Thursday, September 30

Info-info Menarik Dalam Dunia



Assalammualaikum...Pada Hari yang indah lagi nyaman ini Encik MT mau berkongsi Info-info yang best hahaha! Marilah membaca dengan penuh skima dan kegigihan dan Jangan lupa untuk mandi pada hari ini ya! lalalala~




- Sebelum Masehi, Bahasa Inggerisnya adalah B.C (Before Christ). Setelah Masehi adalah A.D (Anno Domini).

- Ikan paus kehilangan gigi lebih dari 6000 batang setiap tahun, dan gigi barunya tumbuh dalam waktu 24 jam.

- Julius Caesar tewas dengan 23 tikaman.

- Nama mobil Nissan berasal dari bahasa Jepun iaitu Ni : 2 dan San : 3. Nissan : 23




Kuching heboh sebentar

Penat gila weh minggu lepas. Mesti ada yang tahu kan, minggu lepas Jom Heboh ada dibuat kat Kuching, Sarawak. Maca biasalah, aku kat sana tolong orang berjual.
Berjual makanan la, makanan panggang2 tu. Macam satay ayam panggang, hati ayam, bedal ayam, Geruk (leher) ayam... eh, pendek kata, selagi ada apa bahagian kat ayam tu lah yang di jual.Kaki ayam jer tak ada ok? hehe

Boleh tahan ramailah kat sana. Biasalah kan kalau2 keramaian macam tu, ramaila bebudak. Sudahlah bersesak, belum lagi di tambah dengan pe'el budak2

Kenapa perlu angkuh?

Kenapa manusia sangat angkuh? Angkuh dengan kesenangan pinjaman Allah, berlagak sini sana, cuba untuk mempamerkan harta kekayaan mereka, yang kononnya itu semua datangnya dari usaha mereka sendiri. Benar, tidak ada yang menyangkal pun, cuma apa yang perlu diingat adalah hasil yang datang dari usaha mereka itu sebenarnya berkat dan izin dari Allah juga. Semua kesenangan, semua kekayaan yang mereka ada boleh ditarik balik pada bila-bila masa sahaja.

I've chosen to become a writer

Ok. So, this is my second post. I've missed my chances of updating, twice. But well, at the end who notices? I'm not a famous blogger. And ouh, when I said I'm not famous, I mean it. Bukan supaya orang cakap, "ah, kau famous la sebenarnya." I don't fancy sweet talkers. 

Aku join 100 penulis pun bukan sebab nak popular. bukan sebab nak tambah trafik. bukan sebab nak tambah income. Aku takde pun Nuffnang semua tu. Katalah aku self denial. This is what I feel. tak perlu menduga- duga hati aku. Sebab tu aku jarang nak comment post orang. sebab tu aku takkan publish URL aku. kalau ada yang terjumpa, itu nasiblah. 

I have a high  level of stakophobia. sory, it's a new term. I've made it up myself :D  the meaning is, fear of being stalked. sebab tu aku tak ada gadget followers. sebab tu aku pasang feedjit. sebenarnya tak ada stalker pun. haha. tapi, hari tu ada orang boleh google pula blog aku. Ada yang dari beverly hill, dalam sebulan sampai around 40 kali view blog tu. mana aku tak risau? as if, I'm being exposed to this virtual world too much. 

tapi, bukan salah virtual world pun. I chose this path. I chose to write. u are bloggers. You know what I'm talking about. I love writing too much. as if, I'm living in another world full of freedom. Kebebasan berfikir, menulis. and this is something I'm passionate about.

at the end, I still can't figure out the reason why I joined this thing. if it wasn't because of popularity, what else? ahh, perhaps, because I love the swirl and swing of words as they tangle with human emotions? I'll get back to telling you the reason soon. 

[Opt 1] Be stronger, Hana.

Have you ever face a heart break? It is something that brings a chill, cold pain in your chest. It makes you feel hard to breath, and uneasy. It also may bring you to unstoppable tears.
It is almost half a year since I learned what heart break is. I’m a small child, named Hana. I’m a 7 years old girl who already learned how to think like adults. A girl that’s already knew what heart break is.



Wednesday, September 29

A Place



Step closer...
Inhale a familiar fragrance.
Walk on a familiar ground.
Listen...
The trees are humming,
The birds are singing,
Butterflies are dancing.
The rhythm becomes one.
The memories start to embrace.
Lips began to smile.
This surrounding,
This place,
I am home...
 (A Place, Sumandak Kinabalu 2007)


Thanks for reading and have a safe journey home. Drive carefully and don't be selfish on the road. I know the traffic will be 'unbelievable' (rolling eyes) but what to do kan, everyone want to go home. So BERSABAR saja lah...

anak penyu di pantai teluk mak nik




tergerak hati rasa nak berkongsi tentang cerita tarikan yang ada di terengganu. dan kebetulan pula saya pernah join aktiviti tu dengan kawan-kawan satu office untuk tengok binatang bernama penyu ni. yep. penyu yang dulunya pernah famous di terengganu. sekarang penyu pun masih ada, tapi menurut kata yang pakarnya, penyu tu kebanyakannya dah banyak berpindah ke merata tempat termasuklah kelantan. kalau dulu bila disebut kuala abang, mesti perkataan pertama orang fikir adalah penyu. :) sekarang? dah kurang T__T



cute, kan? rasa nak pijak-pijak. hahahhaa T_____T

saya letak balik apa saya tulis kat satu entry di blog saya. pengalaman malam tu bila bertemu anak beranak penyu....


jenis hati

Rasulullah menyatakan, “Ada empat jenis hati, iaitu: hati yang bersih dan bercahaya yang di dalamnya bagaikan ada sebuah lampu yang menerangi, inilah hati orang-orang yang beriman; hati yang hitam dan sesat, adalah hati orang-orang yang ingkar; hati yang menggantung, yang melayang-layang antara keingkaran dan keimanan, merupakan hati munafik; dan hati yang bermuka dua, dengan satu wajah mengarah pada keimanan dan wajah yang lain mengarah kepada keingkaran. Keimanannya didukung oleh alam kesucian dan kesalehan, bagaikan sebuah tanaman yang dibersihkan dengan bantuan air, sedangkan keingkarannya didukung oleh alam kejahatan, bagaikan sebuah borok yang diperparah dengan luka bernanah. Akhimya, apa pun yang mendominasi dia akan mengendalikannya.”


Ramadhan & tarawikh di Alexandria,Mesir:)



Salam Alaik!

Woot2..Salam perkenalan & Salam ukhwah semua:)
I'm a new member of 100 penulis and this is my first post.


