut said...

dulu aku ingat anak2 generasi 80s 90s yg nama panjang2. tapi sampai sekarang pun nama panjang gak kan.

org m'sia suka nama macam puisi.

eh Fina rajinnye blogging. kat blog kate flu kan? sakit2 pun sempat blog haha

sizuka[Izzati] said...

whoah banyaknya smpai 43 kotak.haha.bahaya jgk tuh kalo xckup kotak dlm borang kan.huhu~

d_tieah said...

Sofia: Ntah2 kwn ko tu c mira tu la..
Haha..

r.k said...

tambah kotak sendiri la , keh keh keh

chenta said...

sy guna 21kotak je termasuk nama ayah..lgpun nama ayah 4huruf je..hehehe ^_^

koshary said...

dulu ada kawan nama akram nasution, related ke eyh? hehe.

ak baru terpikir nk namakn anak aku suma belakang ada as-syifa'..kene pikir balik bieh..(pikir nama anak kawin pun tak lagi.hehe)

ASaDa RyutaRo said...

giler la panjang nama sampai kena 43 kotak. huhu..

nasution, cam nama cikgu sy je :P

yeah! kelebihan org yg bernama bermula huruf A kat sekolah.. hihi.. jd nti nk bg nma anak, bg mula huruf A.. ambik buku rekod pun boleh awal sekali =P

amira said...

nur.sa : nak wat cmne... dah takdir nama panjang begitu

Fine Sophie: huhu.. full name kena rahsia dulu la.. haha

kusut:haah...mungkin diorang anggap mcm trend gitu..

sizuka[Izzati]: betul tu.. benci borang yang ada kotak

d_tieah: sy bukan orgnyerlah.. haha

r.k: nanti kena buang borang tu dlm tong sampah!

chenta: bagus.. tak la panjang sangat mcm mira.. sigh~~

koshary: related.. tak la.. tu nama mcm suku la dr Indonesia..

ASaDa RyutaRo: hehe.. cikgu mana tu.. mcm rasa bersyukur gak bila mula nama huruf A nih.

Fina Sophie said...

@kusut kotak tisu kan banyak. hahahaha i wish i have anything else YANG LEBIH INTERESTING to do depan desk ni selain on laptop. isk.

sYazY_dZaiMa said...

mak ai 43 kotak..kalau nama saya 35 kotak termasuk nama bapak tapi nama saya ni belum lagi la jumpa sepesen dgn nama org,hik2 (tq bpk kasi nama unik ckit)haha..mmg plg xbest isi borang sebab saya pun pernah mengalami masalah yg sama. :)

Mummy Nana said...

Akak lak selalu xpuas hati bila mengenangkan apasal lah nama akak pendek sgt.... kawan2 semua ada at least 2 nama.. tapi tulah.. byk hikmahnya jugak.. buat peksa xyah nak susah payah risau pasal kotak... ahaks...

Raja Fiqri Fauwaz said...

haha.. raja fiqri fauwaz tu belum cukup panjang lagi la.. ada lagi panjang.. :)

kusut said...

bercerita pasal nama ni la kan.. nanti dah ade anak nanti masing2 sila jgn guna short form utk nama anak okay. nama aku MOHD. kat depan

aku sampai negara orang putih ni mane diorang reti benda tu. asik2 panggil aku mister mohd. awal2 dulu aku tak tau pun orang panggil nama aku. dem

humbleyat said...

mira: jgn risau tentang perkataan "binti" dijadikan hanya"bt" sahaja.sebab tu adalah perkataan ringkas yang dibenarkan, cuma nmpak tak selari dengan ic sahaja.tapi biasanya kalau nama panjang,kan boleh minta borang lampiran? mira mesti ada 2 ic kan, satu lagi sbg lampiran sebab nama pjg sangat ..betul x?

amira said...

Fina Sophie: get well soon~~

sYazY_dZaiMa: ha.. tu la.. payah kan.. benci tengok form ada kotak.!

Mummy Nana: tu lah kak.. tenang je rasa..

Raja Fiqri Fauwaz: you lost.. hehe

kusut: hurm.. ok gak tu

humbleyat: hurm.. tapi kat sini waktu kat sijil dia kata tak valid.. geram betul

humbleyat said...

mira:ye ke?dah print out ke blum..die tak leh amend ker atau ada surat iringan khas ke cewah?