Friday, September 10

--3 kejadian dalam satu hari,raya!--

kisah 1

tengah2 bersiap nak keluar gi shopping baju raya last minit..

'mak,ada orang zakat datang!mak kan tak bayar zakat lagi!!'

maka mak aku yang tengah bizi menepek2 'bedak sejuk' kat muka,terkocoh2 suruh aku ambil duit RM50 untuk gi bayar zakat tu..aku bayar zakat??????*gelak mengilai*

aku musykil juga..
'aik!!takkan la pasal mak tak bayar zakat lagi,'geng' zakat tu sampai2 nak terjah rumah kot?'
(sistem baru ke??)


maka dengan selambernya,aku pon bagi la RM50 tu kepada orang yang datang tu..orang pakistan u know!!ha,lagi la pelik..dlm hati,sejak bila pulak 'geng' zakat ni ada hire pekerja 'oversea' pulak??haha

lepas je not RM50 tu bertukar tangan...orang 'oversea' tu teros blah..before tu,dia ada la ucap ayat arab sikit,doakan aku semoga dirahmati oleh Allah..hei,i faham bahasa arab ye..dulu PSRA,bahasa arab dapat 80% ye....haha ( entah macam mana boleh dapat markah tu..haha..nasib je kot.. )...

ok2,kat mana kita tadi???

ha,kisah orang 'oversea' kan.ok,then,masa dia gi tu aku pon dengan blurr2 terus masuk dalam,aku report kat mummy,
'mak,kenapa orang tu tak bagi balance zakat tu???'

ucu aku tetiba menyampuk,
'sejak bila pulak orang kutip zakat pakai datang rumah??itu mintak sedekah la..'

ya Allah!!!! tu diaaaaaa....
RM50!!!RM50 beb!!!
RM50 tu boleh beli t-shirt raya aku sehelai...ok,bukan nak kedekut or tak nak sedekah..

'mak tak kesah nak sedekah...tapi kalau 'orang2 kita',tak pe la jugak..ni,orang 'oversea'*yang 'oversea' tu,aku tokok tambah,hehe* jugak kau nak sedekah..bukan RM15 sayang oii,rm50!!!meh sini,mak kasi hug meh!!'

**********

kisah2

senyum sampai ke telinga kakak aku bila hari ni dia borong 3 helai baju kurung raya sekaligus!!tamak sungguh!!setahun sekali katanya...tiba2,plastik baju kurung kakak aku tu hilang!!!!!!haaaa,buat hal pulak!!mata kakak aku dah macam ditepekkan cili padi!!!haha,merah beb!!

dia nak nangis???mungkin.

maka,ibunda terchenta ku pon pergi bertanya pada akak2 promoter kat situ...

'cuba akak gi report kat ofis..ramai yg hilang bag plastik hari ni..' (sumpah malu!)

gedik2 membelek seluar 'jin' aku yang tak ada size (opps!jgn tanya kenapa tak de size!!paham2 sudaa..=D),maka time tu la plastik tu tercicir..haha

fuhh!!!

finally,jumpa!!!

*********
kisah 3

tengah2 nak order makanan lepas bershopping sakan,kami pon gi la kedai 'waikiki' kat alam sentral kejap..at 1st,kitorang gi KR,unfortunately ayam KR dah sold out...then,tak de pilihan lain,waikiki la gamaknya!!
ada seorang waiter ni datang...percaya tak dalam proses nak order-mengoder tu,punya la lama masa yang kitorang ambil semata2 nak explen makanan yang kitorang nak makan tu..
kali ni punya waiter ni pon,orang 'oversea' jugak....
haisshh...ada la jugak babak kelakar masa proses 'bual bicara' tu.. keh keh keh

pengajarannya,lain kali para majikan kena titikberatkan kecemerlangan pekerja tu dalam komunikasi kot..kalau ada pekerja lepasan Mascom lagi baguih kot!haha

**********
perutusan------------------->

saya wanie ingin mengumumkan bahawa tarikh hari raya aidilfitri jatuh kepada hari ni la ye!!!so,gi la makan ketupat ye!!

SALAM LEBARAN..MAAF ZAHIR BATIN.

caw cincaw~

6 comments:

koshary said...

susah jugak ramai orang oversea ni yeh?tapi takpelah dh terbagi, redha2 kan je lah, sedekah bulan puasa insyaAllah berkat!=)

bayya kedai mamak pandai cakap Melayu, kene hntar diorng ni pegi training kat situ kot la yeh. =D

selamat melantak ketupat rendang nasi impit soto nasi biryani!HEHE

Malek Ku said...

nasebler...hg pun xkn xpenah tgk org bayar zakat..hahah

Aida Ismail said...

cikda juga mahu jd orang oversea la, hehe..mana la tahu kot2 dapat rm50..kihkih, selamat hari raya ya =)

sYazY_dZaiMa said...

adoyaii, kisah 2 tue mmg penah terjadi tp dekat my dad la..dia mcm sibuk2 nak beli kasut raya. pastu,lenggang2 kangkung g kereta, hp takde.serius my mom bebel potpetpotpet..kitorang miskol2, cari kat kedai, rupa2nya dlm kasut display kt kedai tu,hihi.anyway, happy eid mubarak to you! :)

humbleyat said...

wah..mcm2 citer yerk..
moral of the story yg sy dpt...
1-sentiasa lah ikhlas bersedekah tak kira sesiapa pun kerana kita satu akidah.
2-hendaklah sentiasa bertenang, kerana kekalutan itu dtgnya daris syaitan dan amalan kita.
3-kene bljr bahsa isyarat or body language..ahaks;-)

wanie m'nJ said...

@koshary : hahaha,nak anto gi training??tu pon kena pki duit maa..haha,mana mau dtg wang klu x keja..haha

@malek ku : haha,boleh bayo zakat utk sume editor 100P ni jugak la klu mcm tu..haha

@cik da : hamboih2!!!haha.ni dah lawan tokey nampak!haha

@syazy : in a nutshell,kita kena la len kali jgn sibok soping sakan je..hahahak

@humbleyat : yg no.3 tu,haha,ada la blajo sikit2,tp x praktikkan je..haha

@nizam : yep!!betol2!!ujian bulan ramadhan..

@