Walaupun hari ni dah 20 Syawal,aku still nak cite pengalaman aku waktu bulan ramadhan kat Mesir ni.
Sape yg follow blog aku tau lah yg aku xbalik raya.
Puasa & raya semua kat sini.
Samalah macam Encik Asada.
Negara pun sama,cume tempat yg berlainan.
Aku sambut ramadhan & raye kat Alexandria.


Mule2 kan,bila kena puasa dan raye bukan dengan family,memang sedih la.
Tapi kan xdelah sesedih yang aku dan kawan2 aku bayangkan.
Rasa lagi best pun ada sebenarnya.
Yang paling bestnye,waktu bulan puasa.
Dan lagi spesifiknya,waktu solat terawikh & solat tahajjud kat sini.


Voucher Percuma!

salam 1 malaysia!

Hari nih hari kedua start kelas..kelas pukul 9.30 pg td..sgt2 seronok..ari nih subject Contemporary Education Issues..tadi byk perbincangan compare education system malaysia and education system uk..lebih kurang je cume ade la sikit perbezaan sistem uk..

ok..entry kali ni bukan nak cite pasal education sistem tapi nak cite psl Voucher percume!! weee...sgt excited hari ni sebab baru je tadi amek vouchers..pertengahan bulan 6 hari tuh de join Open Day uni kat sini..Open day tuh mcm parents or bakal students datang tengok2 campus,dengar lectures on subjects yang dowg nak amek and even bole terus mohon gak. Saye ade dapat email tuk nak join open day nih jadi tour guide..mule2 macam tak nak je tp fikir2 balik, macam seronok berkenalan dengan orang and mingle dengan locals kat sini..and yang paling bestnye dapat GBP45 percume..jadi tour guide dari pukul 9pg sampai pukul 3.30ptg..


Tuesday, September 28

Rewang kenduri kahwin

Peh.
Sudah dua hari berlalu, sakit badan tak hilang lagi.
Kesan-kesan kenduri masih dapat dirasai.
Penat belakang cerita, yang penting rasa kerjasama dan persaudaraan erat tu sama-sama kita rasa.
Ini kenduri kahwin dekat kampung bang. Orang tak kisah kalau kau nak pakai katering, tapi kalau kau buat gotong-royong lagi orang suka.

Doakan Ayah Saya ye

Update : Pembedahan ayah saya telah cancel last minute dan ditangguhkan sehingga bulan Oktober. Terima kasih di atas semua doa dan komen yang diberikan. 

Kali ni turn cik Chenta plak untuk post..

Saya taknak post yang berat2 sebab tak larat nak pikir apa yang nak ditulis untuk kali ni. Saya cuma nak minta kawan2 di 100penulis dan readers untuk mendoakan pembedahan ayah saya berjaya..



Smile itu Senyum . it looks good on U

baru kali kedua dapat ku luangkan masa untuk update di 100penulis kerana memang sangat sangat kesuntukan masa. ini adalah auto-publish post kerana diriku tak dapat available on the scheduled time.

ku pilih topik senyum. smile. cenyumm!! so
sebelum apa apa pon. please senyum dulu ye. haa kan comel ! (^_^)


Menelusuri Permatang kuarza terpanjang di dunia.

Pagi ahad yang indah di ganggu oleh rancangan sekumpulan 12 orang pelajar untuk mencabar diri mendaki, menelusuri dan seterusnya menakluki Permatang Kuarza terpanjang didunia.Umumnya , di ibu kota Kuala Lumpur yang megah dengan pelbagai menara yang tinggi-tinggi yang pernah suatu ketika mendapat mahkota menara tertinggi didunia, namun, apa yang lebih menarik untuk dikongsi bersama pembaca adalah Pematang Kuarza Klang Gates (Klang Gates Quartz Ridge) yang mana ia adalah permatang kuarza terpanjang didunia.
Cerun-cerun yang curam


Tahniah 100 penulis!

Hi guys,

Tahniah buat team 100 penulis di atas segala pembaikbulih yang telah dilakukan. Semakin hari semakin baik nampaknya blog ni. Terbaru, setiap penulis diberi fix time untuk publish entry which I think is good.Lebih adil dan saksama disamping memastikan blog 100 penulis sentiasa aktif. Duit nuffnang mesti banyak punya la.Hehehe.

Tak banyak yang nak dicoretkan kat sini sebab semua benda dah sumbat dalam blog sendiri.Hahaha.Kalau rajin, singgah la [sini]. Oh.By the way, Raya Sakan Contest masih lagi berlangsung.Masih ada time lagi untuk join.Moh le join.

Just want you to know, NZ sekarang musim bunga.Maka banyaklah bunga yang tengah berkembang especially bunga tulip.Subhanallah, sangat cantik.Syukur diberi peluang untuk merasa nikmat Tuhan ni.

Bunga turut menyenget sebab angin bertiup kuat.

Ikhlas tapi jauh,

TEKA TEKI TEKA TEKOK




Weehuuu.......kita ketemu lagi di sini....hai

memandangkan sekarang ini lewat subuh hari....jom kita layan teka teki nak..?

uji minda you all semua pagi-pagi ni...bagi minda tu exercise....ala senang je...sure you all semua boleh jawab punya lah...

jom kita mulakan.....



nak beli kereta?

Assalamualaikum & Salam 100penulis :)

Minggu ini, segmen sizuka bersiaran tengah malam.waktu sekarang ialah 12.00 AM waktu Malaysia dan 5.00 AM waktu New Zealand.apabila anda sedang meneliti entri ini, sang penulis sedang lena dibuai mimpi.mungkin, beliau tengah mimpi beli kereta Ferrari.mimpi mimpi.haha.

saya takde kereta.tapi ada lesen kereta.dekat Msia, selalu jadi driver hantar adik pergi sekolah.tapi semenjak datang sini, skill memandu dah agak berkarat.mungkin, kalau test suruh saya drive kereta manual hari ini, mungkin insiden langgar tiang akan terjadi untuk kesekian kalinya.hahaha.hari ini, saya nak cakap tentang kereta.bukan setakat cakap je lah.tunjuk gambar sekali.TAPI.bukan kereta saya lah.hahaha.kereta-kereta dari pakcik google.

orang, tak berapa minat gambar biasa-biasa.zaman sekarang, orang suka yang luar biasa.macam ini :
ngaaaaaaa.meh dokter check gigi.eh mana pergi gigi depan awak ni?mana pintu nak masuk kereta ni eh.dari depan ke?i wonder~

klik read more untuk menambah keluarbiasaan.poooooofff!


Monday, September 27

The Awesomeness of My Abah

Pergi sekolah naik sampan. Ada satu hari sampan terbalik. Mujur abah gua tak kurang hebatnya dengan Ian Thorpe. Beliau berenang ke tebing dan terus ke sekolah macam biasa dengan baju yang lencun.

