Thursday, September 23

100 penulis menyelamatkan dunia!

"Save Facebook! Save the World!" 
Macam intonasi cerita Heroes "Save the cheerleader, save the World".

Kenapa Facebook perlu diselamatkan?

Ceritanya mudah, kita terlalu banyak menggunakan Facebook, maksudnya di sini adalah abang Mark Zuckerberg sebagai pengasas Facebook dah mula pening kepala mana nak simpan semua status, gambar dan komen yang dah kita letakkan di sana kerana tak tertampung untuk disimpan sekarang ni, maka beliau ambil keputusan untuk bina satu bangunan server baru yang besar dan canggih di Oregon, United States.   

Namun, apa yang dirisaukan adalah, abang Mark Zuckerberg memilih untuk menjana elektrik ke bangunan server yang serba canggih tersebut dengan menggunakan arang, coal, yang sememangnya kita tahu akan mencemarkan udara bumi kita yang memang dah sesak nafas dengan segala habuk dan sampah yang kita hasilkan hari ni. 


Video ni saya ulang-ulang banyak kali terpegun dengan kecomelannya!!.




Kenapa kita yang perlu bertindak?

Kenapa kita warga Malaysia? jawapan mudah, kerana kalau ikut statistik Alexa, Ranking website nombor satu di Malaysia adalah Facebook! dan kenapa kita warga 100 penulis merupakan platform terbaik? kerana cuba kita letakkan setiap blog editors ada minimum readers tetap 20 orang, Jumlah 2000 orang. Setiap 2000 orang pula pasti ada minimum friends di Facebook sebanyak 200 orang, maka jumlah sekarang dah 400 00 orang, dan bila jumlah ini capai kepada rakan mereka ditambah dengan pembaca 100 penulis yang mempunyai blog capai pada pembaca mereka. Tup tap tup tap kita boleh capai 70% populasi rakyat Malaysia.

Apa yang perlu kita buat?

Satu, Sebarkan usaha kita dan Greenpeace untuk mengubah fikiran abang Mark Zuckerberg untuk menggunakan teknologi penjanaan yang lebih 'eco-friendly'. Post video comel di atas di wall anda, tweet perkara ini, sembang di kedai mamak tentang perkara ini, apa sahaja asalkan kita kongsi perkara ini dengan orang lain.

Dua, sertai kempen Greenpeace unfriend coal! like page tersebut, tweet page tersebut, link page tersebut. Dan jangan lupa sertainya pula!

Tiga, hartar personal massage kepada abang Mark Zuckerberg di facebook page-nya, apa yang perlu anda katakan pada beliau? Mungkin boleh tambah-tambah dari ayat ini; 

Hey Zuck! I love Facebook and use it all the time, but what's up with this coal business? Haven’t you heard of climate change? A BIG company like Facebook can really benefit by going green. I hope you can make the right energy choices to save the planet and your millions of friendships. PEACE 


Empat, anda boleh download wallpaper dan profile picture yang comel dari laman Greenpeace dan gunakannya!

Lima, buat blog post tentang perkara ini, kalau masa tak mengizinkan, letak video yang comel tu di blog anda pun sudah dapat menggegar jiwa dengan kecomelannya.


Ke arah visi 100 penulis menyelamatkan dunia! mari kita tunjukkan bumi yang kita sayang ini bahawa, kita prihatin. Kalau boleh, linkkan juga blogpost anda di ruang komen supaya kita dapat sama-sama menyokong tujuan murni ini. Dan beri pendapat anda! 

Notakaki: saya ada ceritakan pengalaman peribadi saya dengan facebook dalam post "ko takde facebook? bapak lame nyer!" di blog saya.

Salam 100 penulis menyelamatkan dunia dari saya!

p/s: jangan lupa tekan butang 'like' di bawah ni! =)

22 comments:

sizuka[Izzati] said...

comel betul suara budak dlm video tuh.suka suka:D

fariehan ibrahim said...

ok, lyke it! (^___^)

SyUhAdA said...

suke2...hehe~

Mummy Nana said...

heheh.. comel... nak bila dia sebut nama mamat tu... ahaks..

koshary said...

@sizuka
hahah, betul tuh! budak tu mmg beri impak terbaik lah!

@fariehan
yeah!!hehe. d^_^b

@syuhada
sy pun sukee!=D

@mummy nana
yep yep!
his name was mark zuckeerbeeeeeeeerg...
kehkeh.

Sofia said...

Sampai macamtuh sekali ye pencemaran berlaku....

cIk JanNah said...

kalau tekan butang like dapat ape??
hik3

koshary said...

@sofia
bila budak tu yg ckp, nmpak mcm serious jek kn? =)

@cik jannah
sy post selendang dari mesir!!
heheh, xdek2. gurau2. =P

.s.o.f.i.a. said...

sukanya!!!!!!!!!!!!!!!

banyak sangat langkah dan cara. aku buat salah satu atau salah dua jer ek!!! janji aku amik action kan??? =)

100penulis said...

bagus entri kali ni. berisi. :)

mungkin kita boleh terapkan idea ni dalam assignments, camna? setuju tak?

koshary said...

@.s.o.f.i.a
yepp, asalkan ambil action!walau kecil usaha kita, besar kesannya.insyaAllah.=)

koshary said...

@Admin

thanks very much bos!=)
sy setuju!,and kalau editors lain kata boleh jalan, kita GO! =D

kurang2 kita boleh capai lgi rmai orng psl bnda ni!

>100penulis menyelamatkan dunia.=D

ASaDa RyutaRo said...

hahahhaa.. best lak nengok kartun mark tu..

hihi.. kiut suara dak dlm tu.. =P

humbleyat said...

wah..misi yg best nih;-)

KeCiK said...

awesome entry. gua dah tekan like button tanpa perasaan goyang. this is-a-must-spread-message.

"he wanted to have fwenzzz.."

bloody cute isn't it? :)

koshary said...

@asada
mark tetiba jadi comel dgn rambut kerinting.kehkeh.=D
suara bdk tu mmg kiut geram geram gitu woh.

@humbleyat
misi kita sama sama menyelamatkan dunia!ohhyea!=)

@kecik
thanks very much bro!

totally one of my favrte parts too!
satu lagi during the intro..
"his name was mark zuckerbeeeeergg'
=DD

sYazY_dZaiMa said...

nice entri *clap clap clap*

actually, saya dah lebih kurang setahun kot join greenpeace international so diorang akan hantar email everytime ada something new pasal our world environment. i think mmg this website sgt bgs in term of cara utk mengubah mentaliti masyarakat utk menyelamatkan bumi.so, this entry is one of those yg for sure we should separate!

p/s: tengah imagine muka budak tue sebut mark zuckerbeeeerrrrgggg >.<

kusut said...

haha video yg comel. exaggerated dan tapi still comel!

at the end of the day, facebook ni bisnes gak la kan. n dlm semua bisnes, diorang pikir cost and profit. tapi a giant like facebook should be able to afford a better source of electricity walaupun kos lebih tinggi.

like!

d_tieah said...

Koshary:
Nanti aku buat post pasal ni ye..
Hehe..
Thanx 4 da sharing..

chenta said...

terpesona dengar budak kecik tu cakap...fuh!ulang banyak2 kali :)

dah like juga ^_^

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ said...

the cutest voice i ever heard:)

koshary said...

@d_tieah
okeyyy!=)
sama2 kita kongsi pasal benda ni,
moga2 bawa bnda baik kn!=D

@chenta
sama2!sampai skrng pun dok ulang lagi..
and thanks!

@naura
agredddd!
and hey, cant wait for ur new post!=DD