Pak Cik gua (adik abah gua) pernah kena tahan lokap sebab kes curi beskal kat kampung. Uncle-uncle Polis suruh abah gua jamin dia. Actually abah boleh je slow talk dengan uncle-uncle tersebut since diorang memang kamcing untuk release adik dia. Guess what, malam tu abah gua datang bawak ubat nyamuk dan lilin je bagi kat adik dia then terus cungkit balik.

"Yabedabedu, bro aku datang nak jamin aku"
"Wak lu, abang datang bawak stok ubat nyamuk ngan lilin je"
"Wat the...??"
"Wat the your head, sapa suruh rembat beskal orang"

Esoknya baru pakcik gua dapat keluar.

Itu kronologi-kronologi sebelum gua lahir. Cekidout kronologi-kronologi masa gua kecik-kecik dan besar-besar till now.

p/s: How awesome is/was your abah? Share it with me peeps!

:: buku-buku best yang kena 'banned' ::

Assalamualaikum...actually entry kali nie AKU ganti je...thanks to admin sebab bagi ganti Gluck Yusof..and thanks to Gluck Yusof too..so,kali ni AKU nak kongsi sikit pasal buku-buku yang kene banned..semua buku ni femes..macam harry potter..lord of the rings..tapi atas alasan tertentu,terpaksa la di 'banned'...aku dapat info ni pon dari yahoo news..tapi aku kongsi sikit je..maybe yang femes2 je..

jom tengok antara buku2 yang kena banned..

"Captain Underpants"
Some folks had their underwear in a bunch over this children's book series by Dav Pilkey. The "Captain Underpants" series -- about two fourth-graders and their superhero of a principal -- was one of the top 10 most frequently banned and challenged books for 2002, 2004 and 2005. The books were said to contain offensive language, to be sexually explicit and to be anti-family.

Penerangan kempen CPC, CPM & MCPM Nuffnang



Assalamualaikum (salam sejahtera);

Ramai juga yang telah mula memahami sistem yang digunakan oleh Nuffnang bagi pengagihan pendapatan melalui pengiklanan di blog.  Namun bagi yang belum memahami istilah tertentu yang digunakan dalam Nuffnang, berikut adalah keterangan mengenai CPC, CPM & MCPM :



Kongsi Knowledge - fokus

oleh kusut, G4

kalau ada DSLR, boleh la main2 dgn focus ring tapi kalau guna compact camera kita mengharap pada auto-focus kamera kita la utk fokus pada subjek kita dlm gambar tu.

tapi kadang2 kita amik gambar berapa kali pun still subjek kita blur dan yg sharp nye adelah background atau objek lain selain berdekatan subjek kita. kan dah kurang cantik gambar tu..

auto-focus sebenarnye bukanlah satu gamble. ada cara nak kontrol dia. and the good news is, cara dia tak susah langsung. betul kan.. tak perlu DSLR pun boleh bergembira dengan fotografi!



Celebrity look alike; Are you?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
mari kita lihat beberapa orang celebriti yang sama mukanya 
dengan haiwan yang ada di muka bumi
agak kelakar tapi dijamin hampir sama



Remaja Sekolah Jadi Jutawan Muda

Salam...

Apa khabar sahabat-sahabat blogger yg disayangi sekalian...?
Semoga dalam keadaan sihat-sihat sahaja.

Hari ini, Poet Dusun Bayu hendak kongsikan satu lagi sisipan berita daripada Utusan Sarawak...
Tajuknya: Remaja Sekolah Jadi Jutawan Muda

Pastinya menarik perhatian andakan?

Jom baca sama-sama...

; pengalaman mendewasakan kita.

assalamualaikum readers.

pengalaman mendewasakan kita. pengalaman mengajar kita.

dah lama dengar ungkapan ini. sejak kecil lagi. 

tapi kadangKADANG je amek kisah. banyak yang diabaikan.

sehinggalah bilamana terjadi satu benda; benda yang akhirnya membuka minda bahawa, benar, pengalaman itu akan mengajar kita supaya berfikir luar pada kotak. 

PD Walk


PD walk, siapa yg tggl di kawasan PD, Teluk kemang, Batu 4 or kawasan2 yg sekitar’y, mesti kenal dengan name tempat ne PD WALK. Terletak dekat ngan pekan PD sebelah Ocenic Mall x silap la. Zyash dh lame tau coz dulu study kat sana ngan abg sayang selama setahun kat Politeknik PD. Dulu xde lagi permainan ne…huhu…Korang nak tau ape?? Jeng3….

Sunday, September 26

wanita dan kereta

Hai.
Selamat berhujung minggu.
selamat beristirehat & bermalas-malasan

Wanita dan kereta? Biasanya lelaki sinonim dengan kereta tapi dizaman sekarang wanita pon apa kurang hebatnya kan? masing-masing punya kereta sendiri. Cuma penjagaan dan pembawakkan kereta antara lelaki dan wanita memang amat-amat berbeza mengikut pendapat I lah.


jantina laptop kamu

hey hey. korang tahu tak yang laptop korang tu ada jantina? hahaha. serius ni. saya dah try. korang nak try yang korang punya jugak? boleh sangat! jom ikut step ni:

1.Buka notepad dan paste ayat ni dalam notepad tu: CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"

2.Kemudian, tekan save. Ubah save as type kepada All Files. kemudian, Save as sebagai love u.vbs (Pastikan korang save di desktop supaya senang nak cari/buka nanti).

3.Close notepad apabila habis save. then double klik file td (love u.vbs) dan anda akan dengar suara "i love u"

Dengarlah suara "i love u" tu betul-betul. suara jantan/machokah atau sebaliknya. maaf, cuma dua pilihan suara. tiada yang ketiga. :P

jantina laptop saya?



Saturday, September 25

Malaysian Pasar Malam in Trafalgar Square,London!

semalam bersamaan 24 Sept 2010 merupakan Malaysian Night di Trafalgar Square London..Perjalanan bermula dari pukul 9 pagi dari Canterbury menaiki train..mengambil mase 2 jam tuk sampai London...sampai2 je,kami pegi berjalan2 dlu sebab Pasar Malam nih start berniaga pukul 3 ptg smpai 10 malam..

bila kami sampai di Trafalgar Square, dah pukul 4 leih and orang dah ramai..orang Malaysia dan juge Locals London..


Friday, September 24

Team Klik Nuffnang

Ramai dah tahu cara-cara buat duit online dengan kombinasi blog+Nuffnang. Jadi, macam cendawan tumbuh lepas hujan, anda boleh berjumpa dengan banyak blog-blog baru yang masih mencari identiti.

Mengikut pemerhatian yang saya buat, berkemungkinan besar satu lagi team untuk klik-klik nuffnang sesama ahli akan timbul tak lama lagi. Dan pastinya, team ini dipenuhi dengan blogger-blogger newbie yang mahu mengambil jalan mudah menjana pendapatan online dengan Nuffnang. Mula-mula memang tujuan murni, tapi lama-kelamaan tiada motif melainkan berbalas klik-klik saja.


berlalulah sudah ramadhan,

assalamualaikum rakang - rakang,
salam hari jumaat n salam 1Malaysia,
ermm, da tiba giliran hamba ye hri nie, so, korang nk bce pe? post hamba ke?
hamba xnk tulis apa2 boleh? err, nie kn da tulis, huhuu
ouh3, mggu nie sesi pembelajaran tlh b'mula, tp klas hamba juz ad 2jam pertama pd hri ahd,
lpas tu, xde trus, thanks kpd tnaga pengajar sbb bgi hamba kesemptn tuk smbg cuti,
(^____^)
mggu nie mmg lar leh smbg cti, tp jgn lupa mmgu dpan InsyaAllah ada,
dgn kuiz law nye, dgn kuiz FA nye, dgn kuiz tamadun nye, test UBS nye, assgmnt itu assgmnt ini,
err, its sound very2 da great kn! (- - ')
final pn dlm sebulan lbih jer lg, pjam celik, pjam celik, da nk abes sem 3,
sem dpan kne praktikal lak, pastu sem 5, sem 6, waaa~ grade! smbg degree, hahaa * sthun setgh jer ag. stdy dip pown da nk meniarap, err, stdy degree nti xtau lar cmne, uishh! papepn, neva giv up okeh! gunakn sgala peluang yg ada, Dia kn ada, Dia xkn susahkn hambanya lbh dri yg dia tu sndiri mmpu tggung. :)
ingt Dia slalu, Dia pasti ingt kita.


Thursday, September 23

Tips meringankan blog dan loading page

Salam...aku rasa dan memang xpayah rasa sebab info ni sanggat sanggat berguna untuk para blogger macam ai kekeek...layan zaaassssssss!!!!

Seperti yang kita semua maklum (cewahhhhhh formal gitu), punca utama kenapa blog kita menjadi berat dan loading menjadi lambat adalah disebabkan oleh penggunaan widget ataupun plugin yang banyak dan tidak praktikal yang kita letakkan pada sidebar. Paparan jumlah entri di frontpage(muka depan) juga merupakan punca utama kenapa blog tersebut menjadi berat.

Tip bagaimana untuk mengurangkan beban pada blog dengan mengurangkan jumlah entri pada front page supaya blog tersebut dapat loading dengan lebih cepat dan pantas. 

Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan mengira bebanan blog anda di SINI


Blog aku punyer berat...kiki~







#
 Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1sharingland-lyza.blogspot.com142.6 KB0.62 seconds0 seconds


http://sharingland-lyza.blogspot.com/2010/09/tips-meringankan-blog-dan-loading-page.html

100 penulis menyelamatkan dunia!

"Save Facebook! Save the World!" 
Macam intonasi cerita Heroes "Save the cheerleader, save the World".

Kenapa Facebook perlu diselamatkan?

Ceritanya mudah, kita terlalu banyak menggunakan Facebook, maksudnya di sini adalah abang Mark Zuckerberg sebagai pengasas Facebook dah mula pening kepala mana nak simpan semua status, gambar dan komen yang dah kita letakkan di sana kerana tak tertampung untuk disimpan sekarang ni, maka beliau ambil keputusan untuk bina satu bangunan server baru yang besar dan canggih di Oregon, United States.   

Namun, apa yang dirisaukan adalah, abang Mark Zuckerberg memilih untuk menjana elektrik ke bangunan server yang serba canggih tersebut dengan menggunakan arang, coal, yang sememangnya kita tahu akan mencemarkan udara bumi kita yang memang dah sesak nafas dengan segala habuk dan sampah yang kita hasilkan hari ni. 


Video ni saya ulang-ulang banyak kali terpegun dengan kecomelannya!!.


Sofia, CikPia, Fina Sophie bukan kembar dari Siam

Wahhh.. Tu dia tajuk entry aku.. Perghhh.. Mengamuk sakan jugak CikPia & Fina Sophie kita ni kang sebab tiba2 nama diorang naik.. hehehe.. Rileksss…. Neway, ini entry pengenalan dari aku yang masih baru dalam alam blogging ni dan juga dalam 100Penulis.. Dan bila aku join dalam 100Penulis ni, aku godek2 100Penulis ni, tengok2, eh2, kenapa nama dikau sama dengan tuan hamba, nnt orang ingat kita bertiga kembar tiga dari Siam…Ohh, bukan ya, CikPia & Fina Sophie adalah blogger hebat seantero alam dan kebetulan kami berkongsi nama yang sama.. Ahhh, jangan tertukar ye adik2..hehe..!! Ok, sekarang ni turn G14 plk utk post entry dan aku harap G14 akan jadi Group yang paling mantap sekali, so that hujung tahun akan dapat bonus dari Admin..hehehehe… So, kata kila, Koshary, SweetSyaza, Ain Nabila Ibrahim, mari2 kita post entry sekarang…

Aku baru aje mendownload WLW (Window Live Writer) yang telah dipromote oleh Abg Ben dan kawan aku Lili…Eh2, malunya aku terlambat download, tapi xpe ‘Sharing is Caring’ kan… Seriuss la aku cakap, memang bagus dan mantap juga WLW ni terutama sekali bila kita xdapat connection internet dan susah nak bukak blog dan nak update entry.. Bagi aku, dengan adanya WLW ni, bukan saja dapat type entry dengan mudahnya, malah korang akan rasa macam eh, mudahnya guna.. Woowww, bestnya guna.. Rasa macam nak update blog setiap 1 jam… Serius, sebab WLW memang user friendly!!

cats56

Korang akan terpesona dengan paparan yang lebih besar bila nak tulis entry… Best gile bila type entry..hehe..


Cinta itu pada hati, bukan rupa..

Assalamualaikum dan selamat petang warga 100penulis sekalian..

Ini entry first saya. Jadi, masa pun hampir suntuk, saya titipkanlah sebuah kisah yang sangat sweet bagi saya untuk saya kongsikan di sini..

Di suatu masa, ada seorang lelaki yang sangat suka membaca dan selalu menghabiskan masanya di perpustakaan pada waktu lapang. Pada suatu petang..


Gelang magnet ker jam?

Apabila terpandang jam LED semasa aku melayari internet tempoh hari, aku rasa macam best pulak tengok jam ni.Maka aku review la mengenai jam LED ni yang diberikan nama IRON SAMURAI.Dah macam pedang samurai ke materialnya ni.Cuba korang tengok jam ni best tak?



Sekali imbas dah macam gelang magnet yang macam AC mizal jadi duta gelang.Yang menariknya dengan jam ni, Lampu LED akan keluar diantara celah sambungan lubang sambungan jam tersebut.Warna LED setakat ini hanya terdapat merah dengan biru sahaja.AWAS jam ini tidak boleh rendam dalam air terus gelap masa depan korang sebab jam ini bukan waterproof.

Info daripada safizan.com

Ngendap Duyung di Semporna

Masih ingat lagi filem Duyong? Alahhhhh yang Saiful Apek berlakun dengan Maya Karin tu…Awie juga. Dah tak ingat? Alaaaaa yang ada lagu best tajuk Aspalela tu…haaaaaa ingatpun!

Balik dari Semporna, Sabah cuti sekolah lepas, aku selongkar Youtube.com dan khatamkan tengok filem Duyong walaupun dah berkali ditayangkan kat tv. Tak sempat nak tengok sebelum ni. Bila dah balik dari Semporna, barulah aku dapat menikmati filem ini dengan lebih baik. Sebabnya mudah sahaja, aku pergi tengok sendiri kawasan penggambaran filem ini di Tampi-tampi.

Kalau pergi Semporna, kita tak akan menyesal kerana lautnya sangat indah. Hijau dan jernih. Pencinta laut tak akan lepaskan peluang untuk ke pulau-pulau berhampiran seperti Mabul, Sipadan, Kapalai dan sebagainya. Cantik sangat. Dari resort pun kita boleh nampak ikan, penyu, ketam kat dalam laut. Snorkling pun dah puas hati, apalagi scuba…lagilah berbaloi.





Destinasi Cinta

Destinasi Cinta --- karya cikda sendiri. Dua kisah cinta berdasarkan pengalaman dan pemerhatian penulis 'cikda'. 

"Perempuan mudah untuk jatuh cinta pada lelaki yang ikhlas dan jujur padanya. perempuan juga mudah jatuh cinta pada kata-kata manis dan layanan baik"

"Perempuan malu untuk memulakan sesuatu, seperti meluahkan rasa sayang dan rindu pada lelaki, walaupun di dalam hatinya sudah sarat dengan perasaan itu. takut sayang dan cintanya tidak terbalas"

"Perempuan sangat mudah menjadi pessimistic terhadap cinta"

p/s : cikda dah selamat sampai di UK, mohon maaf, disebabkan internet di rumah masih belum di set up, terpaksa menumpang internet rumah kawan. Jadi cikda terpaksa repost this entry. Untuk sambungan seterusnya, boleh ke DESTINASI CINTA


Wednesday, September 22

Sampai Hati Diorang kan??

Baru masuk second entry dah blank tak tahu apa nak tulis. Eh tipu, Idea datang bergulng guling tapi tu time atas katil waktu malan bila nak tido.. tapi pasal dah diapit anak anak kiri kanan camna nak bukak laptop bagai semua. Harus budak budak nie bangun. Tak tido terus lah gamaknya nanti.Tapi pagi nie bila depan laptop.... haish.... kapish... semua  hilang.


Korang pernah ke alami situasi cam akak nie? Eh sesuai ke panggil akak? Akak nie tak de lah tua sangat. Tapi nanti hasben akak jeles pulak kalau akak bahasakan diri akak nie Adik manja ke.. Adik Comel ke.. takut akak kena ngorat. Haha jangan gelak.. ye akak perasan... sekali sekala ahaks....


Anyway, walaupun berada di perantauan tapi semangat Malaysia tetap ada. So benda yang paling akak buat untuk ingat Malaysia ialah dengan membaca suratkhabar online.Aci ke gitu?  Tak kiralah Utusan ke, Berita Harian ke, Harian Metro ke dan lain lain. Tapi 3 surat khabar nie wajiblah. Kira Jauh dimata dekat di hati. Apa yang menarik perhatian akak/merungsingkan jugaklah....... mmmmmmmm


Sudah berada di bumi UK...

salam 1 malaysia!

sudah seminggu saye kembali semula ke uk and buat mase ni memang tengah adjust lagi..entry kali ini sangat takde idea nak tulis ape..tp lepas pikir2 dah ade idea dah..hehe..entry pendek je..penyelesaian tuk masalah2 yang dihadapi sepanjang seminggu di sini.

Masalah 1: Jetlag

Penyelesaian: bagi seminggu lebih tuk sesuai kn balik waktu tido sebab mase awal2 smpai tdo and bgn ikot waktu malaysia. tdo pukul 8 mlm and bgn pukul 3 pagi waktu sini

Masalah 2: Kulit Kering

Penyelesaian: bile sampai2 je sini kulit akan jadi kering sebab udara kt sini kering. jadi,pakai krim pelembab selalu tuk mengelakkan kulit mengelupas


:: salah guna istilah ::


     ……SALAM SEJAHTERA SALAM PERKENALAN SALAM HARI RAYA…..semua!!
nie post pertama  AKU sebagai penulis blog 100penulis.com..hehe..sebelum ni ade peluang nk post tp salah tengok jadual pulak..hehe..
thanks to admin..
so..

::CERITA HARI NI::

SALAH GUNA ISTILAH
sebenarnye bende ni da lame AKU pikirkan..tp kali ni AKU cube nk kongsi ngn korang..
ni sume pandangan AKU semate2..berdasarkan pengalaman hidup selama 20tahun(mude lg..hehe)..
xde kene mengena dengan kajian ahli2 fizik or biology..haha..AKU nak cube huraikan pasal salah guna istilah dalam masyarakat kita terutama nye..
::here we go ::


Doing Macro With CANON Power Shot AS1000

Doing Macro With CANON Power Shot AS1000
Regarding to Kusut entry...Fungsi Macro, tak perlu DSLR pun boleh bergembira dengan fotografi. Very true, you don't have to own DSLR to take a great picture. Tips, tricks, how to use features in your camera and of course creativity...that's all we need.
Actually I have no idea what to write today, just a few pictures to share. All pictures were taken by me using Macro Mode.

43 kotak baru cukup

salam.. ini adalah entry pertama mira di 100penulis ini~~
============================================
mira tak ingat umur berapa sudah tahu nama sendiri.. tak ingat juga bila tahu nak menulisnya..
psssttt... korang ingat ke???
yang paling mira ingat.. setiap kali nak isi borang...mira mesti gelabah..
tak tahu nak tulis... risau, seriau.. takut-takut salah tulis... nanti jadi tak valid pulak..
lagi-lagi borang rasmi.. asyik suruh mak tolong isi sampai 
mak terpaksa beli pen mahal untuk mira bagi ada feel isi borang sendiri...hyperbola of course!






Info: Gengblogger Kembali vs Malware Detected


GENGBLOGGER vs MALWARE DETECTED
Pasti ramai blogger gembira apabila gengblogger telah kembali aktif seperti biasa..
Dan aku sure para blogger mengetahui penyebab web tersebut gagal dibolosi..
"Malware Detected"

Bukan Orang Asing

Dengan sengih-sengih menjemput anda klik banner kat atas ni.. (^^)

Assalamualaikum dan salam mesra kepada pembaca semua. semoga ceria selalu di mana jua berada. dah habis raya.. kepada yang bizi di tempat kerja atau dah balik ke tempat study, tak payah la nak angau dengan jiran sebelah kat kampung. simpan saja untuk raya tahun depan..

Hari ni asada si jejaka hensem ada cerita mau story. [giler poyo] hehe.. kisah serius ini terjadi di masjid bahagian Kuching sekitar Ogos 2008. teruskan pembacaan kisah ini...


Soalan maut hari raya

salam,

Tiba giliran Cik Jannah pula G11 untuk membuat entry. Minggu lepas ter"skip" kerana sibok teramat dengan ber-raya sana sini ditambah masalah untuk online membuatkan giliran I terlepas. Tak apalah anggap tak ada rezeki.

Bila hari raya korang alami tak benda yang I alami nieh? kalau pergi rumah saudara A mesti tanya "bila nak kawen?", saudara B "Siapa bf", saudara C "Orang mana", saudara D "Jangan tunggu lama-lama nanti lama-lama dia dikebas orang" (bunyi macam lagu). Soalan-soalan begitu memang lazim sangat saudara-saudara I utarakan tapi yang peliknya cousin-cousin I yang sama umur tidak pulak ditanya nya. Kenapakah?


DUGAAN WEHHH

Group: G11

pfftttt,,,,fuhh....fuhhhh.....

Dugaan2...
baru je balik dr KFC wangsa maju,jumpe my angah wif mr. teddy c buah ati ehehe...

Angah kol ptg td n gtau tgn kanan patah huhu cam nk t'cabut jantung dgr,
ya Allah byk tul dugaan,adik pompuan bru je sihat skit p still kna b'gantung pd ubat n check up (masyuk wooo cuti keje sebulan!!!) ni angah lak patah tgn (lg masyuk sbb cuti 2bln!!)

trus text mr.teddy n after dia abis klas trus amik ak then gerak g wangsa maju,nk tgk cmne keadaan angah..klo tgk tgn mmg kronik ah...
(nk menunjukkan kronik,dia dgn slamber msuk KFC pkai BOXER sahaja!! BOXER ok!!) p bile tgk cara dia mkn chessy wedges mmg cm was2 dia nih blakon ke ape so ak pn saje langgar tangan kanan dia (kna ketuk,pdn muke ko ayu aishh)

lps puas tot tet tot tet,gerak blk cz bsok ak kna g HUKM,beli dokumen sebut harga utk tender (MALAS SGT2 SBB CMFRM LEMBAP CM HAPE) huhu
dlm kete ati dh bunga2 sbb tau turn ak mlm ni stelah miss last week (sbb ko malas nk update,pdn muke ko huhu)

bile idung dh start kembang kuncup nk post je,tibe2 bru pasan xwat asimen 1 yg bos 100penulis kasi (ampunkan kami penunggu blog :P) ati dh frust cm tahap kambing yg t'kna tempias ujan rintik2..p degil gk so tetap nk post gak,,,, (bos baikkn???sila publishkn post sy ni...plissssss)

ok before ak merapu tah pape better ak stop,kang ade sok jumpe client ngn mata PANDA (terror x ak type dlm bilik yg gelap cm hape,ptot dh tdo p nk post gk,sggp bangon n type citer merapu sbb ak xpndai la ayat2 skema...)

***psssttt...sok ak g HUKM ngn Mr Teddy tau....leh tot tet tot tet lalalalala

eyh bye,nite all......ak janji ler ps dh x ting tong sgt kepala ni,ak post yg best2 k... Chow..

XOXO

Tuesday, September 21

SALAM KENAL DARI NABILAH_2908




Salam kenal dari Nabilah....

firstly....saya nak ucapkan ribuan terima kasih pada pihak Admin kerana menerima permohonan saya untuk menjadi warga 100penulis ini...

saya dari group G6..sekarang ni masih lagi memahami konsep dan peraturan di sini..jika ada salah dan silap...harap di maafkan sebab saya masih lagi baru di sini...


Pengalaman beraya di perantauan


Ramai yang nak tahu bagaimana perasaan beraya kat perantauan. Serius aku cakap, awal-awal tu memang rasa macam tak best sebab jauh dari family.Tipu la kalau tak meleleh pagi raya.Teringat suasana kat kampung.Itu memang tak dapat dinafikan la. Tapi sebenarnya kat sini pun meriah juga.Lagi meriah dari Malaysia (bagi aku la) sebab aku yang style jarang nak beraya rumah orang.Tunggu orang datang rumah je.Demand terlebih.Hahaha.


Kenali Trilobit

   Pada entri kali ini, penulis amat berminat untuk memperkenalkan kepada pembaca 100penulis tentang seekor haiwan yang telah pupus berpuluh juta tahun lalu. Tahukan anda, tentang seekor spesis haiwan yang digelar 'Trilobit'? Mungkin ramai yang pernah terdengar dan mengenali gambar yang seiras dengan haiwan yang akan penulis rungkaikan sebentar lagi, namun, masih ramai diluar sana yang masih tidak mengetahui dan mengenali sejenis haiwan kecil yang cukup primitif ini.
Trilobit


Permohonan Untuk Menjadi Editor Masih Dibuka

Salam sejahtera untuk semua warga blog 100penulis dan semua pembaca. Saya tak mahu story panjang-panjang, cuma nak umumkan yang blog ini tetap mengalu-alukan permohonan untuk menjadi sebahagian barisan editor.

Memang di bahagian kanan atas ada tertulis 95/100 atau 100/100 sehari dua lagi, tetapi saya tetap menerima permohonan baru kerana tentunya ada editor sedia ada yang menarik diri, tidak aktif, tidak mengikut giliran dan sebagainya. Oleh itu, silakan menghantar email kepada saya dengan format yang pernah sy jelaskan dalam entri PENGENALAN.

Semua emel diterima tidak di-reject, maka mohon kerjasama anda tidak menghantar lebih dari satu emel kerana saya pasti akan membaca kesemuanya. Cuma lambat atau cepat saja permohonan anda diterima. Takde pilih-pilih bulu punya. Haha.

Spread the love. Like/Share this entry to your facebook /+ twitter :)

Amin sebagai Salam?

Salam Aidilfitri kepada semua pembaca ^_^

Masih dalam mood raya. So nak cerita something berkenaan dengan raya ni yang dialami my sis masa raya hari tu. I alami benda ni sebelum raya. Tapi benda ni buat kami tercengang pada awalnya dan kemudian menjadi pelik. Mungkin kami dari negeri selatan ni tak biasa dengar ayat macam tu kot..

Ceritanya macam ni...



Sepanjang minggu perayaan.

Cerita Raya

Salam Aidilfitri. Maaf zahir dan batin. Selamat Hari Raya, jemput makan, minumlah, sirap je, hari ni rumah terbuka mane?, makan apa. - "ayat-ayat biasa dengar minggu ini"

Lemang, Nasi Impit, Mee Hoon sup, rendang, bermacam-macam jenis kuih, kerepek pisang masin, kuih gunting, kuih siput, karipap mini. - "makanan biasa jumpa minggu ini"

Sirap, Ribena, Oren Sanquick, Tropicana Twister, Teh O suam - "air biasa jumpa minggu ini"

Sampul duit raya, kad raya, kulit kacang, kotak rokok, puntung rokok, kulit rambutan, buluh lemang, jari kanak-kanak, bangkai kenderaan lepas eksiden, - "sampah biasa jumpa minggu ini"



Masihkah Kau Ingat?

Elok keluar je bilik air, aku menggigil. Apa pasal pulak ni? Takkan baru kena hujan sikit dah nak demam? Tak macho la gini...

Eh Yang...memang sejuk ke malam ni, ke I sorang je yang tak betol?

Tak. Bukan you aje. Memang sejuk. I tengok Met Eireann tadi, dia kata malam ni 0 ke 6 darjah...
Aku pandang aje isteri aku. Takkan dah nyanyuk pulak bini aku sorang ni? Baru bulan 9, takkan dah cuaca gitu. Nak aje aku jenguk dekat laptop dia. Nak jugak buktikan yang bini aku salah tapi, udara sejuk yang menyelinap dari celah pintu balkoni bilik tidur malam tu seolah-olah menegakkan lagi kebenaran kata-kata isteri aku.

Selesai aje solat Isya' aku memberanikan jugak diri untuk menyelak langsir kain kapas pintu balkoni...


Lagu kesukaan waktu kecik?

Salam chenta bersulam kasih buat semua :)

Semalam saya dan kawan-kawan di facebook dengan gembiranya mengenang kisah silam sewaktu di sekolah rendah dulu. Tengok tajuk entri mesti korang tau nak cakap pasal apa kan,hehe. Mestila pasal lagu-lagu sekolah rendah dok kita nyanyi, praktis lagi main rekorder kat umah,haha. Korang mesti ada lagu feveret kan. Macam saya, saya suka lagu..

"Lihat jauh nun di sana, tekun petani kerja..Buah padi masak kuning, isteri kerjasama" --> apa entah tajuk lagu nie?haha. Seronok betol nyanyi ramai2 kat kelas.


Monday, September 20

; musim raya berlalu, musim study muncul.

assalamualaikum readers.

sihat semua ke? lepas raya ny takut ada yang kena sakit tu, sakit ny.
kolestrol naik laa, berat badan naik laa. macam macam. ( biasa laa, raya kan ) 

sebenarnya saya berada di kampus sekarang. hari sabtu balik.

cuti dua minggu memang digunakan sepenuhnya peluang yang ada untuk online.

balik U, susah. kesibukan dengan study, test, assignments, persatuan.

Nasik Katok

Salam Syawal.. terima kasih dan alhamdullilah kerana berpeluang pada giliran minggu ini. Dalam kemeriahan Syawal ini aku teringatkan Nasik Katok yang aku bedal di BSB. Mulanya seperti tidak meriah dengan juadah sebegini..namun dek kerana keenakkannya ingin aku abadikannya di sini...



FIRTS ENTRY

assalamualaikum bloggers ! hey hey this is my first entry.
btw , 1st entry ni , wani just nak kenal kan blog wani ,
emm , citer skit la kan pasal blog wani :)
wani create blog ni sama ngan tarikh lahir wani tau ! 30 januari 2009 . tujuan buat blog ni pun , saje saje je , then lama lama addict pulak ~ gagaga .
entri entri kat blog ni , lebih kepada diri wani , kadang kadang tu ada gak wani post somtehing yang bermanfaat :) check it out my blog oke ! (:
http://nsyzwni.blogspot.com

Only on RAYA

-You can see few Bangladeshi or Pakistani hugging and kissing each other. I mean sentuh-sentuh pipi right after Solat Sunat Aidilfitiri.
-You can see a father and his son wearing the same Baju Melayu. Se-fesyen, cute isn't it?
-Jalan-jalan kampung filled with Mat Rempits with colourful baju melayu. Some of them wear Ray Ban.
-"Raya" on everything. Ringtone Raya. Langsir+cadar+carpet Raya. 99% of the songs played on the radio are Raya songs.
-Kids claiming their long-awaited upah for full puasa. Those days I got a ringgit for a day. 30 hari=30 ringgit. WoW, kaya! Leh beli Dash Yankuro satu.
-You can see few people arrived late for the Solat Sunat with their selamba face.


MAHALNYA!

 BUGGATI VEYRON hmmm..
antara 10 kereta termahal di dunia..
tengok rupa, rekaan kereta ni dah cukup mewah dan ekslusif..
apatah lagi harganya tak tercapai akal kita nak membayarnya.


i'm sexy puppet

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
 
 Q: 
I hate a puppet because i'm sexy
  hahaha
macam mengarutkan
tapi sangat seronok
cubelah...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
maaf admin, hanya mampu buat entry penghapus dosa
masa tak menizinkan

Pelayar web yang "muncul" di gerbang internet Malaysia


Assalamualaikum,

Pada awal kemunculan internet untuk kegunaan umum, hanya ada dua pelayar internet / web atau "web browser" yang ada serta terkenal iaitu Netscape Navigator (Communications) dan Internet Explore.  Namun, mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa Netscape Navigator adalah web browser yang pertama dicipta sebelum penguasaannya dipintas oleh Internet Explore untuk beberapa dekad yang lalu.


kongsi knowledge - intro dan macro mode

oleh kusut, G4

untuk post2 mingguan aku bermula minggu ni, aku nak mulakan segmen 'kongsi knowledge' yg ditulis oleh aku sendiri.

tujuan segmen ni adelah utk berkongsi pengetahuan aku (yg tak seberapa) dalam design.. so that rakan2 editor dan pengunjung seme boleh improve blog masing2. aku percaya knowledge sharing adelah satu budaya yg sangat berharga dari zaman ilmuwan dahulu kala sampai sekarang

dengan pengalaman yg tak seberapa aku dalam industri animasi malaysia, dan jugak sikit dalam film production, aku rase benda2 basic pasal design ni aku boleh la kasik tips. and dalam studies aku dalam lukisan, photography, typography, design (in general) dan web design; media arts lah pendek kata.. bleh la aku tolong2

minggu ni aku mulakan dengan tips fotografi.. fungsi 'macro'. tak perlu DSLR pun boleh bergembira dgn fotografi!

klik 'read more' utk baca camne nak guna macro mode ;)

Jenis2 Fobia part1





Huwaaaaaaaaaaaa!!! :( [nak melepaskan kesedihan dulu sebelum mula tulis].. esok dah kena blek u dah.. Boleh x klau x nak blek?? *silalah kata boleh..*


Tajuk hari ini pasal JENIS-JENIS FOBIA..


Sejak seminggu yang lalu, Kira terpaksa buat kajian pasal fobia.. Jadi Kira kongsi la untuk semua.. =)




Gambar Buah Hatiku Maya Danisha

Salam...

Sudah seminggu lebih kita berhari raya...
Baru hari ini saya ada kesempatan untuk mengupload gambar raya di Facebook...
Nak kata sibuk, taklah sibuk sangat...
Hehe...

Sahabat-sahabat nak tengok tak gambar buah hati saya...?
Hehe...

Sunday, September 19

Raya Sakan Contest by Insan Tinggi

Calling all to join Raya Sakan Contest held by Insan Tinggi. Mari-mari. Masih belum terlambat untuk memenangi hadiah menarik dari New Zealand. Antara barangan yang ditawarkan ialah

Ole-ole dari NZ.

Coklat Whittakers originally made from NZ.

Untuk keterangan lanjut, anda boleh terus ke blog Insan Tinggi di [sini].

Saturday, September 18

Beraya di Perantauan

Assalamualaikum & Salam 100 penulis.hari ini giliran saya.terima kasih daun kari kepada encik admin kerana memberi peluang yang semua orang akan dapat ini kepada saya untuk hari sabtu minggu ini.sudah izzati.cukup dengan kata-kata aluan.

ini entri tentang peristiwa seminggu yang lalu.SYAWAL Versi Bukan di Malaysia.ini ialah first time untuk saya & rakan-rakan beraya di perantauan.kitorang stay sini 2 tahun je.hujung tahun depan balik dah.jadi kalau sempat pun beraya 2 kali je dekat sini.bermakna, 2 tahun miss pesta mengutip duit raya.tapi dah ada dalam fikiran tahun depan nak balik beraya.wah kau izzati.bulan Syawal tahun ni belum habis, dah terfikir tahun depan.kakaka~

tidaklah mahu saya membebel panjang macam ini blog peribadi.cuma mahu kongsi satu fakta.beraya di perantauan tidaklah sesadis mana.ianya tidak sadis.cuma ianya lain dari yang lain.apa yang lain?

fully-memasak sendirian berhad.bermaksud.tiada emak yang menjadi mando di dapur.diri sendiri ialah mando.dan disebabkan coursemate saya bersungguh-sungguh hendak buat open-house-first-time-dalam-sejarah-kehidupan maka ada beberapa mando mengikut jenis masakan.nasi himpit, kuah kacang, rendang ayam, nasi tomato, ayam masak merah & sate.semua ialah masakan sendirian berhad.semua itu manual a.k.a buat sendiri.tiada istilah segera & pos dari Msia.ibaratnya ialah kalau ibu-ibu di Msia tahu hal ini,mesti sangat super-bangga dengan anak-anak.jika sebelum ini hendak tengok anak di dapur pun macam haram, kini selepas hidup sendiri di tanah orang, chef hotel empat setengah bintang pun boleh kalah.haha.ini bukan tipuan.ini ialah kebenaran.and everything came out very super-fabulous sebab semua makanan memang super-sedap sampai rasa makan dua tiga kali pasti nak lagi.

hari raya layan Xbox & Wii.tak tahulah biasa orang buat ke tak.tapi kalau nak jawab teka-teki macam dalam cerita Nujum Pak Belalang tu, ini ialah jawapan untuk jarang-jarang.nak buat macam mana.ada jugak yang masa tengah khusyuk main game ni terkeluar ni kalau duduk dekat rumah main game masa raya confirm lepas tu dapat free lecture.

hari raya layan pool.sebab dekat hostel, pool ialah salah satu facilities selain Xbox & Wii & Ping Pong & benda-benda lain.jadi segala facilities ini memang digunakan to-the-fullest terutama bila tak-tahu-nak-buat-apa.hari raya pun hentam main pool.so what say you?:P

Selamat Hari Raya Aidilfitri Malaysia.Maaf Zahir Batin.Ikhlas dari kami, pelajar tajaan KPM (IPGM KTI-Uni.Of.Auckland)2010.

p/s: mula-mula ada terfikir, raya nanti aku mesti mengalir airmata Syawal teringat keluarga, teringat kuih raya & duit raya HAHA.tapi takde pun mengalir airmata atau drama segala.bukan sebab tak ingat keluarga, tapi sebab ada lagi satu keluarga dekat sini iaitu kawan-kawan:)
btw memang dah super-berusaha nak buat entri raya seringkas mungkin.dekat blog saya cerita details ikut hari & super-banyak gambar random.kakaka.jadi,kalau ada sesiapa teringin nak baca entri-raya-lengkap-&-panjang-berjela, jemputlah datang blog saya okay.Selamat Hari Raya!

Friday, September 17

Mari Mengenal Kutu B*Bi


okeh..untuk tips dari saya...marilah ke belog Saya yer...cuba check kepla anda...mana la tau kan.....

PARA LELAKI!!mai dengar sini..

salam syawal semua... p/s : maaf bagi penggunaan 'AKU' bagi yg lebih berusia

AKU ada satu artikel ni.hmm,agak jiwang ,mungkin bagi sesetengah orang kot yg bukan dalam ketegori manusia yg berjiwa 'dalam hati ada taman'..keh3!tapi entri ni best.perlu diingatkan entri ni agak panjang bertele-tele!!!

masa mula2 aku tengok artikelpanjang ni (time tu belum baca lagi,tgk je dulu),macam borang gila,dahla panjang,dan aku bukan ketegori orang yang rajin gila nak baca ayat yg berjela-jela ni.nak pandang ayat yg berjela2 dah buat kepalaku pusing,haha.ni kan pulak nak habiskan membaca novel pon ambil baca seminggu dua..ok,jgn kutuk ye..sememangnya saya tergolong dalam golongan yg memerlukan pemerhatian yg penuh utk mengadap satu pembacaan itu..*skema pulak dah*..ANDA???

tapi,entahla,artikel ni betul2 buat aku terpikat nak baca.lagi2 bila mengisahkan soal isi hati seseorang itu.siapakah??orang yg buat ni la..haishh!..

ok2,tak mau membebel banyak,enjoy baca artikel ni para abang2,kakak2,adik2,makcik2,pakcik2 dan sapa2 lah!penat nak sebut semua..

daku bukan sentimental ye,hanya berjiwa 'dalam hati ada taman' sekali skala..tak salahkan??

peace!